Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Περιβαλλοντική συνείδηση: Πως καλλιεργείται στα παιδιά;

holding earth apple

Δεν είναι μόνο η ανακύκλωση και η δενδροφύτευση που μαθαίνουν στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν το περιβάλλον. Είναι και οι μικρές, καθημερινές, καλές συνήθειες μέσα στο σπίτι που κάνουν την περιβαλλοντική συνείδηση δεύτερη φύση μας.

Καλή συνήθεια Νο1: «Σβήνουμε το φως, παιδί μου»

«Βγαίνουμε από το δωμάτιο, σβήνουμε το φως». Τόσο απλά. Είναι σημαντικό να εξηγούμε συνεχώς στο παιδί ότι έτσι εξοικονομούμε ενέργεια. Του εξηγούμε ακόμη ότι για να παραχθεί το ρεύμα, απαιτείται καύση ουσιών πως ο λιγνίτης, το πετρέλαιο ή το κάρβουνο που δεν είναι ανεξάντλητες στον πλανήτη. Στην ίδια λογική, κλείνουμε και τις ηλεκτρικές συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε.

Καλή συνήθεια Νο2: Δεν τρέχει άσκοπα το νερό

Μαθαίνουμε στο παιδί ότι η βρύση κλείνει όταν τελειώνουμε τη δουλειά μας με αυτή. Δεν είναι οικολογικά σωστό να τρέχει το νερό όσο βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή απλώνουμε τη μαλακτική κρέμα στα μαλλιά μας ή πλένουμε το σώμα μας με το σφουγγάρι. Ούτε είναι σωστό να αφήνουμε την μπανιέρα να ξεχειλίζει για λίγο πλατσούρισμα παραπάνω.  Ένα άλλο συχνό λάθος, είναι να αφήνουμε πιάτα και ποτήρια για ώρες άπλυτα στον νεροχύτη, αφού έτσι σπαταλάμε μετά περισσότερο νερό για να τα καθαρίσουμε. Μια κουβέντα με το παιδί για την έλλειψη νερού σε πολλές χώρες του κόσμου και την ανάγκη να αξιοποιούμε με λογική και σύνεση τη χρήση αυτού του πολύτιμου αγαθού, μπορεί να βοηθήσει το παιδί να σχηματίσει περιβαλλοντική συνείδηση.

Καλή συνήθεια Νο3: Παντού με το παγούρι μου

Βάζοντας από νωρίς το παιδί στη λογική «χρησιμοποιώ παγούρι αντί για πλαστικό μπουκάλι» το κάνουμε μέρος της οικολογικής προσπάθειας για λιγότερα απορρίμματα στον πλανήτη. Διαλέγουμε μαζί ένα παγούρι με όμορφο σχέδιο ώστε να είναι δελεαστικό στο «μάτι» και να θέλει το παιδί να το χρησιμοποιεί.

Καλή συνήθεια Νο4: Ναι στα ξύλινα παιχνίδια

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

DAUGHTER WITH MOM PLAYING

Μία ακόμη καλή eco ιδέα για την καθημερινότητα είναι να προσφέρουμε στο παιδί ξύλινα αντί για πλαστικά παιχνίδια, εξηγώντας του ότι είναι βιοδιασπώμενα, άρα αποσυντίθενται εντελώς και δεν μολύνουν το περιβάλλον και ανακυκλώσιμα. Πέρα από τον περιβαλλοντικό τους χαρακτήρα, είναι επιπλέον γερά και πιο ανθεκτικά σε σχέση με τα πλαστικά και έχουν ενδιαφέρουσα αισθητική.

Καλή συνήθεια Νο5: Δίνω ζακέτα, παίρνω παντελόνι

Η ανταλλαγή ρούχων είναι ένας ωφέλιμος τρόπος να κατανοήσει το παιδί πως με το να μην πετάμε τα ρούχα μας, δεν αυξάνουμε τα απορρίμματα στο περιβάλλον και το επιβαρύνουμε λιγότερο. Μπορούμε, για παράδειγμα, να διοργανώσουμε ανταλλαγή ρούχων με ένα ξαδελφάκι. Να του δώσουμε τα ρούχα που δεν κάνουν πια στο δικό μας παιδί ή που δεν του χρειάζονται και να λάβουμε μία αντίστοιχη τσάντα με ρούχα που θα μας φανούν πρακτικά.

Καλή συνήθεια Νο6: Δίνουμε το καλό παράδειγμα

Πώς θα διδάξουμε στο παιδί όλες τις παραπάνω οικολογικές συνήθειες, εάν εμείς οι ίδιοι δεν τις ακολουθούμε; Ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτήν την ηλικία είμαστε το απόλυτο πρότυπο των παιδιών μας που μιμούνται τη συμπεριφορά μας στα πάντα. Όμως προσοχή. Το τι κάνουμε είναι αυτό που μετράει στο τέλος της ημέρας και όχι το τι λέμε. Εάν, για παράδειγμα, διακηρύττουμε στο παιδί την αξία της ανακύκλωσης αλλά μόλις πετάξαμε τη χάρτινη συσκευασία του γάλακτος στον πράσινο κάδο, δεν περνάμε κανένα μήνυμα περιβαλλοντικής συνείδησης.

Κάνουμε λοιπόν την οικολογική ευαισθησία τρόπο οικογενειακής ζωής ξεκινώντας από τα ¨του σπιτιού¨ και βάζουμε τις καλύτερες βάσεις για να γίνουν αύριο τα παιδιά μας εκείνοι που ο πλανήτης μας θα χειροκροτήσει.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

EDITOR'S
PICK

Τέλειο άρθρο. Σαν μέλλουσα μαμά με οικολογική συνείδηση αυτά σκεφτόμουν αυτές τις μέρες. Πως θα καταφέρω να προσφέρω στην κόρη μου ένα μέλλον λιγότερο δυσοίωνο. Μου δώσατε καταπληκτικές ιδέες. Ο πλανήτης είναι το σπίτι μας και πρέπει να τον φροντίζουμε.

Δίνουμε το καλό παράδειγμα!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!