zucchini noodles

Ποιος θέλει να πάει για ύπνο με παραφουσκωμένο στομάχι, καούρες και κενές θερμίδες; Ούτε η μαμά ούτε ο μπαμπάς ούτε τα παιδιά. Γι’ αυτό, πάρτε ιδέες για ένα εύπεπτο βραδινό γεύμα γεμάτο πλούσια γεύση και θρεπτική αξία.

Πανεύκολα μπιφτεκάκια τόνου για… δέκα με τόνο

Υλικά:

  • 500 γρ. πατάτες (με τη φλούδα)
  • 185 γρ. τόνο σε κονσέρβα
  • 1 αβγό
  • ½ κούπας ξύσμα καρότου
  • ¾ κούπας ξύσμα από κολοκυθάκι
  • ½ κούπας τυρί τσένταρ
  • 12 κούπας αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Πλένετε καλά τις πατάτες, τις κόβετε στα 4 και τις βάζετε να βράσουν σε μια κατσαρόλα με νερό μαζί με τη φλούδα τους. Όταν μαλακώσουν, τις αφαιρείτε και τις λιώνετε με ένα πιρούνι σε πουρέ.
  • Σε ένα μπολ, ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί με τον πουρέ πατάτας και πλάθετε το μείγμα σε μπιφτεκάκια.
  • Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα τα μπιφτεκάκια.

 

Καλ…ομελέτα και έρχεται ομελέτα φούρνου με πατάτα και πάπρικα

Υλικά:

  • 6 μεγάλα αβγά
  • 250 γρ. πατάτες κομμένες σε πολύ λεπτές ροδέλες
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή ή γλυκιά
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. ξηρή ρίγανη
  • Λίγο ψιλοκομμένος μαϊντανός για το γαρνίρισμα
  • Λίγη τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση:

  • Βράζετε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν.
  • Σωτάρετε για λίγο το κρεμμύδι σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο.
  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Αλείφετε ένα ταψί με ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με τη φρυγανιά, καλύπτοντας και τα τοιχώματα του ταψιού.
  • Απλώνετε στο ταψί τις βρασμένες πατάτες κομμένες σε ροδέλες.
  • Σε ένα μπολ, σπάτε τα αβγά, προσθέτετε την πάπρικα, τη ρίγανη και το κρεμμύδι και τα ανακατεύετε καλά.
  • Περιχύνετε το μείγμα των αβγών πάνω από τις ροδέλες με τις πατάτες και ψήνετε για περίπου 40 λεπτά.
  • Αναποδογυρίζετε το ταψί και σερβίρετε.

 

Σαν σπαγγέτι τα κολοκυθάκια που θα λατρέψουν τα παιδάκια

Υλικά:

  • 4 κολοκυθάκια
  • 70-100 ml ελαιόλαδο και λίγο ακόμη
  • 100 γρ. αμύγδαλα
  • 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
  • Λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • 50 γρ. παρμεζάνα
  • ½ λεμόνι
  • 300 γρ. ρόκα

Εκτέλεση:

  • Τρίβετε τα κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές φλούδες σαν να είναι μακαρόνια σπαγγέτι και τα ραντίζετε με λίγο λάδι και αλάτι.
  • Για τη σάλτσα πέστο: καβουρδίζετε τα αμύγδαλα σε ένα τηγάνι και τα ρίχνετε στο μούλτι μαζί με το σκόρδο (αν βάλετε), το ελαιόλαδο, τον βασιλικό, την παρμεζάνα, το λεμόνι και τη ρόκα. Τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν μια παχύρρευστη πάστα.
  • Περιχύνετε τη σάλτσα στα «κολυκυθάκια-σπαγγέτι» και ανακατεύετε να πάει παντού.

 

Σκέφτεστε καλύτερο βραδινό γεύμα, για να κοιμηθείτε σαν πουλάκια, μικροί και μεγάλοι;