Στο online σεμινάριο, "Νήπια με συναισθηματική ωριμότητα και συμπεριφορές εκτός ορίων", μαθαίνετε πώς καλλιεργείται η συναισθηματική νοημοσύνη στα παιδιά 1 έως 3 ετών.

Πότε ακούγεται η καρδιά του εμβρύου;

ultrasound on pregnant woman

Η ακρόαση της καρδιάς του εμβρύου αποτελεί μια από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες για το νέο ζευγάρι.

Ξεκινάει να πάλλεται ήδη από τις 4 εβδομάδες (μετρώντας από την 1η μέρα της τελευταίας εμμηνορρυσίας, ΤΕΡ), στο πρώιμο κυκλοφορικό σύστημα του εμβρύου. Εντούτοις, η πάλλουσα εμβρυϊκή καρδιά, απεικονίζεται στο διακολπικό υπερηχογράφημα από τις 5½ – 6 εβδομάδες και στο υπερηβικό (κοιλιακό) υπέρηχο από τις 6½ – 7 εβδομάδες. Στις συσκευές υπερήχων με Doppler είναι δυνατή η έγχρωμη απεικόνιση είτε η ακρόαση των παλμών.

Η διαπίστωση (οπτική ή ακουστική) των παλμών του εμβρύου είναι μια πολύτιμη πληροφορία, διότι αφενός επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα της κύησης και αφετέρου αποκλείει τη πιθανότητα της εξωμητρίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μόνον η απεικόνιση των παλμών του εμβρύου είναι απόδειξη της αναπτυσσόμενης κύησης. Αντίθετα η απεικόνιση του σάκου μέσα στη μήτρα και του ληκυθικού ασκού (σάκος που τρέφει το έμβρυο) αποτελούν απλώς ενδείξεις της κύησης και προϋποθέτουν επανέλεγχο σε σύντομο διάστημα μέχρι να επιβεβαιωθούν οι παλμοί του εμβρύου.

Ποιος είναι ο φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς του εμβρύου;

Οι παλμοί του εμβρύου δεν είναι σταθεροί στη διάρκεια της κύησης. Κατά την 6η – 7η εβδομάδα ο ρυθμός κυμαίνεται μεταξύ 100-120 παλμών το λεπτό. Από τις 9 εβδομάδες και μέχρι το τέλος της κύησης  φτάνει στους 140-170 παλμούς το λεπτό.

Γιατί μπορεί να μην ακούσουμε τους παλμούς στο 1ο υπέρηχο;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να μην ακούσουμε τους παλμούς στο 1ο υπέρηχο, όπως:

  • Η εξέταση μπορεί να γίνει πολύ νωρίς, και η κύηση να είναι μικρή και μη ανιχνεύσιμη στον υπέρηχο.
  • Ο υπολογισμός των εβδομάδων από τη τελευταία εμμηνορρυσία της γυναίκας μπορεί να είναι ανακριβής, ιδιαίτερα αν ο κύκλος δεν ήταν σταθερός.
  • Η θέση της μήτρας μπορεί να είναι οπίσθια, οπότε η εξέταση με την υπερηβική (κοιλιακή) κεφαλή των υπερήχων να είναι δυσχερής.
  • Η μεγάλη κοιλιά της επιτόκου (παχυσαρκία) επίσης μπορεί να δυσχεραίνει την ακρόαση των παλμών του εμβρύου.

Η επανεξέταση σε διάστημα ολίγων ημερών η μιας εβδομάδος συνήθως επιτρέπει την ακρόαση της καρδιάς του εμβρύου.

Η αποτυχία απεικόνισης εμβρυϊκών παλμών, όταν το μήκος του εμβρύου (CRL) είναι 7mm στο διακολπικό (και 15mm στο κοιλιακό) υπερηχογράφημα, είτε ο σάκος υπερβαίνει τα 25mm σε διάμετρο, αυξάνει την ανησυχία για παλίνδρομη κύηση. Σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να ζητηθεί η αξιολόγηση με μετρήσεις της β-χοριακής.

 

Βιβλιογραφία

  1. Paula J. Woodward. Diagnostic Imaging: Obstetrics. Third edition. Copyright © 2016 by Elsevier. ISBN: 978-0-323-39256-3
  2. Callen’s Ultrasonography in obstetrics and gynecology. Sixth edition. Copyright © 2017 by Elsevier. ISBN: 978-0-323-32834-0
  3. Bickhaus J, Perry E, Schust DJ. Re-examining Sonographic Cut-off Values for Diagnosing Early Pregnancy Loss. Gynecol Obstet 2013, 3:141. doi:10.4172/2161-0932.1000141

Χρήσιμα Links:

Pregnancy

Μια μοναδική διαδρομή ξεκινάει!

Γνωρίστε τη σειρά καθημερινής φροντίδας και περιποίησης σχεδιασμένη για τις ανάγκες σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πατώντας εδώ

illustration man typing on laptop
Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

δεν υπαρχει ομ0ρφοτερη στιγμες ν ακους μια μικρη καρδουλα να χτυπα..

ΥΠΕΡΟΧΑ ΑΡΘΡΑ,ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ!

❤️

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την στιγμή που άκουσα την καρδούλα του γιου μου… μαγική στιγμή! Σε λίγες μέρες θα την ξαναζήσω με την καρδούλα του 2ου μωρού μας!