Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Γλωσσικά παιχνίδια για την ανάπτυξη λόγου σε παιδιά

Μωρό με γαλάζια μάτια

«Είπε μαμά!», «μπαμπά, είπε!»… σ’ αυτό, οι γονείς θα διαφωνούν πάντα! Όμως θα συμφωνούν πως αυτή η στιγμή είναι τόσο πολύτιμη που θα τους μείνει αξέχαστη για μια ζωή. Γι’ αυτό, τώρα που το μωρό σας μπήκε στη νηπιακή ηλικία, μάθετε τις πλέον δοκιμασμένες «συνταγές» που θα κάνουν τη γλώσσα του να τρέχει ροδάνι και ποιος το πιάνει!

1. «ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ»

Πώς θα εξερευνήσει το μωρό σας τον νέο κόσμο που του ανοίγεται καθημερινά; Με μία δραστηριότητα που «λέει πολλά»: περιγράψτε του όλα όσα κάνετε μέσα στη μέρα. Για παράδειγμα, όσο ταΐζετε το παιδί, μπορείτε να του εξηγείτε τι υπάρχει στο πιάτο του και να ρωτήσετε: «θέλεις καρότα;» «σου αρέσει η κρέμα;» «θες να πιεις νερό;». Ή στην πρωινή σας βόλτα με το καρότσι, μπορείτε να του μιλήσετε για όλα όσα θα δείτε στον δρόμο σας: αυτοκίνητα, πάρκα, πινακίδες, τον ήλιο… Όσο πιο πολλά ακούει το μωρό, τόσο πιο εύκολα θα θα πλάσει το λεξιλόγιό του.

2. ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ, ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΜΠΕΜΠΗΣ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΓΡΗΓΟΡΑ…

Μια εικόνα χίλιες λέξεις και χίλιες λέξεις μία εικόνα… τέλειας γλωσσικής ανάπτυξης! Άλλωστε το λένε και οι ειδικοί: όταν αφηγούμαστε μια ιστορία σε ένα νήπιο, μέσα από εικόνες, το βοηθάμε να αναπτυχθεί πνευματικά. Γι’ αυτό, το «μια φορά κι έναν καιρό» κάθε βράδυ είναι απαραίτητο. Δείξτε στο μωρό και τις εικόνες από το παραμυθάκι και ζητήστε του να πει τι βλέπει και τι πιστεύει ότι σημαίνουν.

3. ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ… ΤΟ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

first day in the kindergarden

«Τι είναι αυτό;». Έτσι λέγεται το απλό μεν, φοβερό δε παιχνίδι που θα κάνει το μωρό σας σούπερ ομιλητικό. Κάντε του αυτήν την ερώτηση κάθε φορά που πηγαίνετε βόλτα, δείχνοντας το συγκεκριμένο αντικείμενο και αν απαντήσει σωστά, ζητήστε του να επαναλάβει τη λέξη για να την εμπεδώσει. Πού και πού, βάλτε στο παιχνίδι μία καινούργια λεξούλα και αν το παιδί δεν την ξέρει, ψιθυρίστε στο αυτί του την απάντηση και ζητήστε του να την πει δυνατά. Και βέβαια, μη μείνετε στην απλή αναφορά. Πρέπει να εξηγείτε τι σημαίνει η κάθε λέξη και πού χρησιμοποιείται.

4. ΚΑΘΕ ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ

Είτε δοκιμάσετε αυτά τα γλωσσικά παιχνίδια είτε όχι, να θυμάστε πως σε καμία περίπτωση πάντως, δεν πρέπει να ανησυχείτε, αν το μωρό σας είναι σε νηπιακή ηλικία και δεν έχει μιλήσει ακόμα. Συνήθως ένα μωρό λέει μια-δυο λέξεις σε ηλικία 12 μηνών αλλά μπορεί οι λέξεις αυτές να χρειάζονται δύο γονείς με διδακτορικό στη μετάφραση-διερμηνεία. Κατά μέσο όρο, τα μωρά λένε 10 με 20 λέξεις όταν γίνουν 20 μηνών. Κάθε μωρό έχει τον δικό του χρόνο ανάπτυξης ικανότητας ομιλίας και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν συνδέεται με την ανάπτυξή του. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες ή αν αυτή η καθυστέρηση σάς προκαλεί άγχος, μπορείτε να ζητήσετε τη γνώμη του παιδιάτρου σας.

Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και σύντομα δεν θα αναρωτιέστε γιατί δεν μιλάει ακόμα το μωρό αλλά… αν έφαγε γλιστρίδα!

Βιβλιογραφία

  1. https://www.gosh.nhs.uk/conditions-and-treatments/procedures-and-treatments/speech-and-language-development-12-24-months
  2. https://www.babycenter.com/0_your-childs-talking-timeline_10356902.bc

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Όλες οι μανάδες αγχώνονται γι το πότε θα μιλήσουν τα παιδιά τους. Αλλά αν εμείς μιλάμε στο παιδί συνέχεια και του εξηγούμε ότι κάνουμε τότε το παιδί θα μιλήσει πιο εύκολα. Βέβαια πιστεύω ότι σημαντικό ρόλο παίζει και αν το παιδί έχει μια πιπίλα όλη την ώρα μέσα στο στόμα…

Περιμένουμε πως και πως να μας λέει λεξούλες. Μπορεί να αργήσει, γιατί είμαστε δίγλωσσοι.

Είμαστε 14 μηνών και τα πάμε μια χαρά «μπαμπάλιζει» !! Έτσι μας το είπε ο παιδίατρος μας ! Μιλάει με τις ώρες όταν παίζει και όταν της μιλάω ανταποκρίνεται σαν να κάνουμε διάλογο … απλά εννοείται λέει τα δικά της ?

Εγώ πάντως όταν μιλάω με κάποιο άλλο άτομο έρχεται και μου μιλάει συνέχεια!!! Και λεξουλες αλλά και δικά της !!! Ήμαστε 17 μηνών!!


Συνολικός αριθμών σχολίων:5

???

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!