Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Δυσκοιλιότητα βρέφους: Πότε ισχύει και πως αντιμετωπίζεται;

baby gymnastics

Σε ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών με δυσκοιλιότητα, αυτή ξεκινά από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Περισσότερο η φύση των κενώσεων και λιγότερο η συχνότητά τους, αποτελεί το χαρακτηριστικό της δυσκοιλιότητας στα βρέφη.

Φυσιολογικά, τα αποκλειστικά θηλάζοντα μωρά μπορεί να έχουν από μία κένωση μετά από κάθε γεύμα μέχρι και μία κένωση την εβδομάδα. Ο αριθμός και η ποιότητα των κενώσεων σε ένα μωρό που δεν σιτίζεται με μητρικό γάλα μπορεί να επηρεαστεί από το είδος του γάλακτος που πίνει αλλά και από τον τρόπο που αυτό παρασκευάζεται  και αργότερα από τις στερεές τροφές που τρώει.

Πότε θεωρούμε ότι ένα βρέφος έχει δυσκοιλιότητα;

Όταν ένα βρέφος εμφανίζει δύο από τα παρακάτω:

 • Δύο ή λιγότερες κενώσεις την εβδομάδα
 • Ιστορικό υπερβολικής κατακράτησης κοπράνων
 • Ιστορικό επώδυνων κενώσεων
 • Παρουσία μεγάλων κοπρανωδών μαζών στο ορθό

Να σημειωθεί, ότι η κατάσταση κατά την οποία μωράκια που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας τεντώνονται και κλαίνε τουλάχιστον για 10 λεπτά πριν από την κένωση μαλακών όμως κοπράνων ονομάζεται δυσχεσία των βρεφών και δεν είναι δυσκοιλιότητα. Αυτή μπορεί να ξεκινήσει από τον πρώτο μήνα της ζωής και το μωρό να έχει κάθε μέρα μία φυσιολογική κένωση (μαλακά ή υδαρή κόπρανα).

Τι προκαλεί δυσκοιλιότητα στα βρέφη;

Διάφορες αιτίες μπορεί να ευθύνονται για τη δυσκοιλιότητα στα βρέφη όπως:

 • Νοσήματα του εντέρου π.χ. η νόσος Hirschsprung, η στένωση- απόφραξη του εντέρου
 • Μεταβολικά νοσήματα όπως ο υποθυρεοειδισμός, η κυστική ίνωση, η υπερασβεστιαιμία, η νεφρική σωληναριακή οξέωση
 • Νευρομυικά νοσήματα και βλάβες νωτιαίου μυελού
 • Τροφικές Αλλεργίες

Επίσης, η λήψη ορισμένων φαρμάκων από τη θηλάζουσα μητέρα μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα στο βρέφος.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

BABY TAKING MASSAGE FROM ITS MOM

Εφόσον δεν υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα τότε μιλάμε για λειτουργική δυσκοιλιότητα, που είναι και το πιο συνηθισμένο.

Ποια είναι τα σημεία και συμπτώματα που χρειάζονται εκτίμηση από ειδικό;

 • Δυσκοιλιότητα που ξεκινά από τον πρώτο μήνα της ζωής
 • Ιστορικό νοσημάτων του εντέρου στην οικογένεια
 • Κόπρανα σαν ταινία ή αίμα στα κόπρανα, απουσία πρωκτικών ραγάδων
 • Καθυστέρηση στην ανάπτυξη του βρέφους
 • Πυρετός, χολώδεις (πράσινοι) έμετοι

απαιτούν διερεύνηση και αντιμετώπιση από ειδικό παιδογαστρεντερολόγο.

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα στα βρέφη;

Εφόσον υπάρχει υποκείμενη αιτία θα πρέπει αυτή να αντιμετωπιστεί. Αν δεν υπάρχει υποκείμενη αιτία, οπότε η δυσκοιλιότητα είναι λειτουργική, για τα βρέφη μέχρι 6 μηνών, θα πρέπει αρχικά να ελεγχθεί αν το μωρό λαμβάνει ικανοποιητική ποσότητα γάλακτος και αν αυτή παρασκευάζεται με τον σωστό τρόπο. Μετά την ηλικία των 6 μηνών, σημαντικό ρόλο παίζει η ικανοποιητική πρόσληψη υγρών και φυτικών ινών. Η χρήση προβιοτικών επίσης μπορεί να βοηθήσει. Σε ορισμένες περίπτώσεις είναι απαραίτητη η χρήση φαρμακευτικής αγωγής και ειδικής  διατροφής.

 

Βιβλιογραφία

Evaluation and Treatment of Functional Constipation inInfants and Children: Evidence-Based RecommendationsFrom ESPGHAN and NASPGHAN M.M. Tabbers, C. DiLorenzo JPGNVolume 58, Number 2, February 2014

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Την κατάλληλη στιγμή η συμβουλή σας!

Εμείς είχαμε δισκοιλιοτητα από την μέρα που γεννήθηκε ταυτόχρονα με κολικούς…
Μέχρι κ τώρα 3 χρονών δυσκολεύεται αρκετά,και είναι ένα παιδί που τρώει πολύ υγιεινα,δεν έχει σταματήσει ποτέ τα ακτινίδια…και γενικά όλα τα φρούτα με προσοχή στην ποσότητα και που κ που παίρνουμε και ένα ειδικό λαδακι για βοήθημα…

Μου λύθηκαν πολλες απορίες. Είχα άγχος ότι η μικρή μου (αποκλειστικός θηλασμός) έχει δυσκοιλιότητα αλλά λογικά απλά ζορίζεται. Ίσως πρεπει να αρχίσω να τρώω περισσότερες φυτικές ίνες. Ευχαριστουμε πολύ για το άρθρο.

Όμορφο κ χρήσιμο άρθρο

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!