Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Παθητικό κάπνισμα: Επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη και στο παιδί

ΠΑΘΤΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Αναμφίβολα, το κάπνισμα είναι επιβλαβές για την υγεία των καπνιστών.
Ωστόσο, ακόμη κι αν δεν καπνίζετε, η έκθεση στον καπνό κάποιου άλλου μέσα από το λεγόμενο «παθητικό κάπνισμα», μπορεί να είναι επίσης επικίνδυνη, ειδικά για την ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα των εγκύων και των παιδιών.

ΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΕΜΒΡΥΟ

Στην εγκυμοσύνη, όλες οι γυναίκες πρέπει αρχικά να διακόψουν το κάπνισμα, εάν ήταν ήδη καπνίστριες. Πρέπει όμως, επιπλέον, να παραμείνουν μακριά από την έκθεση στον καπνό των άλλων και να ζητούν από τους καπνιστές να μην καπνίζουν γύρω τους, αφού ακόμα και το παθητικό κάπνισμα κατά την κύηση, εκθέτει το μωρό σε επιβλαβείς χημικές ουσίες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά σοβαρά προβλήματα στο νεογνό, όπως:

 • Πρόωρο τοκετό
 • Χαμηλότερο βάρος από το αναμενόμενο
 • Παροδική ταχύπνοια αμέσως μετά τον τοκετό
 • Προβλήματα μάθησης και Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής/ υπερκινητικότητας (ADHD) σε μεταγενέστερο χρόνο
 • Κάποιες μελέτες έχουν καταδείξει συσχέτιση και με το Σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των νηπίων (SIDS).

Οι κίνδυνοι για την υγεία του μωρού εξαρτώνται από τον συνολικό χρόνο καπνίσματος και τον αριθμό των τσιγάρων που κάποιος καπνίζει παρουσία της εγκύου και αυξάνονται όσο καπνίζει και η ίδια η έγκυος.

ΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Το παθητικό κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσουν τα παιδιά διάφορες ασθένειες. Οι επιπτώσεις της έκθεσης των παιδιών μπορούν να είναι βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες.

ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας ή ενδέχεται να επιδεινωθούν προϋπάρχοντα προβλήματα τους. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα εμφανίζουν συχνότερα:

 • Ωτίτιδες
 • Συχνά επεισόδια βήχα και κρυολογήματα
 • Σοβαρότερα αναπνευστικά προβλήματα, όπως βρογχίτιδα και πνευμονία.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

pregnant woman with little shoes

Επιπλέον, τα παιδιά των καπνιστών εμφανίζουν συχνότερα επεισόδια λοιμώξεων που εκδηλώνονται με βήχα και συριγμό και συνήθως αναρρώνουν σε μακρύτερο χρονικό διάστημα από τα παιδιά των μη καπνιστών.

Μια ιδιαίτερη κατηγορία που εμφανίζει υψηλή ευαισθησία στο παθητικό κάπνισμα είναι τα παιδιά με άσθμα. Η έκθεση στο κάπνισμα μπορεί να τους προκαλέσει περισσότερες και βαρύτερες κρίσεις άσθματος που συχνά χρειάζονται νοσοκομειακή αντιμετώπιση.

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς που καπνίζουν είναι πιο πιθανό να καπνίσουν κι αυτά και έτσι δυνητικά μπορούν να προσβληθούν από προβλήματα υγείας, όπως:

 • Προβληματική ανάπτυξη των πνευμόνων (που σημαίνει ότι οι πνεύμονες δεν αναπτύσσονται ποτέ στο πλήρες δυναμικό τους)
 • Ρινίτιδα και αλλοίωση των αισθήσεων της όσφρησης και της γεύσης
 • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
 • Καρδιαγγειακά νοσήματα
 • Καρκίνο, κυρίως του πνεύμονα, αλλά και άλλων συστημάτων στην ενήλικη ζωή.

Η ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τη δική σας υγεία και την υγεία των παιδιών σας, είναι να σταματήσετε το κάπνισμα. Αν σας είναι πολύ δύσκολο να διακόψετε, συζητήστε με τον γιατρό ή τον παιδίατρό σας. Μην ξεχνάτε πως υπάρχουν βοηθήματα ή φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορούν να σας βοηθήσουν να κόψετε τη βλαβερή σας συνήθεια αλλά και Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Αν θελετε το καλο για το αγεννητο παιδι σας,κατα τη διαρκεια της εγκυμοσυνης τουλαχιστον, καλο ειναι να αποφυγετε εντελως το καπνισμα.

Ημουν καπνιστρια κ μολις εμεινα εγγυος το εκοψα αμεσως. Ουτε να το μυρισω κ οσες καπνιζουν εστω κ ενα τσιγαρο ειναι εγκλημα γι αυτη την ψυχουλα που θα ερθει. Προσπαθησα να τρωω υγιεινα κ εκανα εναν παιδαρο 4080!!! Ουτε στον θυλασμο!!!

Καλο ειναι να κόβουμε το τσιγαρο απο την στιγμη που θα μεινουμε έγκυος!!!

Ήμουν είμαι κ θα είμαι φανατική αντικαπνίστρια. Από μικρή αρρωσταινα οποτε το μύριζα κ από τα 23 μου που απέκτησα εποχική αλλεργική ρινίτιδα μου την επιδεινώνει όποτε το μυρίσω (φτέρνισμα, καταρροή). Τώρα που είμαι έγκυος ενας λόγος παραπάνω να το αποφεύγω όπως ο διάολος το λιβάνι, με αποτέλεσμα να περιορίζω τις εξόδους μου λόγω της μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου… Νιώθω πολύ περιορισμένη.. Να δω πότε θα γίνουμε Ευρώπη…


Συνολικός αριθμών σχολίων:5

Θεωρω εγωιστικο μια εγκυος γυναικα να καπνιζει οπως κ ο πατερας να καπνιζει μπροστα στην εγκυο γυναικα του κ μετεπειτα μπροστα στο παιδι του..

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!