
Ούτε πολλά σκεύη, ούτε πολλές παρασκευές, ούτε πολλά πλυσίματα. Φτιάξτε πεντανόστιμο γρήγορο κοτόπουλο όχι σκέτο αλλά μαζί με τα συνοδευτικά που αγαπάτε όλοι στην οικογένεια, χρησιμοποιώντας μόνο μία κατσαρόλα ή ένα τηγάνι. Οι παρακάτω συνταγές θα σας λύσουν τα χέρια.
Κοτόπουλο με λεμόνι, καρότα και baby πατάτες
Υλικά:
- 4κ.σ. ελαιόλαδο
- 2κ.σ. βούτυρο
- 2κούπες καρότα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα σε κύβους
- 2κούπες babyπατάτες κομμένες στα 4
- 2 μεγάλα στήθη κοτόπουλου (χωρίς κόκκαλα και πέτσα)
- 2μεγάλα λεμόνια
- 1κ.γ. ψιλοκομμένοσκόρδο
- Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1/4κούπαςφρέσκοςμαϊντανός
Εκτέλεση:
- Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μεσαία φωτιά με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και βούτυρο.
- Μόλις λιώσει το βούτυρο, ρίχνετε τα καρότα και τις πατάτες χωριστά στο τηγάνι (δεξιά τα μεν, αριστερά τα δε).
- Τα αφήνετε να σοταριστούν ανακατεύοντας κάθε 3 λεπτά, για περίπου 8 λεπτά.
- Κόβετε το κοτόπουλο σε καρέ και το σκουπίζετε καλά σε ένα χαρτί κουζίνας, ώστε να είναι τελείως στεγνό.
- Καλύπτετε καλά τα καρέ κοτόπουλου με ένα μείγμα από αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και αλεύρι.
- Μεταφέρετε τα καρότα και τις πατάτες στην ίδια πλευρά του τηγανιού και στην άλλη τοποθετείτε τα καρέ κοτόπουλου.
- Ανακατεύετε τα καρότα και τις πατάτες στο τηγάνι και ψήνετε καλά το κοτόπουλο ώστε να μην έχει πια ροζ χρώμα.
- Ξύνετε το ένα λεμόνι και ρίχνετε το ξύσμα στην κατσαρόλα.
- Στείβετε το άλλο λεμόνι και ρίχνετε τον χυμό στην κατσαρόλα.
- Ανακατεύετε το σκόρδο με το ελαιόλαδο και τα ρίχνετε και αυτά στη φωτιά.
- Ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσουν λίγο ακόμη τα λαχανικά και να ψηθεί το κοτόπουλο και προσθέτετε, αν θέλετε, έξτρα αλάτι και πιπέρι.
- Σερβίρετε πασπαλίζοντας με μαϊντανό.
Mεξικάνικο κοτόπουλο με ρύζι
Υλικά:
- 4στήθη κοτόπουλου (χωρίς κόκκαλα και πέτσα)
- 3κ.σ. φυτικό λάδι της επιλογής σας
- 1κούπα λευκό ρύζι
- 2 1/4κούπεςζωμόςκοτόπουλουανάλατος
- 1λεμόνι
- Ψιλοκομμένος κόλιανδρος ή μαϊντανός
Για το μείγμα μπαχαρικών:
- 2κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 1 κ.γ σκόνη σκόρδου
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1κ.γ κύμινο
- 1κ.γ σκόνη τσίλι (προαιρετικά*: καυτερή γεύση/προσοχή στην κατανάλωση από παιδιά)
- 1κ.γ. κόλιανδρος
- 1/4κ.γ. ρίγανη ή βασιλικό με δεντρολίβανο
Εκτέλεση:
- Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύετε όλα τα υλικά του μείγματος μπαχαρικών και το χωρίζετε σε δύο ποσότητες.
- Κόβετε ένα λεμόνι στη μέση. Αφήνετε το μισό στην άκρη και από το άλλο μισό κόβετε μία φέτα για γαρνιτούρα.
- Αλείφετε καλά το κοτόπουλο με 2 κ.σ. φυτικό λάδι και το καλύπτετε καλά και στις δύο πλευρές με το μισό μείγμα μπαχαρικών.
- Ραντίζετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με το υπόλοιπο λάδι και το βάζετε σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζετε το κοτόπουλο για 2-3 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει κάθε πλευρά και το βγάζετε προσωρινά σε ένα πιάτο (προσοχή, δεν είναι έτοιμο ακόμη).
- Ρίχνετε στο τηγάνι το ρύζι, τον χυμό του μισού λεμονιού που αφήσατε στην άκρη, τον ζωμό κοτόπουλου και το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών και τα ανακατεύετε καλά.
- Επαναφέρετε το κοτόπουλο στο τηγάνι πάνω από το ρύζι και σκεπάζετε το τηγάνι με ένα καπάκι.
- Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 20-25 σε σιγανή φωτιά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, να βράσει το ρύζι και να ψηθεί το κοτόπουλο.
- Γαρνίρετε με φέτα λεμόνι και κόλιανδρο ή μαϊντανό.
Μακαρονόσουπα κοτόπουλου με παρμεζάνα
Υλικά:
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν (προαιρετικά*: καυτερή γεύση/προσοχή στην κατανάλωση από παιδιά)
- 1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες
- 6 κούπες ζωμό κοτόπουλου
- 1 κούπα πένες
- 2 στήθη κοτόπουλου κομμένα σε μικρά κομμάτια (χωρίς κόκκαλα και πέτσα)
- 1 1/2 κούπα μοτσαρέλα σε κομμάτια
- 1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
- 1 κ.σ. μαϊντανός
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτετε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 5 λεπτά.
- Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε 1 ακόμη λεπτό.
- Ρίχνετε τον πελτέ τομάτας, την κονσέρβα με τις ντομάτες, τον ζωμό κοτόπουλου και το πιπέρι καγιέν (αν βάλετε) και τα αφήνετε να σιγοβράσουν.
- Προσθέτετε τις πένες και τις βράζετε για περίπου 8-0 λεπτά, μέχρι να γίνουν αλ ντέντε.
- Ρίχνετε το κοτόπουλο, τη μοτσαρέλα, την παρμεζάνα και τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Όταν βράσει καλά το κοτόπουλο και λιώσουν τα τυριά, το φαγητό είναι έτοιμο. Σερβίρετε σε βαθιά μπολ ή κούπες.
Γεμάτο το στομάχι με αυτές τις εύκολες συνταγές με κοτόπουλο και ευτυχώς… άδειος ο νεροχύτης. Καλή όρεξη!
Κάντε και εσείς το σχόλιό σας