little girl playing board game

Γύρω απ’ το τραπέζι καθισμένοι και όλοι θα βγουν κερδισμένοι! Γιατί τα επιτραπέζια παιχνίδια ωφελούν μοναδικά όλα τα παιδιά, νικητές και ηττημένους. Ποια είναι όμως τα κατάλληλα επιτραπέζια για τα δικά σας παιδιά;

Τips για σωστή επιλογή επιτραπέζιου

 • Κάντε την έρευνά σας χωρίς βιασύνη. Ρωτήστε γονείς που επέλεξαν ήδη επιτραπέζιο για τα παιδιά τους, μπείτε σε groups αντίστοιχου ενδιαφέροντος στα social media, επισκεφθείτε καταστήματα… πάρτε γνώμες και συμβουλές αξιοποιώντας κάθε δυνατή πηγή, ώστε να είστε σίγουροι πως δεν θα κάνετε λάθος αγορά.
 • Τι λένε τα reviews; Πιάστε τον παλμό του κοινού. Διαβάστε τις κριτικές του επιτραπέζιου που σκέφτεστε να αγοράσετε ώστε να ξέρετε τα συν και τα πλην του συγκεκριμένου παιχνιδιού.
 • Παίξτε το παιχνίδι πριν το αγοράσετε. Στο διαδίκτυο θα βρείτε αμέτρητα videos με οδηγίες (τουλάχιστον για τα πιο γνωστά επιτραπέζια) ώστε να έχετε ξεκάθαρη εικόνα για το προϊόν.
 • Προτιμήστε τα επιτραπέζια γενικών γνώσεων και όχι εξειδικευμένων, ώστε να μην αποκλειστεί κανένα παιδί.
 • Αν οι παίκτες είναι mixed ηλικιών, αποφύγετε καλύτερα τα παιχνίδια επαγωγικής σκέψης γιατί ο νεαρότερος παίκτης είναι πάντα σε μειονεκτική θέση.

Τι προσφέρουν στα παιδιά τα επιτραπέζια παιχνίδια;

 • Μάτια και μυαλά στο ταμπλό

Σε έναν κόσμο γεμάτο περισπασμούς, η ικανότητα του παιδιού να συγκεντρώνεται για ώρα σε κάτι εποικοδομητικό δεν είναι και μικρή υπόθεση! Τα επιτραπέζια βοηθούν τα παιδιά να είναι συγκεντρωμένα, αφού απαιτούν την πλήρη προσήλωσή τους στο ταμπλό από την αρχή ως το τέλος του παιχνιδιού. Αρκεί βέβαια να παίζονται χωρίς διαλείμματα ανά δευτερόλεπτο για να τσεκάρουμε τα κινητά και να δούμε το ματς στην τηλεόραση.

 • Ποτέ δεν ξέρεις…

Γίνεται να αλλάξει το σκορ μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου; Φυσικά! Στα επιτραπέζια όλα γίνονται, όπως και στη ζωή. Και τα παιδιά παίρνουν ένα καλό μάθημα προετοιμασίας για τις απρόοπτες ανατροπές είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Έτσι, μαθαίνουν να διαχειρίζονται σωστά και την ήττα και να μη θυμώνουν ή απελπίζονται όταν δεν βγαίνουν νικητές αλλά να βάζουν τα δυνατά τους, για να τα καταφέρουν στον επόμενο γύρο.

 • Τα προβλήματα φτιάχτηκαν για να λύνονται

Να λύνουν αληθινά προβλήματα με αληθινά σενάρια ζωής. Αυτό μαθαίνουν στα παιδιά τα επιτραπέζια παιχνίδια. Μέσα από την αναλυτική σκέψη και την αποδόμηση του προβλήματος στα επί μέρους στοιχεία του, με στόχο την εύρεση λύσης, τα παιδιά εξασκούνται σε αυτήν την πολύτιμη ικανότητα υπολογιστικής σκέψης που θα χρειαστεί σίγουρα και στην ενήλικη ζωή τους.

 • Αγγλομαθείς από κούνια

Points, score, card, game, spin, roll, winner… τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι γεμάτα αγγλικές λέξεις που μπορούν να διευρύνουν το λεξιλόγιο των παιδιών στα Αγγλικά και επιπλέον, είναι ένας ευχάριστος τρόπος εκμάθησης νέων λέξεων σε μία άλλη γλώσσα.

 • Τι λένε οι οδηγίες;

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

family in a trip

Τόσο στο σχολείο όσο και γενικά στη ζωή, το αγγελούδι σας θα χρειαστεί να ακολουθήσει κάποιες οδηγίες, να τις κατανοήσει, να τις αφομοιώσει και να τις ακολουθήσει, για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, μαθαίνει  από νωρίς την έννοια των ορίων και βρίσκει τρόπους να ελίσσεται μέσα σε αυτά, χωρίς να τα ξεπερνά.

 • Μπλοφάρεις και το βλέπω

Σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, δεν έχουν όλοι οι παίκτες τις ίδιες αντιδράσεις. Άλλοι έχουν ανέκφραστο πρόσωπο, άλλοι «προδίδονται» μόνοι τους μέσα από εκφράσεις ή κινήσεις, άλλοι έχουν διπλωματική στρατηγική. Το σημαντικό είναι να μπορούν τα παιδιά να διαβάζουν τα πρόσωπα των συμπαικτών τους και να αποκρυπτογραφούν τις προθέσεις τους, ώστε να σχεδιάσουν έξυπνα και τα ίδια τη στρατηγική τους για το παιχνίδι. Γνωρίζοντας τι σκέφτεται ο συμπαίκτης τους, θα μπορούν και αργότερα στη ζωή να «ψυχολογούν» τους ανθρώπους και να προβλέπουν τις κινήσεις και τις πράξεις τους.

 

Βρείτε και εσείς τα επιτραπέζια παιχνίδια για παιδιά που ταιριάζουν στην οικογένειά σας και ενθαρρύνετε τα αγγελούδια σας να ανακαλύψουν έναν κόσμο στρατηγικής, γνώσης, μυστηρίου και διασκέδασης με ασύγκριτα οφέλη. The game is on! Good luck!