kids allergy

Η παιδική ηλικία είναι αλήθεια ότι έχει πολύ στενή σχέση με τα εξανθήματα. Έτσι, από τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί, το δέρμα του μπορεί να εμφανίσει διαφόρων ειδών εξάνθημα, κάτι που θορυβεί τους γονείς και οδηγεί σε αναζήτηση του αιτίου. Εννιά στις δέκα φορές το εξάνθημα θεωρείται ότι οφείλεται σε αλλεργία. Είναι όμως έτσι;

Η απάντηση είναι «όχι». Και, παρ ότι η διάγνωση είναι συχνά δύσκολη και για τους γιατρούς, υπάρχουν κάποια σημάδια που μας βοηθούν να το ξεχωρίσουμε.

Όταν οι γονείς μιλούν στον παιδίατρο για «σπυράκια», εννοούν διάφορα εξανθήματα. Μπορεί να θυμίζουν τσιμπήματα κουνουπιών, άγγιγμα τσουκνίδας, ξηρό εκζεματικό εξάνθημα ή παιδική αρρώστια.

Αυτό που πρέπει να εξετάζουμε, είναι η ηλικία αρχικά αλλά και τα άλλα μέλη της «συμμορίας»: με ποια «ύποπτα στοιχεία» σχετίζεται το εξάνθημα; Για παράδειγμα, αν ένα παιδί εμφανίσει εξανθήματα στα καλά καθούμενα, το οποίο δεν συνοδεύεται από  φαγούρα, η υποψία αλλεργίας απομακρύνεται. Εκτός αν είναι βρέφος κάτω των 6 μηνών, οπότε ο κνησμός δεν έχει εμφανιστεί ως σύμπτωμα. Κι εκεί όμως, στην περίπτωση αλλεργίας θα παρατηρήσετε ανησυχία ή κλάμα, κάτι που δεν είναι φυσιολογικό.

Ένα άλλο στοιχείο που «αθωώνει» την αλλεργία είναι ο πυρετός. Σπάνια ένα αλλεργικό εξάνθημα συνοδεύεται από πυρετό και αυτό συμβαίνει όταν το παιδί έχει μια λοίμωξη και κάνει αλλεργία σε φάρμακο. Η αλλεγία δεν κάνει πυρετό και αυτό είναι κάτι που κανείς δεν πρέπει να ξεχνά.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

mom cooks healthy food with her children

Συνήθως, το αλλεργικό εξάνθημα θυμίζει το άγγιγμα τσουκνίδας, έχει φαγούρα και μπορεί να μεταναστευει από το ένα μέρος του σώματος σε άλλο. Έχει επίσης το χαρακτηριστικό ότι πάντα συνοδεύεται από κάποιο αίτιο: τροφή ή φάρμακο ή άλλο ερεθιστικό παράγοντα. Αν το παιδί σας χαϊδέψει μια γατούλα και εμφανίσει εξανθήματα- ακόμη περισσότερο φταρνίσματα και κόκκινα μάτια- είναι φανερό ότι ψάχνετε για αλλεργία.

Αν το βρέφος εμφανίσει εξάνθημα ή επιδείνωση του εκζέματος κοντά στην κατανάλωση τροφής, η αλλεργία πρέπει να αποκλειστεί μόνο διά στόματος του ειδικού, παιδιάτρου ή παιδαλλεργιολόγου. Στις περιπτώσεις αυτές, καλό είναι οι γονείς να μην κάνουν τον ντετέκτιβ, αναζητώντας ενδεχομένως τα «φώτα» άλλων γονέων. Αυτό γιατί πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρής αναφυλακτικής αντίδρασης σε επόμενη επαφή με την τροφή.

Τα σπυράκια που εμφανίζονται σε συνάρτηση με πυρετό ή συμπτώματα λοίμωξης και δεν δημιουργούν αίσθηση κνησμού, πιθανότατα αποτελούν «κομμάτι του παζλ» της λοίμωξης και δεν σχετίζονται με αλλεργία.

Βλέπουμε λοιπόν ότι το εξάνθημα μπορεί να αποτελεί το «καμπανάκι» για να αναζητήσουμε μια αλλεργία, αυτό είναι ξεκάθαρο. Ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα σας βοηθήσει να διακρίνετε το αίτιο. Είτε παραπέμποντάς σας σε ειδικό είτε πραγματοποιώντας έλεγχο κλινικά και ζητώντας περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις, με βάση και τις πληροφορίες του ιστορικού. Οι τελευταίες κάποιες φορές επαρκούν για τη διάγνωση.