Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Τα νανουρίσματα για μωρά και τα πλεονεκτήματά τους

Μωράκι κοιμάται στην αγκαλιά της μαμάς του

Το μωράκι σας δεν κοιμάται με τίποτα και εσείς έχετε κυριολεκτικά δοκιμάσει τα πάντα, από πιστολάκια μέχρι απορροφητήρες, βόλτα με το αμάξι και ατελείωτο λίκνισμα; Και τελικά αναλαμβάνει η γιαγιά με παραδοσιακό νανούρισμα και το μονάκριβό σας κοιμάται στο…λεπτό. Αν η μέθοδος του νανουρίσματος είναι κάτι που δεν είχατε σκεφτεί ποτέ, πρέπει να αναθεωρήσετε, όχι μόνο γιατί είναι αποτελεσματική αλλά και γιατί σύγχρονες έρευνες μαρτυρούν ότι είναι εξαιρετικά ευεργετική

Συγκεκριμένα, η Γαλλίδα νευροψυχολόγος Marieve Corbeil, υποστηρίζει ότι το τραγούδισμα ακόμη και ενός εντελώς άγνωστου μουσικού σκοπού, σε μια άγνωστη γλώσσα, είναι ικανό να χαλαρώσει και να κοιμίσει ένα παιδί ή να το κάνει να νιώσει ηρεμία και ασφάλεια. Διαβάστε μερικούς λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό.

ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

Η μουσική μπορεί αποδεδειγμένα να ηρεμήσει και να δημιουργήσει αίσθημα αγαλλίασης, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Μπορεί να διεγείρει συγκεκριμένα συναισθήματα, μέσα από συγκεκριμένες νευρικές συνάψεις. Ένας μελωδικός ήχος μπορεί να βοηθήσει τα βρέφη να διαχειριστούν την ανησυχία και την ανασφάλεια, θυμίζοντάς τους ότι κάτι τρυφερό και οικείο είναι κοντά τους. Τα νανουρίσματα, λοιπόν, δημιουργούν με μεγάλη επιτυχία την απαραίτητη συναισθηματική ατμόσφαιρα για έναν ήσυχο ύπνο.

Η ΟΡΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

Άλλη μια ιδιαίτερη ικανότητα του νανουρίσματος είναι η έκκριση της οξυτοκίνης, γνωστής και ως “ορμόνης της αγάπης”. Μια ορμόνη πολύ γνώριμη στις μανούλες, καθώς ενεργοποιείται τόσο κατά τη διάρκεια του τοκετού, όσο και κατά τη διαδικασία του θηλασμού. Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και κατά το τραγούδισμα ενός νανουρίσματος, οπότε η οξυτοκίνη εκκρίνεται κατά τη διάρκεια του τραγουδιού και ενισχύει το δεσμό μαμάς μωρού. Προσέξτε όμως: Η συγκεκριμένη ορμόνη είναι πολύ… έξυπνη! Ενεργοποιείται μόνο όταν ο γονιός νανουρίζει με όρεξη και συναίσθημα. Αντιθέτως, τα παιδιά δεν αντιδρούν θετικά στο νανούρισμα, όταν γίνεται διεκπεραιωτικά και με… μισή καρδιά!

ΡΟΥΤΙΝΑ, ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Τα μωρά αγαπούν τη ρουτίνα και η ρουτίνα αγαπά τα μωρά. Το νανούρισμα πετυχαίνει, διότι αποκρυσταλλώνει μια συνηθισμένη διαδικασία ύπνου. Συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος καταγράφει ήχους και κινήσεις και τις αναγνωρίζει ως προετοιμασία για τον ύπνο.

ΝΑΝΟΥΡΙΣΤΕ ΤΑ, ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kids playing

Αφού λοιπόν διαβάσαμε γιατί τελικά το νανούρισμα είναι μια άκρως πετυχημένη μέθοδος για να κοιμίσετε το μωρό σας, ας δούμε ποια είναι τα οφέλη του στην γνωστική και ψυχική ανάπτυξη των μωρών μας συνολικά:

ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΣ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ

Αν γνωρίζουμε τραγουδάκια σε άλλη γλώσσα από τη μητρική τους, καλό είναι να τους τα τραγουδήσουμε, καθώς έτσι δίνουμε την ευκαιρία στο μωράκια μας να εξοικειωθούν με ξένες λέξεις. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η επαφή με τις ξένες γλώσσες είναι πιο παραγωγική όταν ξεκινάει νωρίς και με βιωματικό τρόπο.

ΜΙΚΡΟΙ ΑΪΝΣΤΑΙΝ

Η μουσική, ο ρυθμός και οι στίχοι μοιάζουν με μικρές ιστορίες με πάρα πολλές γνωστικές πληροφορίες εντός τους. Επιπλέον ηρεμούν τα… πλήθη. Και επειδή το νανούρισμα είναι μουσική και ρυθμός και ρίχνει τα επίπεδα του στρες, δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για να αρχίσει να μαθαίνει ένα μωρό. Πολλαπλασιάζει δηλαδή τις δεξιότητές του, βελτιώνει τη μνήμη και την εστίαση της προσοχής και δημιουργεί ήρεμους μικρούς παντογνώστες.

ΗΡΕΜΑ ΜΩΡΑ, ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ

Το νανούρισμα συνοδεύεται από αγκαλιά και η αγκαλιά δεν έβλαψε κανέναν. Αντιθέτως, τα παιδιά που περνούν αρκετή ώρα σε τρυφερές, μελωδικές αγκαλιές αισθάνονται ασφάλεια και γίνονται περισσότερο αυτόνομα και ανεξάρτητα μεγαλώνοντας.

Ξεσκονίστε παλιές μελωδίες λοιπόν, κουρδίστε τις φωνητικές χορδές σας και νανουρίστε τα μικρά σας. Προσέξτε μόνο μην αποκοιμηθείτε πρώτοι!

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Όλα τα μωρά θέλουν νανούρισμα!!


Συνολικός αριθμών σχολίων:3

Σωστά! Ήρεμα παιδιά είναι ευτυχισμένα παιδιά!

Εμείς σαν μωρά είχαμε δυσκολίες στον ύπνο είχαμε μάθει σαν πρώτο παιδι αγκαλια και κούνημα τώρα με το νανούρισμα ηρεμούμε και κοιμόμαστε πιο εύκολα.. 🙂

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!