premature baby

Τι είναι η προωρότητα;

Τελειόμηνη θεωρείται η κύηση στις 40 βδομάδες εγκυμοσύνης και ως γυναικολόγοι μετράμε τη διάρκεια της κύησης σε εβδομάδες και όχι σε μήνες. Οι εβδομάδες 32 έως 35 θεωρούνται συχνά ο όγδοος μήνας της εγκυμοσύνης, αλλά μπορεί να υπάρξει και συζήτηση σχετικά με αυτό, καθώς είναι δύσκολο να χωρίσουμε τις 40 εβδομάδες ακριβώς σε 9 μήνες.

Όταν ένα μωρό γεννηθεί πριν από τις 37 εβδομάδες θεωρείται πρόωρο. Περίπου 8 στα 100 γεννιούνται πρόωρα. Τα δίδυμα και τα τρίδυμα είναι ένα συχνό παράδειγμα.

Με βάση την ηλικία κύησης, ο πρόωρος τοκετός χωρίζεται σε υποκατηγορίες:

εξαιρετικά πρόωρος (το μωρό γεννιέται πριν από τις 28 εβδομάδες κύησης), πολύ πρόωρος (το μωρό γεννιέται μεταξύ 28 και 32 εβδομάδων κύησης), μέτρια έως όψιμα πρόωρος (το μωρό γεννιέται μεταξύ 32 και 37 εβδομάδων κύησης).

Ποιες είναι οι αιτία πρόωρου τοκετού;

Η αιτία του πρόωρου τοκετού συνήθως δεν είναι ένας μεμονωμένος παράγοντας αλλά μια ποικιλία καταστάσεων που μπορεί να επηρεάσουν την έγκυο ή/και το έμβρυο. Μερικές από τις κοινές αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό περιλαμβάνουν λοιμώξεις, πολύδυμες εγκυμοσύνες (δίδυμα) και χρόνιες ιατρικές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία. Γενετικοί λόγοι μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στον πρόωρο τοκετό.

Προγραμματισμένος πρόωρος τοκετός. Τι είναι;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πρόωρος τοκετός προγραμματίζεται και προκαλείται (είτε κολπικά ή με καισαρική τομή) επειδή είναι ασφαλέστερο για το μωρό να γεννηθεί νωρίτερα παρά αργότερα.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια κατάσταση υγείας της μητέρας (όπως π.χ. αυξημένη αρτηριακή πίεση-προεκλαμψία) ή του μωρού. Ο γυναικολόγος θα συζητήσει με το ζευγάρι  τα οφέλη και τους κινδύνους από τη συνέχιση της εγκυμοσύνης έναντι της πρόωρης γέννησης του μωρού.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι αν το μωρό γεννηθεί νωρίς;

Τα μωρά που γεννιούνται πριν από τις 37 εβδομάδες είναι ευάλωτα σε προβλήματα που σχετίζονται με την πρόωρη γέννηση. Όσο νωρίτερα στην εγκυμοσύνη γεννιέται ένα μωρό, τόσο πιο ευάλωτο είναι. Παραδείγματος χάρη οι κίνδυνοι είναι μικρότεροι αν ένα μωρό γεννηθεί στις 35 βδομάδες σε σχέση με τις 28 βδομάδες της κύησης.

Στις μέρες μας, είναι πιθανό ένα μωρό να επιβιώσει ακόμα και εάν γεννηθεί στην 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Φυσικά, τα μωρά που γεννιούνται τόσο νωρίς χρειάζονται ειδική φροντίδα σε νοσοκομείο με εξειδικευμένες εγκαταστάσεις για πρόωρα νεογέννητα. Δεν διαθέτουν όλα τα νοσοκομεία εγκαταστάσεις για τη φροντίδα πολύ πρόωρων μωρών, επομένως μπορεί να χρειαστεί να μεταφερθεί σε άλλη μονάδα.

Τα μωρά που γεννιούνται στις 32-35 εβδομάδες έχουν αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες ιατρικές καταστάσεις όπως: αναπνευστική δυσχέρεια (δυσκολία στην αναπνοή), χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία), δυσκολία σίτισης, κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών τους (ίκτερος), υποθερμία (ασυνήθιστα χαμηλή θερμοκρασία του σώματος).  Συνεπώς, αν ένα μωρό γεννηθεί στις 35 εβδομάδες, χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα μέχρι να μπορέσει να ταϊστεί από το στόμα, να αναπνεύσει χωρίς υποστήριξη και να διατηρήσει το σωματικό του βάρος και τη θερμοκρασία του. Μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο  μέχρι την 36η εβδομάδα ή περισσότερο, για να είναι έτοιμο για εξιτήριο και επιστροφή στο σπίτι.

Συμπέρασμα

Ένα σημαντικό ποσοστό μωρών γεννιέται πρόωρα. Παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα, σε ορισμένες περιπτώσεις (πχ προεκλαμψία), ο πρόωρος τοκετός μπορεί να είναι ακόμη και η ασφαλέστερη επιλογή. Όσο πιο κοντά στις 37 βδομάδες γεννηθεί ένα μωρό τόσο λιγότεροι οι κίνδυνοι για την υγεία του. Γενικά ο 8ος μήνας κύησης θεωρείται ακόμα «ασφαλής» μήνας για τη γέννηση ενός μωρού και οι κίνδυνοι είναι πολύ λιγότεροι  σε σχέση με μωρά που γεννιούνται στον 6ο -7ο μήνα εγκυμοσύνης.

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

pregnant woman with little shoes
  1. Rundell K et al., Preterm Labor: Prevention and Management. Am Fam Physician. 2017 Mar 15;95(6):366-372.
  2. Care A, et al., Interventions to prevent spontaneous preterm birth in women with singleton pregnancy who are at high risk: systematic review and network meta-analysis. BMJ. 2022 Feb 15;376:e064547
  3. Delnord M et al., Epidemiology of late preterm and early term births – An international perspective. Semin Fetal Neonatal Med. 2019 Feb;24(1):3-10
  4. Shapiro-Mendoza CK et al., Effect of late-preterm birth and maternal medical conditions on newborn morbidity risk. Pediatrics. 2008 Feb;121(2):e223-32