Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Παιδί και τεχνολογία: Πότε να λέτε όχι στο τάμπλετ

Παιδί και τεχνολογία

Αν αφήσετε ένα δίχρονο μπροστά σε ένα tablet ή ένα smartphone, πιθανότατα να το δείτε να αλληλεπιδρά με αυτό με απόλυτη σιγουριά. Πατάει κουμπιά και εναλλάσσει οθόνες σαν δεινός… χάκερ. Και, κυρίως, ησυχάζει. Για τους περισσότερους γονείς ο χρόνος των μικρών τους μπροστά στις οθόνες ισοδυναμεί με λίγες στιγμές ηρεμίας και πολλές στιγμές ανησυχίας, καθώς οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η πρώιμη υπερβολική αγάπη των παιδιών για την ψηφιακή τεχνολογία θέτει τις βάσεις για μαθησιακές δυσκολίες μετέπειτα.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Από την άλλη, είτε το θέλουμε, είτε όχι, οι οθόνες ήρθαν για να μείνουν. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα χρησιμοποιούνται στα σχολεία και κάποιους παιδικούς σταθμούς ως εργαλείο μάθησης. Επιπλέον, μια μερίδα ειδικών υποστηρίζει ότι η τεχνολογία και τα εργαλεία της βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες της λεπτής κινητικότητας και τον οπτικοκινητικό τους συντονισμό.

ΠΟΣΟ ΛΙΓΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟ;

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

preschool children playing

Άρα λοιπόν το ερώτημα δεν είναι το αν τελικά πρέπει τα παιδιά μας να έρχονται σε επαφή με την τεχνολογία, αλλά το πότε και το πόσο συχνά. Να μερικοί κανόνες που πρέπει να τηρήσετε για να δημιουργήσετε μια υγιή σχέση των μικρών σας με τις οθόνες:

  • Αν το παιδί σας δεν έχει σβήσει 2 κεράκια τότε δεν πρέπει να περνάει καθόλου χρόνο μπροστά στις οθόνες. Μετά τα δεύτερά του γενέθλια και μέχρι τα έκτα, η περιπλάνηση στον ψηφιακό κόσμο δεν πρέπει να ξεπερνάει τις δύο ώρες ημερησίως.
  • Τα παιδιά αυτής της ηλικίας βαριούνται εύκολα και γρήγορα ακόμα και την οθόνη τους, οπότε πρέπει να είστε έτοιμοι να αντιπροτείνετε παιχνίδι κάποια στιγμή, γιατί εκείνα σίγουρα θα δεχτούν
  • Θυμηθείτε ότι η τεχνολογία δεν αποτελεί πρόβλημα από μόνη της. Έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που τη χρησιμοποιούμε. Όπως ακριβώς φροντίζετε να προσφέρετε στα παιδιά σας σωστή ποιότητα τροφής, εξασφαλίστε ότι αυτά έχουν πρόσβαση στα κατάλληλα ψηφιακά ερεθίσματα. Για παράδειγμα, μια όμορφη μουσική και εκπαιδευτικές εφαρμογές μπορούν να γεμίσουν τον ηλεκτρονικό χρόνο των παιδιών σας.
  • Προσπαθήστε να είστε δίπλα τους όταν χρησιμοποιούν οθόνες και διασφαλίστε ότι αυτή η ενασχόληση δεν είναι εις βάρος του παιχνιδιού τους ή της συναναστροφής τους με φίλους
  • Βάλτε αυστηρούς κανόνες και τηρήστε τους! Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας δεν ξεπερνούν τον επιτρεπόμενο χρόνο και δεν τρώνε μπροστά από την οθόνη
  • Γίνετε εσείς το καλό παράδειγμα. Προσπαθήστε να περιορίσετε τη χρήση του smartphone σας στο σπίτι. Επικοινωνήστε, αφιερώστε τους πραγματικό χρόνο, παίξτε. Ακούστε τα.
  • Να είστε ιδιαίτερα αυστηροί με τη χρήση οθονών πριν τον ύπνο. Οι περισσότερες οθόνες εκπέμπουν φωτισμό που διαταράσσει τον ύπνο και… μπερδεύει το βιολογικό μας ρολόι. Προτιμήστε να καληνυχτίσετε το παιδί σας με το αγαπημένο του παραμύθι, με κουβέντα και μια αγκαλιά
  • Αφήστε το παιδί σας να βαρεθεί. Η βαρεμάρα είναι παραγωγική και απαραίτητη για να βρει τρόπους το μικρό σας να απασχοληθεί. Μην αντιδράτε με παροχή χρόνου οθόνης μπροστά στο πρώτο «βαριέμαι».

ΜΕ ΜΕΤΡΟ

Να θυμάστε ότι-παρά το γεγονός πως η επαφή με την τεχνολογία είναι εφόδιο για το μέλλον τους- ο υπερβολικός χρόνος μπροστά από μια οθόνη δεν τα αφήνει να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, να συναναστραφούν, να βιώσουν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο εκεί έξω και να παίξουν. Ο δυνατός ήχος, οι εναλλαγές των χρωμάτων και η καταιγιστική δράση δημιουργούν εκνευρισμό και υπερδιέγερση στους μικρούς θεατές. Το κυριότερο όμως είναι ότι τα μικρά παιδιά που περνούν υπερβολικό χρόνο μπροστά στις οθόνες είναι οι αυριανοί εθισμένοι ενήλικες.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Δυστυχώς όσο μικρά και να είναι ξέρουν να τα χειρίζονται απίστευτα εύκολα!!

Μέχρι που μπορούμε να μην τους δείξουμε το τάμπλετ!

Το ότι μπορούν να μάθουν να ανοίγουν το youtube και να κάνουν skip ad, πριν μιλήσουν με ξεπερνάει!

Πριν να μείνω έγκυος στην μικρή μου έλεγα πως να μεγαλώσει η μικρή μου και μετά θα δούμε ποτέ θα δει tablet αλλά οι εποχές και οι συναναστροφές μας με άλλους ανθρώπους κάνουν τα παιδιά να ζηλεύουν και να ζητάνε. Όποτε θεωρώ πια όλα με μέτρο και από κοντά στο παιδί.

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!