feta cheese pie

Μήπως στο άκουσμα της λέξης κέικ σας έρχονται στον νου μόνο σοκολάτες και βανίλιες; Όχι πια! Ανακαλύψτε απίθανα αλμυρά κέικ, ιδανικά ως τέλεια σνακ ή ακόμη και κυρίως γεύμα που θα δώσουν μία διαφορετική νότα στο τραπέζι σας και μία άλλη αίσθηση στον ουρανίσκο σας.

Κέικ με φέτα, ελιές και άλλες πινελιές

Υλικά:

  • 2 κούπες τριμμένη παρμεζάνα
  • 1/2 κούπα θρυμματισμένη φέτα
  • 3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 6 αβγά
  • 2 κούπες γάλα
  • 1 κούπα ελαιόλαδο (και λίγο έξτρα για το άλειμμα)
  • 1/2 κούπα ελιές σε ροδέλες
  • 1/2 κούπα λιαστές ντομάτες
  • 5 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • Μια χούφτα φρέσκος μαϊντανός και δυόσμος
  • 1 κ.σ. σουσάμι
  • Αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C.
  • Aλείφετε με ελαιόλαδο την κλασική φόρμα του κέικ και πασπαλίζετε τον πάτο και τα τοιχώματά της με σουσάμι.
  • Σε ένα μπολ, χτυπάτε τα αβγά με το γάλα και μετά προσθέτετε το ελαιόλαδο και τα τυριά και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τις ελιές, τις ντομάτες, τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο και συνεχίζετε το καλό ανακάτεμα.
  • Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε το κέικ για περίπου 40-45 λεπτά.
  • Όταν το βγάλετε από τον φούρνο, το γυρίζετε ανάποδα για να βγει από τη φόρμα και το αφήνετε να κρυώσει σε μία σχάρα, πριν το κόψετε και το σερβίρετε.

Κολοκυθοκέικ γλυκοπατάτας με κρεμμυδάκι για εσάνς

Υλικά:

  • 2 μεγάλα κολοκύθια τριμμένα
  • 1 γλυκοπατάτα τριμμένη
  • ½ κούπας ψιλοκομμένος άνηθος
  • 1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
  • 2 χλωρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα (το πράσινο μέρος τους)
  • 6 αβγά
  • 1/3 κούπας αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του
  • Αλατοπίπερο

Eκτέλεση:

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C.
  • Καθαρίζετε και τρίβετε τα κολοκυθάκια και τα στραγγίζετε με τα χέρια σας πάρα πολύ καλά (δεν πρέπει να έχουν καθόλου υγρά).
  • Τα ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε την τριμμένη γλυκοπατάτα, τον άνηθο, την παρμεζάνα, τα χλωρά κρεμμύδια, τα αβγά, το αλεύρι και το αλατοπίπερο και ανακατεύετε καλά, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Τοποθετείτε ένα αντκολλητικό χαρτί σε ένα μακρόστενο ταψί.
  • Ρίχνετε το μείγμα του κέικ στο ταψί και ψήνετε για 1 ½ ώρα.
  • Αφήνετε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά στο ταψί, πριν το αναποδογυρίσετε στη σχάρα κρυώματος.

Με πράσινη σαλάτα, ντοματίνια, λίγο ελαιόλαδο και λευκό τυρί… τα αλμυρά κέικ σερβίρονται με τα πάντα. Αν πάλι προτιμάτε να τα «τιμήσετε» σκέτα, και πάλι θα σας ικανοποιήσουν με το παραπάνω!

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

school lunch