chicen soup

Ούτε πολλά σκεύη, ούτε πολλές παρασκευές, ούτε πολλά πλυσίματα. Φτιάξτε πεντανόστιμο γρήγορο κοτόπουλο όχι σκέτο αλλά μαζί με τα συνοδευτικά που αγαπάτε όλοι στην οικογένεια, χρησιμοποιώντας μόνο μία κατσαρόλα ή ένα τηγάνι. Οι παρακάτω συνταγές θα σας λύσουν τα χέρια.

Κοτόπουλο με λεμόνι, καρότα και baby πατάτες  

Υλικά:

  • 4κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2κ.σ. βούτυρο
  • 2κούπες καρότα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα σε κύβους
  • 2κούπες babyπατάτες κομμένες στα 4
  • 2 μεγάλα στήθη κοτόπουλου (χωρίς κόκκαλα και πέτσα)
  • 2μεγάλα λεμόνια
  • 1κ.γ. ψιλοκομμένοσκόρδο
  • Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1/4κούπαςφρέσκοςμαϊντανός

Εκτέλεση:

  • Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μεσαία φωτιά με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και βούτυρο.
  • Μόλις λιώσει το βούτυρο, ρίχνετε τα καρότα και τις πατάτες χωριστά στο τηγάνι (δεξιά τα μεν, αριστερά τα δε).
  • Τα αφήνετε να σοταριστούν ανακατεύοντας κάθε 3 λεπτά, για περίπου 8 λεπτά.
  • Κόβετε το κοτόπουλο σε καρέ και το σκουπίζετε καλά σε ένα χαρτί κουζίνας, ώστε να είναι τελείως στεγνό.
  • Καλύπτετε καλά τα καρέ κοτόπουλου με ένα μείγμα από αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και αλεύρι.
  • Μεταφέρετε τα καρότα και τις πατάτες στην ίδια πλευρά του τηγανιού και στην άλλη τοποθετείτε τα  καρέ κοτόπουλου.
  • Ανακατεύετε τα καρότα και τις πατάτες στο τηγάνι και ψήνετε καλά το κοτόπουλο ώστε να μην έχει πια ροζ χρώμα.
  • Ξύνετε το ένα λεμόνι και ρίχνετε το ξύσμα στην κατσαρόλα.
  • Στείβετε το άλλο λεμόνι και ρίχνετε τον χυμό στην κατσαρόλα.
  • Ανακατεύετε το σκόρδο με το ελαιόλαδο και τα ρίχνετε και αυτά στη φωτιά.
  • Ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσουν λίγο ακόμη τα λαχανικά και να ψηθεί το κοτόπουλο και προσθέτετε, αν θέλετε, έξτρα αλάτι και πιπέρι.
  • Σερβίρετε πασπαλίζοντας με μαϊντανό.

Mεξικάνικο κοτόπουλο με ρύζι

Υλικά:

  • 4στήθη κοτόπουλου (χωρίς κόκκαλα και πέτσα)
  • 3κ.σ. φυτικό λάδι της επιλογής σας
  • 1κούπα λευκό ρύζι
  • 2 1/4κούπεςζωμόςκοτόπουλουανάλατος
  • 1λεμόνι
  • Ψιλοκομμένος κόλιανδρος ή μαϊντανός

Για το μείγμα μπαχαρικών:

  • 2κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ.γ σκόνη σκόρδου
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1κ.γ κύμινο
  • 1κ.γ σκόνη τσίλι (προαιρετικά*: καυτερή γεύση/προσοχή στην κατανάλωση από παιδιά)
  • 1κ.γ. κόλιανδρος
  • 1/4κ.γ. ρίγανη ή βασιλικό με δεντρολίβανο

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύετε όλα τα υλικά του μείγματος μπαχαρικών και το χωρίζετε σε δύο ποσότητες.
  • Κόβετε ένα λεμόνι στη μέση. Αφήνετε το μισό στην άκρη και από το άλλο μισό κόβετε μία φέτα για γαρνιτούρα.
  • Αλείφετε καλά το κοτόπουλο με 2 κ.σ. φυτικό λάδι και το καλύπτετε καλά και στις δύο πλευρές με το μισό μείγμα μπαχαρικών.
  • Ραντίζετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με το υπόλοιπο λάδι και το βάζετε σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζετε το κοτόπουλο για 2-3 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει κάθε πλευρά και το βγάζετε προσωρινά σε ένα πιάτο (προσοχή, δεν είναι έτοιμο ακόμη).
  • Ρίχνετε στο τηγάνι το ρύζι, τον χυμό του μισού λεμονιού που αφήσατε στην άκρη, τον ζωμό κοτόπουλου και το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών και τα ανακατεύετε καλά.
  • Επαναφέρετε το κοτόπουλο στο τηγάνι πάνω από το ρύζι και σκεπάζετε το τηγάνι με ένα καπάκι.
  • Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 20-25 σε σιγανή φωτιά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, να βράσει το ρύζι και να ψηθεί το κοτόπουλο.
  • Γαρνίρετε με φέτα λεμόνι και κόλιανδρο ή μαϊντανό.

Μακαρονόσουπα κοτόπουλου με παρμεζάνα

Υλικά:

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν (προαιρετικά*: καυτερή γεύση/προσοχή στην κατανάλωση από παιδιά)
  • 1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 6 κούπες ζωμό κοτόπουλου
  • 1 κούπα πένες
  • 2 στήθη κοτόπουλου κομμένα σε μικρά κομμάτια (χωρίς κόκκαλα και πέτσα)
  • 1 1/2 κούπα μοτσαρέλα σε κομμάτια
  • 1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 κ.σ. μαϊντανός
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτετε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 5 λεπτά.
  • Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε 1 ακόμη λεπτό.
  • Ρίχνετε τον πελτέ τομάτας, την κονσέρβα με τις ντομάτες, τον ζωμό κοτόπουλου και το πιπέρι καγιέν (αν βάλετε) και τα αφήνετε να σιγοβράσουν.
  • Προσθέτετε τις πένες και τις βράζετε για περίπου 8-0 λεπτά, μέχρι να γίνουν αλ ντέντε.
  • Ρίχνετε το κοτόπουλο, τη μοτσαρέλα, την παρμεζάνα και τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Όταν βράσει καλά το κοτόπουλο και λιώσουν τα τυριά, το φαγητό είναι έτοιμο. Σερβίρετε σε βαθιά μπολ ή κούπες.  

Γεμάτο το στομάχι με αυτές τις εύκολες συνταγές με κοτόπουλο και ευτυχώς… άδειος ο νεροχύτης. Καλή όρεξη!