mom kisses little daughter on forehead

Η ανάγκη για υποστήριξη στα παιδιά είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μια ανησυχητική άνοδο στα προβλήματα ψυχικής υγείας των νέων,  καθώς τρεις στις τέσσερις ψυχικές ασθένειες ξεκινούν κατά την παιδική ηλικία, ενώ το 10% των παιδιών έχουν διαγνωσμένη ψυχική ασθένεια. Δηλαδή σε μια τάξη μέσου όρου 30 παιδιών, τα τρία από αυτά θα έχουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να γίνουν ανθεκτικά. Να  μπορούν να ξεπερνούν τα εμπόδια, να επιμένουν όταν προκύπτουν προβλήματα και να ανακάμπτουν από αντιξοότητες.

Παρ’ όλο που ενδέχεται να μην είμαστε σε θέση να αποφύγουμε όλες αυτές τις προκλήσεις, μπορούμε να μεταβιβάσουμε δεξιότητες για να βοηθήσουμε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν το stress και τις δυσκολίες. Με ποιον τρόπο; Με την εκμάθηση της ανθεκτικότητας.

 

Τι είναι η ανθεκτικότητα;

Όταν μιλάμε για ανθεκτικότητα, εννοούμε την ικανότητα του ατόμου να αντιμετωπίζει τις στρεσογόνες καταστάσεις της ζωής. Για τα παιδιά περιλαμβάνει επίσης τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που ενδέχεται να βιώσουν καθ ‘όλη την παιδική τους ηλικία. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την αντιμετώπιση γεγονότων, όπως θάνατος στην οικογένεια, μετακόμιση, αλλαγή σχολείου κ.α.

Γιατί είναι σημαντική η ανθεκτικότητα;

Η ανθεκτικότητα είναι σημαντική κυρίως για την ψυχική μας υγεία. Είναι μια ικανότητα ζωής που παίρνουμε μαζί μας στην ενήλικη ζωή. Θεωρείται ότι όσο πιο ανθεκτικό είναι ένα άτομο, τόσο λιγότερο stress βιώνει, καθώς είναι εξοπλισμένο να αντιμετωπίζει τις αναπόφευκτες ψυχοπιεστικές καταστάσεις της ζωής. Έτσι, η καλλιέργεια ανθεκτικότητας στα παιδιά τα βοηθά να ξεπεράσουν τα εμπόδια πιο εύκολα και μειώνει τις πιθανότητες να υποφέρουν από άγχος ή άλλες διαταραχές που σχετίζονται με το stress.

Τι χαρακτηριστικά έχουν τα παιδιά με ψυχική ανθεκτικότητα;

  • δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον για το σχολείο
  • λύνουν αποτελεσματικά τα προβλήματα
  • νιώθουν ικανά να πάρουν πρωτοβουλία
  • είναι ενθουσιώδη προς τους άλλους
  • δείχνουν υπευθυνότητα και είναι αξιόπιστα
  • θέτουν και επιτυγχάνουν ρεαλιστικούς στόχους
  • διατηρούν μια αίσθηση σκοπού και μια θετική άποψη για τη ζωή
  • λειτουργούν αυτόνομα
  • ζητούν υποστήριξη όταν την χρειάζονται

Πώς καλλιεργείται η ανθεκτικότητα στο παιδί σας;

Οι ακόλουθες συστάσεις, που παρέχονται από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA), είναι αποτελεσματικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε να γίνει το παιδί σας πιο ανθεκτικό:

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Happy children

 

Εμφυσήστε την αισιοδοξία

Όταν το παιδί σας αναγκάζεται να αντιμετωπίσει ένα στρεσογόνο ή δυσάρεστο γεγονός, είναι χρήσιμο να του επισημάνετε ότι υπάρχει ένα μέλλον γεμάτο με θετικότητα, εκτός ​​από το σημερινό εμπόδιο. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να διατηρήσει μια αίσθηση αισιοδοξίας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Αυτή είναι μια δεξιότητα που θα το ωφελήσει αναμφισβήτητα σε όλη την εφηβεία και την ενηλικίωση.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μάθει περισσότερα για τον εαυτό του

Το να αντιμετωπίσει το παιδί μία δύσκολη κατάσταση μπορεί να είναι μια άσκηση αυτο-ανακάλυψης, ειδικά για τα μικρά παιδιά. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει ανοιχτά για την εμπειρία του, ιδιαίτερα τι έμαθε για την ικανότητά του να αντιμετωπίζει το stress.

Διδάξτε το παιδί σας  την αυτο-φροντίδα

Μέσα από τη δική σας ζωή, μπορείτε να γίνετε παράδειγμα όταν διδάσκετε στο παιδί σας τα οφέλη της φροντίδας του εαυτού σας. Αυτό περιλαμβάνει την ισορροπημένη διατροφή, την άσκηση και χρόνο για ξεκούραση. Αποφύγετε τον υπερβολικό προγραμματισμό του παιδιού σας με δραστηριότητες, δουλειές ή εξωσχολικές εργασίες. Αντ ‘ αυτού, προσπαθήστε να διευκολύνετε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα εργασίας, διασκέδασης και ξεκούρασης για εσάς και διαβάσματος, διασκέδασης και ξεκούρασης για τα παιδιά.

Διδάξτε στο παιδί σας το αναπόφευκτο της αλλαγής

Η αλλαγή μπορεί να είναι μια αποθαρρυντική πραγματικότητα τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Η διδασκαλία του παιδιού σας από νεαρή ηλικία σχετικά με τις αβεβαιότητες της ζωής θα τους δώσει τη δυνατότητα να προσαρμοστούν πιο εύκολα. Η αλλαγή, επίσης, είναι μια μεγάλη ευκαιρία να καθίσετε με το παιδί σας και να θέσετε μερικούς νέους, εφικτούς στόχους.

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.