Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Πότε ακούγεται η καρδιά του εμβρύου;

ultrasound on pregnant woman

Η ακρόαση της καρδιάς του εμβρύου αποτελεί μια από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες για το νέο ζευγάρι.

Ξεκινάει να πάλλεται ήδη από τις 4 εβδομάδες (μετρώντας από την 1η μέρα της τελευταίας εμμηνορρυσίας, ΤΕΡ), στο πρώιμο κυκλοφορικό σύστημα του εμβρύου. Εντούτοις, η πάλλουσα εμβρυϊκή καρδιά, απεικονίζεται στο διακολπικό υπερηχογράφημα από τις 5½ – 6 εβδομάδες και στο υπερηβικό (κοιλιακό) υπέρηχο από τις 6½ – 7 εβδομάδες. Στις συσκευές υπερήχων με Doppler είναι δυνατή η έγχρωμη απεικόνιση είτε η ακρόαση των παλμών.

Η διαπίστωση (οπτική ή ακουστική) των παλμών του εμβρύου είναι μια πολύτιμη πληροφορία, διότι αφενός επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα της κύησης και αφετέρου αποκλείει τη πιθανότητα της εξωμητρίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μόνον η απεικόνιση των παλμών του εμβρύου είναι απόδειξη της αναπτυσσόμενης κύησης. Αντίθετα η απεικόνιση του σάκου μέσα στη μήτρα και του ληκυθικού ασκού (σάκος που τρέφει το έμβρυο) αποτελούν απλώς ενδείξεις της κύησης και προϋποθέτουν επανέλεγχο σε σύντομο διάστημα μέχρι να επιβεβαιωθούν οι παλμοί του εμβρύου.

Ποιος είναι ο φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς του εμβρύου;

Οι παλμοί του εμβρύου δεν είναι σταθεροί στη διάρκεια της κύησης. Κατά την 6η – 7η εβδομάδα ο ρυθμός κυμαίνεται μεταξύ 100-120 παλμών το λεπτό. Από τις 9 εβδομάδες και μέχρι το τέλος της κύησης  φτάνει στους 140-170 παλμούς το λεπτό.

Γιατί μπορεί να μην ακούσουμε τους παλμούς στο 1ο υπέρηχο;

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

PREGNANT WOMAN

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να μην ακούσουμε τους παλμούς στο 1ο υπέρηχο, όπως:

  • Η εξέταση μπορεί να γίνει πολύ νωρίς, και η κύηση να είναι μικρή και μη ανιχνεύσιμη στον υπέρηχο.
  • Ο υπολογισμός των εβδομάδων από τη τελευταία εμμηνορρυσία της γυναίκας μπορεί να είναι ανακριβής, ιδιαίτερα αν ο κύκλος δεν ήταν σταθερός.
  • Η θέση της μήτρας μπορεί να είναι οπίσθια, οπότε η εξέταση με την υπερηβική (κοιλιακή) κεφαλή των υπερήχων να είναι δυσχερής.
  • Η μεγάλη κοιλιά της επιτόκου (παχυσαρκία) επίσης μπορεί να δυσχεραίνει την ακρόαση των παλμών του εμβρύου.

Η επανεξέταση σε διάστημα ολίγων ημερών η μιας εβδομάδος συνήθως επιτρέπει την ακρόαση της καρδιάς του εμβρύου.

Η αποτυχία απεικόνισης εμβρυϊκών παλμών, όταν το μήκος του εμβρύου (CRL) είναι 7mm στο διακολπικό (και 15mm στο κοιλιακό) υπερηχογράφημα, είτε ο σάκος υπερβαίνει τα 25mm σε διάμετρο, αυξάνει την ανησυχία για παλίνδρομη κύηση. Σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να ζητηθεί η αξιολόγηση με μετρήσεις της β-χοριακής.

 

Βιβλιογραφία

  1. Paula J. Woodward. Diagnostic Imaging: Obstetrics. Third edition. Copyright © 2016 by Elsevier. ISBN: 978-0-323-39256-3
  2. Callen’s Ultrasonography in obstetrics and gynecology. Sixth edition. Copyright © 2017 by Elsevier. ISBN: 978-0-323-32834-0
  3. Bickhaus J, Perry E, Schust DJ. Re-examining Sonographic Cut-off Values for Diagnosing Early Pregnancy Loss. Gynecol Obstet 2013, 3:141. doi:10.4172/2161-0932.1000141

Χρήσιμα Links:

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

δεν υπαρχει ομ0ρφοτερη στιγμες ν ακους μια μικρη καρδουλα να χτυπα..

ΥΠΕΡΟΧΑ ΑΡΘΡΑ,ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ!

❤️

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την στιγμή που άκουσα την καρδούλα του γιου μου… μαγική στιγμή! Σε λίγες μέρες θα την ξαναζήσω με την καρδούλα του 2ου μωρού μας!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!