Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Διατροφή νηπίου: Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Διατροφή νηπίου: Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Οι ρυθμοί της ζωής μας είναι πολύ γρήγοροι και είναι δύσκολο να τα έχουμε όλα υπό έλεγχο.

Έχετε ακούσει ποτέ τον κανόνα «5532-την-ημέρα»;

Είναι ο πιο εύκολος τρόπος να θυμάστε την ιδανική αναλογία τροφικών ομάδων που πρέπει να καταναλώνει ένα νήπιο. Στις ηλικίες 1 μέχρι 3, το παιδί αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και παράλληλα είναι υπερδραστήριο.

Πρέπει λοιπόν να είμαστε σίγουροι πως λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, από τις σωστές πηγές και σε σωστές ποσότητες. Η καθιέρωση ισορροπημένης διατροφής στις μικρές ηλικίες αποτελεί θεμέλιο για την σωστή σχέση με το φαγητό αργότερα. Το 5532 λοιπόν αφορά τις 4 βασικές ομάδες τροφίμων – αμυλούχα, φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά και πρωτεϊνούχα – και μας υπενθυμίζει πόσες μερίδες από το καθένα είναι κατάλληλες για το νήπιο ημερησίως.

5 Μερίδες αμυλούχων τροφίμων

Το άμυλο, ανήκει στους υδατάνθρακες, και αποτελεί μια απ’ τις απαραίτητες τροφές για τον οργανισμό. Μας προσφέρει ενέργεια, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, ενώ αποτελεί την πρωταρχική πηγή ενέργειας για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Παρακάτω, μπορείτε να δείτε την ποσότητα κάθε τρόφιμου που αντιστοιχεί σε 1 μερίδα άμυλου. Είναι πολύ σημαντικό να εντάξουμε 5 από τα παρακάτω (ή παρεμφερή) στη διατροφή του παιδιού κατά τις ηλικίες 1-3.

 

5 Μερίδες φρούτων και λαχανικών

Τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών είναι αδιαμφισβήτητα! Είναι δικαίως οι πιο δημοφιλείς πηγές βιταμίνης C και επιπλέον περιέχουν βιταμίνη Α, φυλλικό (ή φολικό) οξύ, κάλιο, άλατα και φυτικές ίνες. Είναι πολύ εύκολο να τα εντάξουμε στη διατροφή των παιδιών μας, καθώς σε οποιαδήποτε μορφή τους, (ωμά, μαγειρεμένα, κατεψυγμένα, σε χυμούς, σε πουρέ, σε γρανίτες, σε μαρμελάδες κ.α.), μας παρέχουν τα θρεπτικά τους συστατικά.

Είναι σημαντικό να επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά εποχής (καθώς είναι λιγότερο επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα) και να καταναλώνουμε μεγάλη ποικιλία, ώστε να εκμεταλλευόμαστε τα πολλά διαφορετικά τους οφέλη. Δείτε στον πίνακα παρακάτω τι σημαίνει 1 μερίδα φρούτων και λαχανικών και συμπεριλάβετε 5 στην καθημερινότητα του παιδιού.

 

3 Μερίδες γαλακτοκομικών

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

son hugs his mom

Τα γαλακτοκομικά αποτελούν βασική πηγή πρωτεΐνης και θρεπτικών συστατικών για τα νήπια. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την υγεία των δομικών ιστών (κόκαλα, δόντια, νύχια).

Οι βιταμίνες συμπλέγματος Β, συμβάλλουν στο μεταβολισμό, στην υγεία των μαλλιών, του δέρματος και του πεπτικού συστήματος, στη σύνθεση ορμονών και την καλή λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να εντάξουμε 3 μερίδες από τα παρακάτω στο διατροφολόγιο του παιδιού μας καθημερινά.

 

2 Μερίδες πρωτεϊνούχων τροφίμων

Οι πρωτεΐνες είναι κρίσιμες στην περίοδο της ανάπτυξης καθώς αποτελούν τα δομικά υλικά των μυών, των χόνδρων, του δέρματος και του αίματος. Συμβάλλουν στην επιδιόρθωση των ιστών και των κυττάρων αλλά και στην παραγωγή ενζύμων και ορμονών. Το σώμα μας δεν αποθηκεύει πρωτεΐνη (σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά) και γι αυτό πρέπει να φροντίσουμε για την πρόσληψή τους μόνοι μας.

Στις ηλικίες 1-3, δυο μερίδες καθημερινά είναι αρκετές (αφού και τα γαλακτοκομικά περιέχουν πρωτεΐνη). Το ψάρι καλό είναι να σερβίρεται 2 φορές την εβδομάδα, τη μία λιπαρό και την άλλη λευκό. Δείτε παρακάτω τις ποσότητες που αντιστοιχούν σε μια μερίδα.

 

Tips

 • Παρέχουμε 3 γεύματα και 2 ενδιάμεσα σνακ. Προσπαθούμε να καθιερώσουμε συγκεκριμένες ώρες αλλά δεν επιμένουμε εάν το παιδί δεν πεινάει.
 • Δεν επιμένουμε στις ποσότητες αλλά και δεν θέτουμε απαγορεύσεις, καθώς μπορεί να έχουμε αντίθετα αποτελέσματα.
 • Προσφέρουμε 6-8 ποτήρια νερού ημερησίως (περίπου 1,5 λίτρο), τόσο για την σωματική όσο και για τη νοητική λειτουργία.
 • Αποφεύγουμε τα προϊόντα 2% σε νήπια κάτω των 2 ετών και τα προϊόντα 1% ή 0% σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Τα λιπαρά είναι απαραίτητα και δεν πρέπει να τα περιορίζουμε σε αυτές τις ηλικίες καθώς συντελούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.
 • Αποφεύγουμε τρόφιμα υψηλά σε λιπαρά πριν τον ύπνο καθώς αναστέλλουν τη διαδικασία της πέψης και προκαλούν αναστάτωση. Επεξεργασμένα τρόφιμα υψηλά σε ζάχαρη αυξάνουν τις στρεσογόνες ορμόνες, προκαλώντας ενεργητικότητα.
 • ω-3 λιπαρά, μαγνήσιο και ασβέστιο μειώνουν την υπερκινητικότητα και λειτουργούν σαν φυσικά ηρεμιστικά.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 1. Dietary reference values for food energy and nutrients for the United Kingdom. (1991). Great Britain, Department of Health.
 2. Nelson, M., Atkinson, M. and Meyer, J. (2002). Food portion sizes. London: Food Standards Agency.
 3. Finglas P.M., Roe M.A., Pinchen H.M., Berry R., Church S.M., Dodhia S.K., Farron-Wilson M. & Swan G. (2015) McCance and Widdowson’s The Composition of Foods, Seventh summary edition. Cambridge: Royal Society of Chemistry.
 4. British Nutrition Foundation, (2014). Nutrition for toddlers.
 5. Carlson, Susan E. “Early determinants of development: a lipid perspective–.” The American journal of clinical nutrition5 (2009): 1523S-1529S.
 6. Avena, Nicole M., and Bartley G. Hoebel. “Amphetamine-sensitized rats show sugar-induced hyperactivity (cross-sensitization) and sugar hyperphagia.” Pharmacology Biochemistry and Behavior3 (2003): 635-639.
Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Χρήσιμο άρθρο!!

Πολύ χρήσιμο άρθρο! Το εκτύπωσα και το συμβουλεύομαι καθημερινά!

Εξαιρετικό άρθρο και δεν γνώριζα ότι το νερό παίζει ρόλο και για τη νοητική λειτουργία!

εξαιρετικο αρθρο με πολυ ενδιαφερον και με χρηστικες συμβουλες!!!


Συνολικός αριθμών σχολίων:5

Υπέροχο και κατατοπηστικοτατο άρθρο.

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!