Mom and daughter washing their teeth

Βαριούνται, παραπονιούνται, γκρινιάζουν; Όταν τα παιδιά δείχνουν απροθυμία στο βούρτσισμα των δοντιών (που είναι το συνηθέστερο σενάριο!), τα βοηθάμε ένα αντιστρέψουν την οπτική τους. Τους δίνουμε κίνητρο, τα ενθουσιάζουμε και τα εμψυχώνουμε με έξυπνους τρόπους, ώστε να ζητούν από μόνα τους να πιάσουν την οδοντόβουρτσα.

1. Εσύ είσαι ο μάστερ του παιχνιδιού

Στα παιδιά αρέσει να είναι αρχηγοί. Δώστε τους το προνόμιο να ηγηθούν του brushing  game επιλέγοντας μόνα τους την οδοντόβουρτσά τους. Αφήστε τα να επιλέξουν όποιο σχέδιο τους αρέσει, ώστε να νιώσουν ότι έχουν πλήρως τον έλεγχο και αυτή η αυτοπεποίθηση να λειτουργήσει ενθαρρυντικά στο κεφάλαιο «στοματική υγιεινή».

2. Ένας θρόνος μπροστά στον νιπτήρα

Ακόμα και τα 2-3 λεπτά ορθοστασίας που διαρκεί το βούρτσισμα, μπορεί να εκνευρίσουν ένα μικρό παιδί. Δεν είναι όμως λόγος, για να παραλείψει τον καθαρισμό των δοντιών του. Εφοδιαστείτε με μία ψηλή παιδική καρέκλα και βάλτε το παιδί να καθίσει εκεί μέχρι να τελειώσει το βούρτσισμα με την αγαπημένη του παιδική οδοντόκρεμα που προστατεύει από την τερηδόνα και από τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα. Μπορεί η ιδέα του να δει τον εαυτό του στα ψηλά να του φανεί ενδιαφέρουσα και να θέλει συνεχώς να πλένει τα δόντια του. Προνοούμε να βρίσκεται πάντα κοντά τους ένας ενήλικας όσο βρίσκεται στην καρέκλα, για λόγους ασφαλείας.

3. Δοντάκια καθαρά, λα λα λα λα λα   

Όσο πιο διασκεδαστική διαδικασία γίνει το βούρτσισμα τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχουν παιδιά να το αγαπήσουν. Βρείτε στο διαδίκτυο ή επινοήστε τραγουδάκια του 2λεπτου (όσο διαρκεί το βούρτσισμα), φτιάξτε αστεία ποιήματα και απαγγείλετέ τα την ώρα του tooth brushing ή ξετρυπώστε εφαρμογές του smartphone που μετατρέπουν την καθημερινή αυτή ρουτίνα σε fun στιγμές.

4. Μπράβο, παιδί μου!

Αμέσως μετά την προσπάθειά του παιδιού, δείξτε του ότι χαίρεστε που δείχνει ζήλο στη ρουτίνα βουρτσίσματος και επιβραβεύστε το όχι μόνο λεκτικά αλλά και πρακτικά. Κολλήστε σε έναν τοίχο την «καρτέλα του βουρτσίσματος» με όλες τις μέρες της εβδομάδας και κολλήστε από ένα αυτοκόλλητο σε κάθε μέρα που η στοματική υγιεινή θα τηρείται από το παιδί σωστά, δηλαδή πρωί-βράδυ και μετά από τα γεύματα.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Kid weighing

5. Δες εδώ λαμπερό χαμόγελο!

Μια εικόνα χίλες λέξεις. Αμέσως μετά το βούρτσισμα, βγάλτε το παιδί μια σέλφι και δείξτε του τα καθαρά και γερά δοντάκια του. Η συνειδητοποίηση της όμορφης εικόνας του, μπορεί να γίνει κινητήριος μοχλός για να συνεχίσει να φροντίζει τη στοματική του υγεία.

6. Μπροστά τα πρότυπα

Οι ειδικοί λένε πως τα παιδιά, περισσότερο από το τι λένε ή τι δείχνουν οι γονείς τους, θυμούνται το τι κάνουν οι γονείς τους. Αν θέλουμε λοιπόν να ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους τη στοματική φροντίδα, γινόμαστε εμείς το πρότυπο. Βουρτσίζουμε τα δόντια μας πρωί, βράδυ και μετά από τα γεύματα, φροντίζοντας να μας βλέπουν τα παιδιά: να βλέπουν την αφοσίωσή μας στο «σπορ» και να παρατηρούν τις σωστές κινήσεις που κάνουμε με την οδοντόβουρτσα.

7. Βόλτα στον οδοντίατρο όλοι μαζί

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο συχνά αγχώνει ή φοβίζει τα παιδιά. Εκτός αν την κάνετε super family event! Όπως θα βάζατε τα καλά σας, για να πάτε σε ένα πάρτι έτσι θα κάνετε και τη μέρα του οδοντιατρικού ελέγχου, φροντίζοντας να κάνετε και εσείς το τσεκ απ των δοντιών σας στο ίδιο ραντεβού, ώστε να νιώθει το παιδί μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια και να πάρει «με καλό μάτι» την επίσκεψη στον οδοντίατρο τώρα και στο μέλλον.

 

Θυμηθείτε πως όλα τα παραπάνω θέλουν υπομονή, επιμονή και ψυχραιμία, αν έχουμε να κάνουμε με επίμονους junior « αντιρρησίες βουρτσίσματος». Κρατήστε την ελπίδα σας πως μια μέρα τα παιδιά σας και η οδοντόβουρτσα θα αγαπηθούν πολύ!