Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Μωρά που γελάνε: Πότε αρχίζουν να το κάνουν συνειδητά;

laughing baby

«Υπέροχη μουσική στα αυτιά». Αυτό είναι το πρώτο γέλιο του μωρού για τους γονείς τους, γι’ αυτό και ανυπομονούν να το ακούσουν. Ποια είναι συνήθως η χρονική στιγμή που τα μωράκια αρχίζουν να γελούν δυνατά, τι προκαλεί το γέλιο τους, πώς τα ωφελεί και πώς μπορούν οι γονείς να το ενθαρρύνουν;

Από ποιον μήνα γελούν δυνατά τα βρέφη;

Κάθε μωράκι έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Συνήθως όμως ένα μωρό αρχίζει να χαμογελά γύρω στους 2 με 3 μήνες. Αφού καταλάβει ότι το χαμόγελό του προκαλεί θετικές αντιδράσεις στους γύρω, αρχίζει να προσθέτει και «ηχητικά εφέ», όπως γουργουρητά και μικρά πνιχτά γελάκια, ώσπου να φτάσει να γελάσει δυνατά. Αυτό συμβαίνει περίπου στους 3 με 4 μήνες και γύρω στον 5ο μήνα, το μωράκι αρχίζει πια να γελά «με την καρδιά του».

Τι κάνει τα μωράκια να γελούν;

Μπορεί οι μεγάλοι να γελούν γιατί κάτι είναι αστείο όμως τα μωράκια στην ηλικία των 3,4 και 5 μηνών δεν μπορούν φυσικά να καταλάβουν την έννοια του χιούμορ. Έτσι, αρχικά γελούν ως αντίδραση σε ένα ερέθισμα. Το να τα βάλει,  για παράδειγμα, η μαμά ή ο μπαμπάς να καθίσουν στο γόνατό του, ως σωματικό ερέθισμα μπορεί να τους προκαλέσει γέλιο. Όσο μεγαλώνουν όμως, οι κελαρυστοί ήχοι τους μπορεί να προέρχονται από πραγματικά αστεία ερεθίσματα, όπως π.χ. ο θόρυβος ενός παιχνιδιού.

Πώς να κάνω το μωράκι μου να γελάει πιο συχνά;

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

baby gymnastics

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να κάνουν οι γονείς το αγγελούδι τους να  γελάει δυνατά και απολαυστικά.

  • Με αστείες γκριμάτσες
  • Με αστείες χορευτικές κινήσεις
  • Με αστείους ήχους, π.χ. ήχος φιλιού, σφυρίγματος
  • Με αγγιγματάκια
  • Με φύσημα στην κοιλίτσα
  • Με γαργαλητό
  • Με κρυφτό (κρύβοντας το πρόσωπο πίσω από τα χέρια και αποκαλύπτοντάς το κάνοντας «τα!)
  • Με τραγούδι
  • Με ομιλίες (ο ήχος της φωνής των γονιών μπορεί να κάνει τα μωράκια να γελούν, ακόμη και αν η ερώτηση είναι: «θες να αλλάξουμε, πάνα;»

Θυμηθείτε μόνο ότι τα μωρά που γελάνε είναι πιο δεκτικά στην «ώρα του χαχανίσματος» όταν είναι ταϊσμένα, αλλαγμένα και ξεκούραστα.

Θυμηθείτε ακόμη ότι κάθε βρέφος είναι μοναδικό. Αναπτύσσεται με τον δικό του τρόπο και δεν υπάρχει συγκεκριμένη «συνταγή» και ξεκάθαρο «εγχειρίδιο» για το πότε είναι η στιγμή να γελάσει. Ο παιδίατρος είναι ο μόνος κατάλληλος να αξιολογήσει πότε είναι η δική του στιγμή.

Baby Line

Αγνή βρεφική φροντίδα!

Γνωρίστε την ειδικά σχεδιασμένη σειρά για την καθημερινή περιποίηση του μωρού σας πατώντας εδώ.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Πολύ ωραίο άρθρο ❤️

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!