Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ;

dad and son talking

Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γονείς, είναι να μιλήσουν στα παιδιά τους για το σεξ. Η σεξουαλικότητα αρχίζει με τη ζωή του παιδιού και το ενδιαφέρον για το σώμα του αρχίζει από πολύ νωρίς. Το σεξ πολύ συχνά όμως είναι ένα θέμα-ταμπού για τους γονείς. Έτσι, αποφεύγουν να συζητούν ή να απαντούν στις ερωτήσεις των παιδιών τους για το σεξ, άλλες φορές γιατί τα θεωρούν πολύ μικρά για να καταλάβουν και άλλες φορές γιατί οι ίδιοι νιώθουν αμηχανία μη ξέροντας πώς να μιλήσουν γι’ αυτό το θέμα. Οι γονείς των εφήβων συχνά εκφράζουν την ανησυχία τους μήπως συζητώντας μαζί τους για το σεξ, ίσως ξεκινήσουν τη σεξουαλική τους ζωή πολύ νωρίς. Συχνά κάποιοι γονείς έχουν ενοχές για την σεξουαλικότητα και έχουν μια τάση να απορρίπτουν και τη σεξουαλικότητα των παιδιών τους.

ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΤΕ:

ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ; ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΩ;

Από μικρή ηλικία οι γονείς θα θέσουν τις βάσεις για το πώς τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν το σώμα τους και τις αισθήσεις του χωρίς αμηχανία και ενοχές αλλά με αγάπη, φυσικότητα και φροντίδα για αυτό. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας και το επίπεδο κατανόησής του, θα πρέπει να του μιλήσετε με απλά, κατανοητά και λίγα λόγια. Η καλή σχέση, η εμπιστοσύνη και η επικοινωνία είναι απαραίτητα για να απαντήσετε στις ερωτήσεις των παιδιών σας.

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δείχνουν ενδιαφέρον για τα μέρη του σώματος. Οι ερωτήσεις που κάνουν σχετίζονται με τις διαφορές των γεννητικών οργάνων αγοριών και κοριτσιών και με την ανατομία του σώματός τους. Οι γονείς θα πρέπει να απαντάτε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις ονομάζοντας τα μέρη του σώματος με το όνομα και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείτε στο κοινωνικό σας περιβάλλον, αποφεύγοντας να επινοείτε δικές σας λέξεις. Εκτός από τα λόγια σας, πολύ βοηθητικό είναι να τους δείξετε εικόνες μέσα από κάποια βιβλία ή παραμύθια που να αναφέρονται στο σώμα και τις λειτουργίες του.

Τα παιδιά της ηλικίας του Δημοτικού ρωτούν συνήθως για την τεκνοποίηση και τα συχνά ερωτήματα είναι: «Από που γεννιούνται τα μωρά;» «Πώς μπαίνουν τα μωρά στην κοιλιά της μαμάς;» Και σε αυτή την ηλικία, τα σαφή λόγια και η βοήθεια εικονογραφημένων βιβλίων είναι αυτό που βοηθάει περισσότερο.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Family having good time together

Οι έφηβοι, από την άλλη, συνήθως έχουν αρκετά ερωτήματα για τις ερωτικές σχέσεις, «Πως γίνεται το σεξ;» «Τι γίνεται στη σεξουαλική επαφή;» καθώς και για τους κινδύνους της. Πιο συχνά μιλάνε με τους συνομήλικούς τους για αυτά τα θέματα, παρά μαζί σας. Οι γονείς γνωρίζοντας ότι μια σημαντική περίοδος της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης ενός ατόμου είναι η εφηβεία, πρέπει να μιλούν στον έφηβο με σοβαρότητα και ειλικρίνεια, και με σεβασμό για την ιδιωτική του ζωή. Είναι όμως πολύ σημαντικό να τον ενημερώνουν για τους κινδύνους και το πώς να φροντίζει τον εαυτό του.

Ανεξάρτητα με την ηλικία του παιδιού οι γονείς είναι καλό:

  • Να λέτε στα παιδιά σας πάντα αλήθειες, χωρίς διαστρεβλώσεις και ενοχοποιήσεις.
  • Να είστε ανοιχτοί και να απαντάτε στις ερωτήσεις που σας κάνουν.
  • Να ελέγχετε την αμηχανία σας και ακόμα περισσότερο να μη θυμώνετε, όταν τα παιδιά σάς υποβάλλουν ερωτήσεις γύρω από θέματα της σεξουαλικότητας.
  • Να μιλάτε με λίγα λόγια και όσο μικρότερο είναι το παιδί σας τόσο πιο απλές να είναι οι απαντήσεις σας.
  • Να είστε προσεκτικοί όταν ενημερώνετε τα παιδιά σας για τη σεξουαλικότητα και η ενημέρωση να μην ξεπερνάει κάποια όρια είτε με εισβολή στην προσωπική ζωή των εφήβων είτε αφήνοντας τα παιδιά να μπαίνουν στην ιδιαίτερη σεξουαλική σας ζωή.

Η ενημέρωση για θέματα όπως το σεξ προκαλούν συχνά κάποια αμηχανία και η ευκολία ή η δυσκολία στην επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την ποιότητα της σχέσης τους. Οι γονείς πρέπει να έχουν επίσης πάντα στο μυαλό τους ότι τα παιδιά μαθαίνουν για το σεξ από τους συνομήλικούς τους, από την τηλεόραση, διαβάζουν περιοδικά, και παίρνουν πληροφορίες από το διαδίκτυο. Οι πληροφορίες όμως που παίρνουν από αυτές τις πηγές, μπορεί να είναι διαστρεβλωμένες και λανθασμένες γι’ αυτό χρειάζεται και η δική σας καλή επικοινωνία μαζί τους.

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

μονο με αληθεια!!


Συνολικός αριθμών σχολίων:3

Με απλά λόγια και ειλικρίνεια..!

Αληθειες παντα στα παιδια….απλα με λεξιλογιο που αρμοζει στην καθε ηλικια

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!