little girl at school

Τα αγγελούδια σας επιστρέφουν στην τάξη και όλα μπαίνουν σε τάξη. Ακολουθήστε πρακτικές συμβουλές, για να οργανώσετε σωστά και αποτελεσματικά το σπίτι και τη ρουτίνα των παιδιών σας εν όψει της νέα σχολική σεζόν, ώστε να έχετε μικροί και μεγάλοι μία καθημερινότητα με όσο το δυνατόν λιγότερα εμπόδια, απρόοπτα και καθυστερήσεις.

Οργανωμένα πρωινά

  • Επιχείρηση «μπάνιο». Το δωμάτιο απ’ όπου ξεκινάει η μέρα σας θέλετε να είναι τακτοποιημένο και να μη χάνετε χρόνο να ψάχνετε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε κάθε πρωί μικροί και μεγάλοι. Ορίστε λοιπόν συγκεκριμένα σημεία φύλαξης για το καθετί: συγκεντρώστε για παράδειγμα, χτένες, βούρτσες, κοκαλάκια και προϊόντα styling μαλλιών στη ραφιέρα του μπάνιου και τα σύνεργα ξυρίσματος του μπαμπά ή τα καλλυντικά της μαμάς ή την εφεδρική οδοντόπαστα στο ντουλαπάκι του μπάνιου, ώστε να γλιτώνετε χρόνο από το να ψάχνετε εδώ κι εκεί, τα πρωινά που και το τελευταίο δευτερόλεπτο μετράει.
  • Πιάσε και έφυγες. Πανωφόρια, σκούφους, ομπρέλες, κράνη, σχολικές σάκες, κλειδιά, όλα όσα χρειάζεστε λίγο πριν βγείτε από την πόρτα, φυλάξτε τα ή κρεμάστε τα δίπλα στην πόρτα, ώστε να μη φέρνετε βόλτα το σπίτι χίλιες εξήντα δύο φορές, για να βρείτε το πράσινο μπουφάν!
  • Τι έχει σήμερα το πρόγραμμα; Κολλήστε καθημερινά στο ψυγείο με ένα μαγνητάκι τη λίστα με τις δραστηριότητες αλλά και τις δουλειές που περιλαμβάνει η μέρα για όλα τα μέλη της οικογένειας, ώστε κανείς να μην ξεχνά και να μην αμελήσει τίποτα. Αν κάποιος δεν προλαβαίνει να υλοποιήσει το task του, συζητήστε το όλοι μαζί το πρωί και τροποποιήστε το πρόγραμμα έτσι ώστε να σας εξυπηρετεί όλους. Εννοείται βέβαια πως ενστάσεις τύπου «βαριέμαι να πάω σήμερα στις 5 Αγγλικά, μαμά» δεν είναι λόγοι για να αλλάξει η λίστα!

Οργανωμένη μελέτη

  • «Γωνιά διαβάσματος». Ή αλλιώς ένας χώρος στο σπίτι με γραφείο ή ένα τραπέζι και καρέκλα που θα προορίζεται μόνο για τη μελέτη των παιδιών. Βεβαιωθείτε πως ο χώρος έχει ησυχία και καλό φωτισμό και δεν υπάρχουν τριγύρω περισπασμοί από τηλεοράσεις ή ηλεκτρονικές συσκευές. Μην ξεχάσετε να εφοδιάσετε τη γωνιά διαβάσματος και με όλα τα απαραίτητα αναλώσιμα σε συρτάρια ή κουτιά αποθήκευσης. Αν τα αδέλφια μοιράζονται μεταξύ τους το γραφείο, κατηγοριοποιήστε τα αντικείμενα με χρωματιστά post it που γράφουν τα ονόματα των παιδιών.
  • Στοκάρισμα και ξεσκαρτάρισμα. Είναι 9 το βράδυ και μόλις συνειδητοποιήσατε ότι σας τελείωσε τα χαρτόνι που θα χρειαστεί το αγγελούδι σας για την αυριανή χειροτεχνία; Όχι αν προνοήσετε. Φτιάξτε έναν χώρο ανεφοδιασμού όπου θα αποθηκεύετε εφεδρικά υλικά γραφικής ύλης, όπως μολύβια, post it, μαρκαδόρους, κηρομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής κ.λπ. Ελέγξτε τον χώρο τακτικά για να αναπληρώσετε ό,τι τελείωσε και ανακυκλώστε στο τέλος κάθε μήνα όσα δεν χρειάζεστε πια.
  • Το κίτρινο δικό μου, το ροζ δικό σου. Ξέρετε καλά πως ένα μικρό μπέρδεμα αντικειμένων (αν είναι ίδια ή παρεμφερή) μπορεί να γίνει αιτία για ομηρικούς καβγάδες ανάμεσα στα αγγελούδια σας. Γι’ αυτό, ξεχωρίστε τα τετράδια, τις κασετίνες τους κ.λπ. με post it δύο χρωμάτων.

Οργανωμένα βράδια

  • Τσάντα έφτιαξες; Ρούχα έβγαλες; Ζητήστε από τα παιδιά να ετοιμάζουν αποβραδίς τη σχολική τσάντα τους, γιατί τα πρωινά είναι ήδη πολυάσχολα και πολύ πιθανό να ξεχάσουν κάτι στη βιασύνη τους. Αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα, μπορούν να βγάλουν από το προηγούμενο βράδυ τα ρούχα που θα φορέσουν (αφού έχετε τσεκάρει το δελτίο καιρού), ώστε να μη χρονοτριβήσουν το πρωί μπροστά στην ντουλάπα.
  • Στις σελίδες ξεχνιέμαι και αποκοιμιέμαι. Το διάβασμα ενός εξωσχολικού βιβλίου είναι ένας από τους πιο ευχάριστους και υγιείς τρόπους να χαλαρώσει ένα παιδί και να κοιμηθεί γλυκά. Εξοπλίστε και το παιδικό δωμάτιο με τον κατάλληλο νυχτερινό φωτισμό που δεν κουράζει το μάτι και βοηθήστε το αγγελούδι σας να πάρει δυνάμεις για την επόμενη μέρα στο σχολείο.
  • Σβήνουμε οθόνες. Smartphones, tablets και άλλες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο των παιδιών. H χρήση αυτών των συσκευών το βράδυ έχει αποδειχθεί* πως συνδέεται με ελλιπή ύπνο, καλή ποιότητα ύπνου και υπνηλία κατά τη διάρκεια της επομένης μέρας (που συχνά συνοδεύεται από δυσκολία συγκέντρωσης στην τάξη).

Και κάπως έτσι, με την κατάλληλη  προετοιμασία και οργάνωση, η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Καλή επιστροφή στα θρανία!

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Mom and daughter washing their teeth

 

* Henry Bernstein, M.D., pediatrician, Cohen Children’s Medical Center, New Hyde Park, N.Y.; JAMA Pediatrics, news release, Oct. 31, 2016