first day in the kindergarden

Μπορεί να ακούγεται απλό αλλά η πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό είναι μεγάλη υπόθεση και για το παιδάκι και για τους γονείς. Και επειδή καθετί καινούργιο, δεν ξεκινά πάντα εύκολα, είναι πολύ πιθανό την πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό να προκύψουν οι παρακάτω καταστάσεις που είναι όμως και λογικές και αναμενόμενες, συνέβησαν σε χιλιάδες οικογένειες πριν από τη δική σας και όλα πήγαν καλά.

 

1.Μπορεί να υπάρξει δύσκολος αποχωρισμός με κλάμα του παιδιού

Το να κλάψει το παιδί τη στιγμή που το αποχαιρετάτε έξω από τον παιδικό σταθμό ή να κλαίει τις ώρες που θα μείνει στον σταθμό, δεν σημαίνει ότι το παιδί είναι υπερβολικά ευαίσθητο ή πως θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί στον σταθμό γενικά ή ότι δεν το προετοιμάσατε σωστά, για να δεχτεί τη νέα συνθήκη. Απαλλαχθείτε από τις αγχωτικές σκέψεις και σκεφθείτε πως είναι όλα κομμάτι αυτού που οι ειδικοί ονομάζουν «άγχος αποχωρισμού». Το παιδί σας πηγαίνει κάπου όπου δεν ξέρει τι θα κάνει, για πόσες ώρες θα μείνει, με ποιον θα βρίσκεται εκεί και το μόνο που γνωρίζει είναι πως σε όλη αυτή τη διαδικασία, δεν θα είναι μαζί οι γονείς του. Αυτή η συναισθηματική φόρτιση είναι λογικό να φέρει δάκρυα στο παιδί . Εσείς ως γονείς, χρειάζεται να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά του και να το καθησυχάσετε υπενθυμίζοντας ότι σύντομα θα είστε και πάλι μαζί. Μπορείτε να πείτε, για παράδειγμα: «ξέρω ότι στεναχωριέσαι αλλά θα έρθω να σε πάρω την ώρα του φαγητού ή του ύπνου (αντί να πείτε σε τρεις ώρες π.χ, αφού ένα δίχρονο ή τρίχρονο παιδί δεν μπορεί να συλλάβει την έννοια του χρόνου), να παίξουμε το τάδε παιχνίδι και να είμαστε μαζί όλο το απόγευμα. Το άγχος του παιδιού θα καταλαγιάσει το επόμενο διάστημα που το παιδί θα βρει τα πατήματά του στον σταθμό και θα μάθει να βρίσκεται μακριά σας περνώντας όμορφα.

 

 

2.Συχνά κλαίνε και οι γονείς την ώρα του αποχαιρετισμού

Αν και θα επιθυμούσαν να μην το κάνουν και δη μπροστά στο παιδί. Δεν είναι όμως και  λίγο να βλέπεις το παιδί σου να μπαίνει στο ορόσημο των μαθητικών χρόνων που θα κρατήσουν χρόνια ολόκληρα της ζωής του! Η συγκίνηση είναι λογικό να συνοδεύεται από δάκρυα και αυτή είναι μια ανθρώπινη, ειλικρινής και απόλυτα τρυφερή στιγμή. Μπορεί από την άλλη, το κλάμα του γονιού να οφείλεται στο ότι νιώθει περίεργα ή στεναχωριέται που θα βρίσκεται μακριά από το παιδί ή να προκύπτει επειδή βλέπει το παιδί να στεναχωριέται ή γιατί ξυπνούν μέσα του άλλα συναισθήματα. Εξάλλου, ως γονείς, είστε απόλυτα συνδεδεμένοι με το παιδί σας. Μία έρευνα του 2017* που έγινε σε γυναίκες που έγιναν για πρώτη φορά μητέρες και δημοσιεύτηκε στο επίσημο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α. (Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) έδειξε πως ο εγκέφαλος της μαμάς αντιδρά στον ήχο του μωρού που κλαίει κάνοντάς τη να θέλει να το πάρει αγκαλιά και να το παρηγορήσει. Η ίδια νευροβιολογική αντίδραση υπάρχει και όταν η μαμά αφήνει το παιδί της στον παιδικό σταθμό και το βλέπει να κλαίει.  Όμως και να ’χει, το κλάμα του γονιού είναι θεμιτό, φυσιολογικό και δεν υπάρχει λόγος να το αυτο-ενοχοποιούμε και να το θεωρούμε δείγμα αδυναμίας ή έλλειψη αυτοσυγκράτησης ή καταστροφέα του «γοήτρου μας». Πολύ σύντομα τα δάκρυα θα δώσουν τη θέση τους στα γέλια και τη χαρά: του παιδιού γιατί εγκλιματίστηκε στον παιδικό σταθμό και περνά υπέροχα με τους νέους του φίλους και στον γονιό γιατί χαίρεται με τη χαρά του παιδιού του.

 

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

family with two kids ready to go

 

3.Κάποιοι γονείς, νιώθουν τύψεις

Πιθανότατα όχι συνειδητές τύψεις γιατί ξέρετε πως δεν «εγκαταλείπετε» το παιδί σας αλλά φευγαλέα, για μία στιγμή, την ώρα που αποχαιρετισμού μπορεί να νιώσετε ότι το να αφήνετε το παιδί σας στον παιδικό σταθμό, για να πάτε στην εργασία σας ή για να επιστρέψετε στο σπίτι, είναι λάθος προτεραιότητα. Ευτυχώς, αυτές είναι σκέψεις που συνήθως σβήνουν σύντομα, γιατί ξέρετε ότι κάνετε γενικά το καλύτερο για το παιδί σας και ότι δεν κάνετε κάτι λάθος με το να το εμπιστευθείτε στην ασφάλεια, τη φροντίδα και τη γνωσιακή, αναπτυξιακή ώθηση που θα του προσφέρει ο παιδικός σταθμός. Για τις περιπτώσεις που οι γονείς νιώθουν ενοχές, όταν αφήνουν για πρώτη φορά το παιδί τους στον παιδικό σταθμό, η Σύμβουλος Γονέων Colleen Sims από το Πόρτλαντ του Όρεγκον των Η.Π.Α, συστήνει «θετικές δηλώσεις» μέσα από φράσεις που θα επαναλαμβάνει διαρκώς μέσα του ως μότο ο γονιός τις στιγμές των ενοχών. Λειτουργούν αποτελεσματικά φράσεις όπως «Το παιδί μου είναι ασφαλές και θα το δω σύντομα», «Είμαι καλός γονιός, «Το να φροντίσω τον εαυτό μου μου επιτρέπει να μπορώ να φροντίσω και τους άλλους», «Τα συναισθήματα ενοχής μου είναι φυσιολογικά. Αλλά τα αφήνω στην άκρη».

 

4.Ενδέχεται να φύγετε από τον παιδικό σταθμό με άλυτες απορίες  

Θέλατε να ρωτήσετε δεκάδες πράγματα τις παιδαγωγούς αλλά μέσα στη «φούρια», δεν καταφέρατε να λύσετε καμία σας απορία; Μην αγχωθείτε αν συμβεί κάτι τέτοιο! Δεν σημαίνει ότι δεν αξιοποιήσατε εσείς σωστά τον χρόνο ούτε ότι το προσωπικό ήταν απρόθυμο ή αγενές. Η πρώτη μέρα είναι καταιγιστική για τις παιδαγωγούς, οπότε μπορεί να μην προλάβουν να συζητήσουν αναλυτικά με όλους τους γονείς κάτι πέρα από τα βασικά. Γενικά, θυμηθείτε πως η εναρκτήρια μέρα του παιδικού σταθμού δεν είναι «φτιαγμένη» για εις βάθος ενημέρωση. Θα έχετε στη διάθεσή σας τις επόμενες μέρες να κουβεντιάσετε ό, τι σας απασχολεί και να αντλήσετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

 

Προετοιμαστείτε όσο καλύτερα μπορείτε για την πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό και εσείς και το παιδί, αποδεχθείτε τα απρόοπτα που έχει καθετί νέο και πρωτόγνωρο, «αγκαλιάστε» τα αρνητικά συναισθήματα ως κάτι φυσιολογικό και πιστέψτε πως η πρώτη φορά του παιδιού σας στον παιδικό, ακόμα και αν δεν ξεκινήσει ιδανικά, έχει τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε μία φανταστική χρονιά. Καλή αρχή!

 

*«Neurobiology of culturally common maternal responses to infant cry» Marc H. Bornstein [email protected], Diane L. Putnick https://orcid.org/0000-0002-6323-749X, Paola Rigo, +8 , and Paola VenutiAuthors Info & Affiliations, October 23, 2017, 114 (45) E9465-E9473, https://doi.org/10.1073/pnas.1712022114, PNAS