Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Πόσο επικίνδυνο είναι το αίμα στην εγκυμοσύνη;

Πόσο επικίνδυνο είναι το αίμα στην εγκυμοσύνη;

Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι σε μια τόσο ευαίσθητη περίοδο της ζωής μιας γυναίκας, όπως είναι μια εγκυμοσύνη και η αναμονή ενός από τα πλέον χαρμόσυνα γεγονότα στη ζωή ενός ζευγαριού, το να μιλάμε για αίμα, και μόνο στο άκουσμά του προκαλεί ανησυχία και σε πολλές περιπτώσεις, πανικό.

Είναι όμως λογικό να προκαλεί ανησυχία;

Όχι δεν είναι και πρέπει να καθησυχάσω τις μέλλουσες μανούλες, γιατί τουλάχιστον στις πρώτες εβδομάδες της κύησης η εμφάνιση αίματος είναι μάλλον συνηθισμένη και δεν συνεπάγεται τον κίνδυνο που εκφράζεται με μια λέξη όχι και τόσο ευχάριστη: αποβολή. Παρ’ ότι μπορεί να συμβεί, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο, μεγάλο μέρος των γυναικών που εγκυμονούν συνεχίζουν κανονικά την φυσιολογική τους κύηση, μετά από ένα επεισόδιο αιμορραγίας.

Γιατί όμως παρουσιάζεται αίμα; Θα έλεγα ότι συνήθως οφείλεται σε τραυματισμό του τραχήλου ο οποίος με την εγκυμοσύνη γίνεται πιο ευαίσθητος και μπορεί να αντιδράσει σε ερεθισμούς με αιμορραγία και γενικά να αντιδράσει σε ερεθισμούς, όπως μετά από μια σεξουαλική επαφή.

Πάντως, ανεξάρτητα από την αιτία που προκάλεσε την εμφάνιση αίματος, η έγκυος θα πρέπει να απευθυνθεί οπωσδήποτε στο ιατρό της.

Μπορεί συνήθως να μην υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος από σοβαρότερη αιτία, όπως κάποιος τραχηλικός πολύποδας, ή ακόμα σοβαρότερα μια έκτοπη κύηση(εξωμήτριο).

Να πούμε εδώ πως αν το αίμα δεν συνοδεύεται από πόνο, κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά η ενημέρωση του ιατρού πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

pregnant woman with little shoes

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν το χρώμα του αίματος παίζει κάποιο ρόλο στο βαθμό επικινδυνότητας. Δεν θα έλεγα ότι αποτελεί αξιόπιστο κριτήριο, επομένως δεν θα έπρεπε να το αξιολογήσει η γυναίκα που εμφανίζει αιμορραγία, καθώς η εσφαλμένη εκτίμηση ενδεχόμενα να δημιουργήσει πρόβλημα εξαιτίας της καθυστέρησης ιατρικής βοήθειας.

Μετά το 1ο τρίμηνο δεν παρατηρείται τόσο συχνά αιμορραγία, πράγμα που σημαίνει ότι αν παρουσιαστεί, πρέπει να διερευνηθεί άμεσα γιατί μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Ένας από τους σοβαρότερους είναι η αποκόλληση πλακούντα, που συμβαίνει όταν ο πλακούντας «φεύγει» από το τοίχωμα της μήτρας πριν τον τοκετό. Οφείλεται σε πολλές αιτίες (τραυματισμό, πτώση, κ.λπ.) και παρουσιάζεται με έντονο πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς, αιμορραγία, ζάλη κ.λπ..

Ο πόνος πάντως αποτελεί το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα και πρέπει να κινητοποιήσει άμεσα την έγκυο. Η αποκόλληση θεωρείται πολύ σοβαρή κατάσταση και ανάλογα με το βαθμό της μπορεί να οδηγήσει σε άμεση ανάγκη για τοκετό με καισαρική ή σε λιγότερο επείγουσα κατάσταση στην ανάγκη να παραμείνει η έγκυος στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Obstetrics and Gynecology: The Essentials of Clinical Care. New York, NY: Thieme New York
  2. Danforth’s Obstetrics and Gynecology, Ninth Ed. Scott, James et al., Ch. 17
  3. Williams Obstetrics, Twenty-Second Ed. Cunningham, F. Gary et al., Ch. 51
  4. Francois KE, Foley MR. Antepartum and postpartum hemorrhage. In: Gabbe SG, Niebyl JR, Simpson JL, et al, eds. Obstetrics: Normal and Problem Pregnancies. 7th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 18.
  5. Houry DE, Salhi BA. Acute complications of pregnancy. In: Marx JA, Hockberger RS, Walls RM, et al, eds. Rosen’s Emergency Medicine: Concepts and Clinical Practice. 8th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2014:chap 178

 

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Εγώ πάντως που έτυχε να έχω λίγο αίμα στην εγκυμοσύνη πήγα να τρελαθώ μέχρι να μάθω ότι όλα είναι καλά!!

Καλησπέρα…. εμένα είναι η πρώτη μου εγκυμοσύνη… Και τα έχω λίγο χαμένα… φοβάμαι τα πάντα… 6η βδομάδα είδαμε αποκόλληση..Χωρίς αίμα που μια που κάτι καφέ στο σκούπισμα έχω κάτσει 4 βδομάδες και σήμερα θα δω πως πήγε..Κάθε φορά φοβάμαι μη δε το ακούσω πως θα το αποβαλω αυτό σο συναίσθημα…συγγνώμη και ευχαριστώ

Κι εγώ στην αρχή είχα μια μικρή αποκόλληση και είδα λίγο αίμα αλλά δεν είναι τίποτα…..Να μην αγχώνεσαι (όσο γίνεται)και να ξεκουράζεσαι!!Αν είναι κάτι πιο σοβαρό νομίζω ότι ο γιατρός σου δίνει χάπια κι όλα καλά…..

Ευχαριστούμε για την συμβουλη! Πολυ ενδιαφέρον άρθρο!!?????????


Συνολικός αριθμών σχολίων:5

Θελει προσοχη!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!