kids in kindergarten

Ήρθε η ώρα! Το αγγελούδι σας θα περάσει για πρώτη φορά το κατώφλι του νηπιαγωγείου και ο φόβος του αγνώστου έχει ήδη κυριεύσει και το παιδί και εσάς, ως γονείς. Ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος να διαχειριστείτε όλοι στην οικογένεια το άγχος σας και να ξεκινήσετε τη σχολική σεζόν με ηρεμία και κυρίως, με χαρά και προσδοκία.

«Μαμά, δεν θέλω να πάω στο νηπιαγωγείο» ή αλλιώς η φυσιολογική αγωνία του πρώτου αποχωρισμού

Αν το νηπιαγωγείο είναι η πρώτη σχολική εμπειρία του παιδιού (δεν προηγήθηκε δηλαδή παιδικός σταθμός), είναι λογικό να νιώθει το παιδί αγωνία και ανησυχία που θα φύγει από το σπίτι, για να πάει σε ένα περιβάλλον για το οποίο δεν γνωρίζει τίποτα. Δοκιμάστε λοιπόν να κάνετε τα εξής:

  • Φέρτε το σχολείο στο σπίτι και το σπίτι στο σχολείο

Όσο «μπλέκεται» ο χώρος του σπιτιού με τον χώρο του σχολείου, τουλάχιστον για τις πρώτες δύσκολες μέρες προσαρμογής, το παιδί μπορεί να εγκλιματιστεί καλύτερα στο σχολικό περιβάλλον. Επισκεφθείτε το νηπιαγωγείο νωρίτερα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε το παιδί να δει από κοντά τους χώρους και οργανώστε, αν είναι δυνατόν, μία συνάντηση με τις/τους νηπιαγωγούς. Όταν πάλι ξεκινήσει η χρονιά, ορισμένοι νηπιαγωγοί ζητούν απ’ τους γονείς να στείλουν οικογενειακές φωτογραφίες που αναρτώνται σε έναν πίνακα στην τάξη, για να νιώθουν τα παιδιά συνδεδεμένα με το σπίτι. Αντίστοιχα, όταν είστε στο σπίτι, συζητήστε με το παιδί τα πάντα για τις δραστηριότητες που ακολουθεί στο νηπιαγωγείο.

  • Δώστε όνομα στο άγχος

Εάν καταλάβετε ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι φόβοι του παιδιού σε σχέση με το νηπιαγωγείο, θα μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα πιο εύκολα, συζητώντας το ενδεχομένως και με τις/τους νηπιαγωγούς. Φοβάται ότι θα είναι μακριά σας;  Ότι δεν θα ξέρει τα άλλα παιδιά; Ότι δεν θα γνωρίζει πού είναι η τάξη ή πώς να συμπεριφερθεί μέσα σ’ αυτή; Πολλά παιδιά αγχώνονται και για το θέμα της τουαλέτας, όταν είναι μακριά απ’ το σπίτι. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί να αυτοεξυπηρετείται σε αυτό το κομμάτι, πολύ πριν ξεκινήσει το νηπιαγωγείο. Όταν πάλι αρχίσει η σχολική χρονιά, φροντίστε να φορά άνετα ρούχα που δεν το δυσκολεύουν, όταν θέλει να πάει στην τουαλέτα.

  • Μην το κάνετε μεγάλο θέμα

Ούτε πυρετώδεις προετοιμασίες ούτε βαρύγδουπες δηλώσεις τύπου «πλησιάζει η πιο σημαντική μέρα» που αγχώνουν το παιδί περισσότερο. Αυτό που χρειάζεται για να «πάρει χαλαρά» το παιδί το νηπιαγωγείο είναι να παρουσιάσετε τη φοίτησή του ως κάτι οικείο. Συγκρίνετέ τη π.χ. με μία εξωσχολική δραστηριότητα που ευχαριστεί το παιδί, όπως το μάθημα μουσικής. Τονίστε του ότι το νηπιαγωγείο είναι ένας όμορφος χώρος με πολύ παιχνίδι και καλούς φίλους και ότι εκεί θα περάσει τέλεια.

  • Αποχαιρετίστε σωστά

Την πρώτη μέρα, μπορεί να σας είναι δύσκολο να αποφύγετε τη συγκίνηση όταν κλείσει η πόρτα του νηπιαγωγείου και αποχαιρετίσετε το αγγελούδι σας αλλά είναι πολύ σημαντικό να συγκρατήσετε τη συναισθηματική σας φόρτιση.  Αφού το παιδί μπει στο χώρο του νηπιαγωγείου, πείτε «Γεια», φιλήστε το, πείτε του: «Θα έρθω να σε πάρω τάδε ώρα» και φύγετε χωρίς να κοιτάξετε πίσω. Μην ξεχνάτε πως σε λίγη ώρα, το παιδί θα παίζει χαρούμενο με τους νέους του φίλους. Σε καμία περίπτωση όμως μη φύγετε στα κρυφά.

 

«Παιδί μου, θα μου λείψεις» ή αλλιώς η αναμενόμενη αντίδραση ενός γονιού με πρωτάκι στο νηπιαγωγείο

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

babiess in the nursery

Δεν αγχώνεται μόνο το παιδί σας για τη νέα του σχολική ζωή. Και εσείς, ως γονείς, έχετε τις αγωνίες σας. Αφενός ανησυχείτε για το αν θα πάνε όλα καλά με την ομαλή προσαρμογή του παιδιού αφετέρου στεναχωριέστε που θα είστε για λίγες ώρες μακριά απ’ το αγγελούδι σας. Όμως:

  • Δώστε ψήφο εμπιστοσύνης στις/τους νηπιαγωγούς

Λέτε να είναι το δικό σας παιδί το μόνο που δεν θέλει να πάει το νηπιαγωγείο; Οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν συνεχώς τέτοια περιστατικά και έχουν τη γνώση και τις ικανότητες να βοηθούν τα παιδιά να εγκλιματίζονται εύκολα στο νέο τους περιβάλλον.

  • Μοιραστείτε τις αγωνίες σας

Μετά τον αποχαιρετισμό της πρώτης μέρας, ρίξτε μια ματιά γύρω σας. Και οι υπόλοιποι γονείς που έμειναν πίσω απ’ την καγκελόπορτα έχουν τις ίδιες αγωνίες μαζί σας. Μη διστάσετε και μην ντραπείτε λοιπόν να πιάσετε κουβέντα μαζί τους. Μοιραστείτε τις σκέψεις σας, ανταλλάξτε συμβουλές και θα «ξαλαφρώσετε» όλοι σας συναισθηματικά.

  • Πάρτε βαθιά ανάσα

Αν δεν είστε εσείς ήρεμοι, πώς θα είναι το παιδί; Πείτε στον εαυτό σας «έχεις κάνει καλή δουλειά στην προετοιμασία του παιδιού και όλα θα πάνε καλά», πιστέψτε το ότι είναι όντως έτσι και χαλαρώστε για να απολαύσετε την πρωτόγνωρη σχολική εμπειρία του παιδιού με όλες της εκπλήξεις της και τα απρόοπτα. Αν όμως το άγχος σας καταβάλλει, είναι σημαντικό να το συζητήσετε με τον/τη σύντροφό σας ή τους παιδαγωγούς στο νηπιαγωγείο ή ακόμα και να πάρετε τη συμβουλή ενός ειδικού.

 

Θυμηθείτε! Όσο αντιμετωπίζετε τη μετάβαση στο νηπιαγωγείο με ηρεμία, χαμόγελο και αισιοδοξία, δεν έχετε να φοβάστε τίποτα. Ούτε καν τις «κορώνες» που ακολουθούν το «μαμά, σήμερα στο σχολείο ο Γιωργάκης μου πήρε το παιχνίδιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι!». Καλή σχολική χρονιά!