greek tsoureki

Το Πάσχα πλησιάζει αλλά οι κοιλίτσες που γουργουρίζουν για τσουρεκάκια δεν μπορούν να περιμένουν! Κανένα πρόβλημα. Φουρνίστε τον πρώτο γύρο τώρα και τον επόμενο το Πάσχα, ώστε να χαρούν διπλά τα αγγελούδια σας τσουρέκια απ’ τα χεράκια σας. Όχι με δύσκολες συνταγές που απαιτούν εκατό χρόνια ζύμωμα και φούσκωμα αλλά με τον γρήγορο τρόπο που δίνει αφράτα και μαστιχωτά τσουρεκάκια, σε ρεαλιστικό χρόνο.

Τσουρέκι που ζυμώνεται στο μίξερ και ξεκουράζεται γρήγορα

(όπως και η μαμά!)

 Υλικά για 3 τσουρέκια-πλεξούδες

Υλικά:

  • 200 γρ. αλεύρι για τσουρέκι κοσκινισμένο
  • 40 γρ. μαγιά ξηρή
  • 280 γρ. ζάχαρη
  • 240 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 160 ml χλιαρό γάλα πλήρες
  • 240 ml νερό
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 8 αβγά
  • 2 κ.γ. μαχλέπι
  • 1 κ.γ αλάτι
  • 1 ½ κ.γ μαστίχα
  • ½ κούπα αμύγδαλα φιλέ για το πασπάλισμα
  • 2 ασπράδια αβγού και λίγο γάλα για το άλειμμα

 

Εκτέλεση:

  • Θρυμματίζετε τη μαστίχα στο μούλτι
  • Βάζετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαστίχα και όλα τα υπόλοιπα υλικά (θυμηθείτε πως πρέπει να είναι όλα τα υλικά στην ίδια θερμοκρασία, για να πετύχει η ζύμη)
  • Χτυπάτε τα υλικά στη μεσαία ταχύτητα μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει εύκολα από τα τοιχώματα του μίξερ
  • Τοποθετείτε τη ζύμη σε μία λεκάνη, τη σκεπάζετε με μία πετσέτα και την αφήνετε να «ξεκουραστεί» και να αυξήσει τον όγκο της για μισή ώρα τουλάχιστον σε ζεστό μέρος ή στο φούρνο της κουζίνας που έχετε προθερμάνει
  • Χωρίζετε το ζυμάρι σε τρία μέρη και το κάθε μέρος σε τρία κομμάτια. Τα σκεπάζετε με πετσέτα για 10 λεπτά και τα αφήνετε να «ξεκουραστούν»
  • Παίρνετε τα τρία κομμάτια κάθε μέρους της ζύμης και τα ανοίγετε σε μπαστούνια. Με αυτά, πλέκετε πλεξούδες (3 μπαστούνια για κάθε πλεξούδα)
  • Στρώνετε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί και τοποθετείτε μέσα τα τσουρέκια-πλεξούδες
  • Βάζετε τα τσουρέκια στο φούρνο στους 30°C και τα αφήνετε να φουσκώσουν για 25΄(προσοχή, όχι για παραπάνω γιατί μπορεί να πέσουν μετά στο ψήσιμο)
  • Χτυπάτε δύο ασπράδια αβγού με λίγο γάλα και αλείφετε τα τσουρέκια πασπαλίζοντας και με το αμύγδαλο φιλέ
  • Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140°C για 50΄. Αν δείτε τα τσουρέκια να παίρνουν χρώμα γρήγορα, καλύψτε τα με αλουμινόχαρτο για να μην καούν εξωτερικά

 

Αυτό ήταν, τελειώσατε! Μέσα σε δύο ωρίτσες έχετε τα πιο νόστιμα και εύκολα τσουρέκια για παιδιά και μεγάλους. Μμμμμμμ…. μύρισε ήδη το σπίτι Πάσχα και θα μυρίσει σύντομα ξανά!