Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

baby not hearing

Η ακοή είναι μια από τις σημαντικότερες αισθήσεις στον άνθρωπο. Ειδικά στα  παιδιά, είναι καθοριστική για την ανάπτυξη της ομιλίας, της αντίληψης καθώς και της ψυχοκινητικής τους ανάπτυξης. Από την γέννησή τους μέχρι την ηλικία των τριών μηνών παρατηρούνται αυτόματες αντανακλαστικές αντιδράσεις σε κάθε δυνατό ήχο και καθώς αυξάνει η ηλικία μπορούν να διακρίνουν τους ασθενείς από τους δυνατούς ήχους. Σε ηλικία ενός έτους αρχίζουν να καταλαβαίνουν την ομιλία και προσέχουν ήχους που τους ενδιαφέρουν. Ο έλεγχος της ακοής επιβάλλεται περισσότερο να γίνεται σε νεογνά υψηλού κινδύνου. Αυτός ο χαρακτηρισμός ισχύει για τα νεογνά 1) αν υπάρχει ιστορικό κληρονομικής βαρηκοΐας 2) αν έχουν και γναθοπροσωπικές ανωμαλίες 3) αν είναι ελλιποβαρή 4) αν η μητέρα νόσησε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης (ερυθρά, ερπητική λοίμωξη, τοξοπλάσμωση, CMV λοίμωξη) 5) αν έχουν εμφανίσει ίκτερο. Η απώλεια της ακοής λέγεται βαρηκοΐα και μπορεί να είναι συγγενής ή να προκύψει μετά τη γέννηση. Η βαρηκοΐα μπορεί να είναι νευροαισθητήριος ή βαρηκοΐα αγωγιμότητας.

Συμπτώματα

Η συγγενής βαρηκοΐα επιδρά στην ανάπτυξη της ομιλίας με αποτέλεσμα αυτά τα παιδιά να έχουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου ή ακόμα και να μην μιλάνε. Τα παιδιά αυτά απομονώνονται ή κλαίνε συχνά, είναι υπερκινητικά ή προσπαθούν να κάνουν χειλεοανάγνωση. Αλλά και η βαρηκοΐα αγωγιμότητας επηρεάζει την ανάπτυξη του λόγου σε μικρότερο βαθμό και συνήθως αφορά παιδιά τα οποία όταν τους μιλάνε λένε συνέχεια “τι;” “ε;” ή δεν απαντούν εύκολα όταν είναι σε άλλο δωμάτιο ή όταν έχουν γυρισμένη την πλάτη.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου είναι πολύ σημαντικό ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται έλεγχος, από το μαιευτήριο ακόμα, με τις ωτακουστικές εκπομπές που είναι ένα πρώτο screening test για την ακοή ώστε να καθοριστεί ποια από αυτά τα παιδιά θέλουν παρακολούθηση ή περαιτέρω διαγνωστικό έλεγχο. Υπάρχουν όμως και άλλες αποτελεσματικές  διαγνωστικές μέθοδοι.

Αίτια βαρηκοΐας:

Βαρηκοΐα αγωγιμότητας

Τα πιο συχνά αιτία που αφορούν το έξω ους είναι η συσσώρευση κυψελίδας στον έξω ακουστικό πόρο, οι εξοστώσεις, τα οστεώματα, η ατρησία του πόρου, ανωμαλίες του πτερυγίου και η εξωτερική ωτίτιδα.
Αυτά που αφορούν τον μέσο ους είναι η οξεία μέση ωτίτιδα, η εκκριτική ωτίτιδα, η διάτρηση του τύμπανου, κάποιο τραύμα, παρουσία σπάνιων κακοήθων όγκων, ανωμαλίες στην ανάπτυξη των οσταρίων της ακουστικής αλύσου και το χολοστεάτωμα.

Νευροαισθητήρια βαρηκοΐα

Μπορεί να είναι συγγενής και να σχετίζεται με κάποια σύνδρομα ή να οφείλεται σε δυσπλασίες στο έσω ους ή σε λοιμώξεις όπως από ερυθρά, σύφιλη, τοξόπλασμα, σε τραύμα, προωρότητα ή έκθεση σε θόρυβο.

Αντιμετώπιση της βαρηκοΐας

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

son hugs his mom

Αυτή είναι εξατομικευμένη ανάλογα με το αίτιο. Έτσι όταν οφείλεται σε εκκριτική ωτίτιδα που είναι και το συχνότερο αίτιο βαρηκοΐας στα παιδιά, η θεραπεία αρχικά είναι συντηρητική με φάρμακα αλλά αν δεν υπάρχει ανταπόκριση η χειρουργική αντιμετώπιση με αδενοτομή και παρακέντηση καθώς και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού, όταν επιβάλλεται, είναι η θεραπεία εκλογής. Αν όμως η βαρηκοΐα είναι νευροαισθητήριος τότε απαιτείται ολοκληρωμένος έλεγχος ανάλογα με την ηλικία του παιδιού για να τεθεί η ένδειξη είτε για ακουστικό βαρηκοΐας ή για τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος.
Η απώλεια ακοής στα παιδιά επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή, την ανάπτυξή τους και την γενικότερη συμπεριφορά τους σε όλους τους τομείς καθώς και την ένταξή τους στο κοινωνικό περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση διότι πλέον υπάρχουν προηγμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές επιλογές.

 

 


Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

Atoprel

Ατοπική δερματίτιδα, αντιμετωπίζεται;

Ανακαλύψτε την ειδικά σχεδιασμένη σειρά για τις ανάγκες του ευαίσθητου και με τάση για αλλεργία δέρματος του μωρού σας, πατώντας εδώ.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Τέλειες πληροφορίες

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!