orange cake

Αν λαχταράτε ένα μοσχομυριστό κέικ αλλά έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή απλώς θέλετε να αποφύγετε τα γαλακτοκομικά, υπάρχει λύση. Οι παρακάτω συνταγές για κέικ δεν διαθέτουν γάλα και βούτυρο αλλά δεν υστερούν σε τίποτα από γεύση και νοστιμιά.

Πορτοκαλοκέικ με σιμιγδάλι

Υλικά:

  • 2 πορτοκάλια ξυσμένα και ψιλοκομμένα (με τη φλούδα τους)
  • 5 αβγά (με χωρισμένα ασπράδια-κρόκους)
  • 200 γρ. ζάχαρη ψιλή ζάχαρη
  • 100 γρ. ψίχα αμυγδάλου*
  • 100 γρ. σιμιγδάλι
  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  • Ρίχνετε τα ψιλοκομμένα πορτοκάλια σε μια μικρή κατσαρόλα, έχοντας αφαιρέσει καλά τα κουκούτσια. Προσθέτετε μία κ.σ. νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 30΄ ή μέχρι να μαλακώσουν τα πορτοκάλια και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.
  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC και στρώνετε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα στρογγυλό ταψάκι για κέικ.
  • Χτυπάτε στο μπλέντερ τα βρασμένα πορτοκάλια.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε τα ασπράδια και τα χτυπάτε καλά με το μίξερ χειρός, μέχρι να σχηματίσουν σκληρές κορυφές. Ρίχνετε σταδιακά τη μισή ψιλή ζάχαρη και χτυπάτε για 1 λεπτό.
  • Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάτε τους κρόκους με την άλλη μισή ζάχαρη για 2-3΄ μέχρι να γίνουν ασπρίσουν και να γίνουν ένα παχύρρευστο μείγμα. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα πορτοκάλια, την ψίχα αμυγδάλου και το εκχύλισμα βανίλιας.
  • Ρίχνετε αρχικά 3 γεμάτες κουταλιές του μείγματος με τα ασπράδια στο μείγμα με τους κρόκους, για να αραιώσει. Προσθέτετε και το υπόλοιπο μείγμα με τα ασπράδια.
  • Ρίχνετε τον χυλό στο ταψί και λειαίνετε την επιφάνειά του με μία σπάτουλα.
  • Ψήνετε το κέικ μέχρι να χρυσαφίσει, για περίπου 50΄. Αν στα πρώτα 20΄ψησίματος αρχίζει να σκουραίνει απότομα, το σκεπάζετε με ένα αλουμινόχαρτο μέχρι να ψηθεί τελείως.
  • Αφήνετε το κέικ να κρυώσει στο ταψί και το μεταφέρετε σε μία πιατέλα. Πασπαλίζετε με την άχνη ζάχαρη, αν χρησιμοποιήσετε. Φυλάσσετε το κέικ σε αεροστεγή συσκευασία, για έως και 2 μέρες.

Σοκολατοκέικ τύπου brownie

 Υλικά:

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 350 γρ. ακατέργαστη ζάχαρη
  • 65 γρ. σκόνη κακάο (άγλυκη)
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 250ml νερό
  • 250ml φυτικό λάδι της επιλογής σας
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

choco cakeΕκτέλεση:

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτετε νερό, το φυτικό λάδι και τη βανίλια και ανακατεύετε καλά.
  • Απλώνετε το μείγμα σε ένα τετράγωνο ταψάκι 23 x
  • Ψήνετε για 25-30΄μέχρι να μη γυαλίζει πια η επιφάνεια.
  • Αφήνετε το κέικ να κρυώσει για τουλάχιστον 10΄ πριν το σερβίρετε.

Εσείς, ποια από τις δύο συνταγές με κέικ χωρίς γάλα και βούτυρο θα δοκιμάσετε;

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

rodakino giaourti traxanas

*Κατανάλωση εφόσον δεν υπάρχει περίπτωση αλλεργίαs