little girl throat ache

Οι αμυγδαλές είναι σίγουρα ένα θέμα που απασχολεί τους γονείς όταν το παιδί τους εμφανίζει συνεχόμενα επεισόδια αμυγδαλίτιδας. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά: «Τι πρέπει να κάνω, αν πρηστούν οι αμυγδαλές του παιδιού και πονάει;» «Μήπως να τις αφαιρέσουμε προληπτικά, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο;» «Πρέπει να φοβάμαι την επέμβαση;»;  Όλες οι απαντήσεις, ακολουθούν παρακάτω.

 

Τι είναι οι αμυγδαλές;

Οι αμυγδαλές αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του αμυντικού συστήματος του οργανισμού μας. Είναι τμήμα του λεμφικού ιστού και παράγουν αντισώματα ενώ παράλληλα απομακρύνουν διάφορα μικρόβια. Υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν προβλήματα αλλά σε καμία περίπτωση ένα τυχαίο περιστατικό δεν θα μας οδηγήσει να τις αφαιρέσουμε κατευθείαν.

Πότε πρέπει να ανησυχούμε;

Σε περίπτωση που ο ασθενής παρουσιάζει οξείες φλεγμονές ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τότε θα πρέπει η κατάσταση να αξιολογηθεί από τον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο ο οποίος αν το κρίνει αναγκαίο, θα μας προτρέψει να τις αφαιρέσουμε εγκαίρως προς όφελος του ασθενή. Η αφαίρεση πρέπει να πραγματοποιηθεί σύντομα προς αποφυγή επιπλοκών σε άλλα όργανα, όπως η καρδιά, οι νεφροί και οι αρθρώσεις. Επίσης, αν οι γονείς παρατηρήσουν ότι το παιδί τους ροχαλίζει, υπάρχει πιθανότητα αυτό να οφείλεται στο μεγάλο μέγεθος των αμυγδαλών που φράσσουν την είσοδο του αέρα.

Ποια είναι τα συμπτώματα και ο αντίκτυπος στη ζωή του παιδιού;

Πολύ βασική ένδειξη που πρέπει να μας οδηγήσει στον γιατρό είναι οι συχνές αμυγδαλίτιδες. Οι φλεγμονές των αμυγδαλών συνοδεύονται με υψηλό πυρετό ή δέκατα, πρησμένους αδένες, έντονη δυσκολία κατά την κατάποση, έντονη εξάντληση και κακοσμία του στόματος.

Επίσης, σε περίπτωση που οι αμυγδαλές έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από το κανονικό, το παιδί μπορεί να ροχαλίζει και να κάνει άπνοιες. Δεν οξυγονώνεται σωστά κατά την διάρκεια του ύπνου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξυπνάει κουρασμένο, να είναι συνέχεια νευρικό και να μην μπορεί να συγκεντρωθεί στο σχολείο ή στις εξωσχολικές του δραστηριότητες. Επιπλέον, οι άπνοιες στον ύπνο μπορεί να επηρεάσουν ζωτικά όργανα, όπως την καρδιά και τους πνεύμονες.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kid playing with woods

Στην ευαίσθητη ηλικία που βρίσκονται τα παιδιά, τέτοια περιστατικά τα εμποδίζουν να αναπτυχθούν σωματικά και ψυχικά. Τα συχνά περιστατικά λοιμώξεων των αμυγδαλών, πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό του παιδιού, επηρεάζουν πολύ και την κοινωνικοποίησή του, την ένταξη του στη νέα του πραγματικότητα. Κι αυτό γιατί η έλλειψη συγκέντρωσης που συχνά προκαλεί η δυσφορία από τη λοίμωξη των αμυγδαλών, μπορεί να μειώσει την απόδοση του παιδιού και να  το εμποδίσει να αναπτυχθεί ψυχοκοινωνικά στον ίδιο βαθμό με τους συνομηλίκους του, κάτι που μπορεί να του δημιουργήσει ανασφάλεια με αποτέλεσμα να απομονωθεί.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Σε περίπτωση που οι γονείς αντιληφθούν ότι το παιδί τους αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις αμυγδαλές του, πρέπει άμεσα να ζητήσουν τη βοήθεια του Ωτορινολαρυγγολόγου ο οποίος με μια λεπτομερή, γρήγορη και ανώδυνη εξέταση θα εξακριβώσει το μέγεθος του προβλήματος. Η εξέταση πραγματοποιείται με την χρήση ενδοσκοπίου, μιας πολύ μικρής κάμερας που δίνει στον γιατρό την δυνατότητα να εξερευνήσει μέσα στον ασθενή και να εντοπίσει αμέσως την αιτία των συμπτωμάτων. Εφόσον οι αμυγδαλές είναι το πρόβλημα, ο γιατρός θα ζητήσει μερικές εξετάσεις, όπως αιματολογικές, καλλιέργεια και strep test, και αν υπάρχει ένδειξη για άπνοιες στον ύπνο, θα μας προτείνει και μία μελέτη ύπνου.

Αν όντως το παιδί έχει πρόβλημα με τις αμυγδαλές, τότε πρέπει να τις αφαιρέσουμε αμέσως;

Μετά την εξέταση, ο γιατρός θα αξιολογήσει την κατάσταση του ασθενούς. Συνήθως, το πρώτο στάδιο είναι η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής με αντιβίωση και η παρακολούθηση του ασθενή (wait and see). Αν το παιδί δεν ανταποκρίνεται στην αγωγή και οι αμυγδαλές συνεχίζουν να δημιουργούν πρόβλημα, τότε θα χρειαστεί η άμεση αφαίρεσή τους.

Πως θα αφαιρέσουμε τις αμυγδαλές; Θα πονάει το παιδί μου;

Η εφαρμογή των νέων τεχνικών για την αφαίρεση των αμυγδαλών καθιστά πλέον τη διαδικασία ως μια επέμβαση ρουτίνας. Οι ραδιοσυχνότητες που χρησιμοποιούνται κατά την επέμβαση εστιάζουν στο πρόβλημα χωρίς να τραυματίζουν τους γύρω ιστούς. Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται ακόμη ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς, χωρίς πόνο, ακολουθώντας πάντα πιστά τις μετεγχειρητικές οδηγίες του γιατρού.

Η χειρουργική επέμβαση δεν πρέπει να ανησυχεί καθόλου τους γονείς. Αντιθέτως, θα πρέπει να είναι έτοιμοι για τη μεγάλη αλλαγή του παιδιού τους το οποίο πλέον θα είναι χαρούμενο, γεμάτο καλή διάθεση και όρεξη για νέες ανακαλύψεις!

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.