Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Οργάνωση μελέτης: Πώς να βοηθήσω το παιδί μου;

Οργάνωση μελέτης: Πως να βοηθήσω το παιδί μου

Ντριιιιν. Το τελευταίο κουδούνι χτυπά και οι μικροί Αϊνστάιν περιμένουν να απολαύσουν ανέμελες στιγμές στο σπίτι τους. Ή μήπως όχι; Γιατί στα περισσότερα σπίτια, κάθε μεσημέρι και μόλις το σχολείο τελειώσει, ξεκινά η… “περιπέτεια” του διαβάσματος! Και μπορεί να μην υπάρχει χρυσή συνταγή για σίγουρη και 100% επιτυχία, υπάρχουν όμως απλές συνήθειες, που μπορούμε να ακολουθήσουμε κάθε μέρα, για να πετύχουμε ένα σαφώς βελτιωμένο αποτέλεσμα για πιο αποτελεσματικό διάβασμα στο σπίτι

Ακολουθήστε τις παρακάτω “χρυσές” συμβουλές και εφαρμόστε τις σταθερά και όχι αποσπασματικά.

Μόνο έτσι θα γίνουν μόνιμη συμπεριφορά των παιδιών, έτσι ώστε αυτά να αντιμετωπίζουν το θέμα της καθημερινής μελέτης με θετική, αλλά και υπεύθυνη διάθεση.

  • Φροντίζουμε τα παιδιά να έχουν καλές συνθήκες στο χώρο της μελέτης τους, όπως καλή θερμοκρασία, φως, βολικό κάθισμα και ύψος τραπεζιού και κυρίως επαρκή φωτισμό.
  •  Προτού ξεκινήσει η μελέτη, τα ρωτάμε εάν έχουν συγκεντρώσει από πριν όλα τα απαραίτητα αντικείμενα και βιβλία στο γραφείο όπου θα μελετήσουν, για να αποφύγουμε μετακινήσεις, απώλεια χρόνου και συγκέντρωσης. Είναι σημαντικό από ένα σημείο και μετά να μπορούν να αυτοοργανώνονται και να διαχειρίζονται τον χρόνο και τον χώρο τους.
  • Ενημερώνουμε τα παιδιά για το πόσο χρόνο έχουν για τη μελέτη τους και εφοδιάζουμε τον χώρο τους με ρολόι. Προτείνουμε να δημιουργούν το δικό τους χρονοδιάγραμμα και να προσπαθούν να το τηρήσουν όσο πιο πιστά γίνεται. Δηλαδή, από την αρχή της μελέτης και ανάλογα με το πόσα μαθήματα πρέπει να ολοκληρωθούν, καλό θα είναι τα παιδιά να ξέρουν ότι π.χ.: έχουν 20΄ για Μαθηματικά, 30΄ για τη Γλώσσα κ.ο.κ.
  • Η μελέτη είναι καλό να πραγματοποιείται σε συγκεκριμένο και μάλιστα πάντα στον ίδιο χώρο. Ιδανικός χώρος είναι το δωμάτιο του παιδιού και εάν αυτό δεν υπάρχει, ένα δικό μας γραφείο ή η τραπεζαρία. Αποφεύγουμε να αφήνουμε τα παιδιά να μελετούν στο κρεβάτι, στο πάτωμα και στην κουζίνα.
  • Αποφεύγουμε να βάζουμε τα παιδιά να μελετούν στον ίδιο χώρο, όπου εμείς κάνουμε τις δικές μας δραστηριότητες, π.χ. στην κουζίνα ενώ μαγειρεύουμε, στο σαλόνι ενώ μιλάμε στο τηλέφωνο ή βλέπουμε τηλεόραση.
  • Προτιμότερο είναι η μελέτη να πραγματοποιείται νωρίς το απόγευμα και να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 18.00. Καλό είναι να αποφεύγουμε τη μελέτη αργά τη νύχτα ή το πρωί της επόμενης ημέρας. Οι εργασίες, που δίδονται στο σχολείο την Παρασκευή δεν πρέπει να γίνονται την Κυριακή το βράδυ.
  • Καλό είναι να αποφεύγουμε τις επισκέψεις συγγενών και φίλων την ώρα της μελέτης ειδικά για τα παιδιά των μικρών τάξεων και κυρίως εάν δεν υπάρχει ξεχωριστό παιδικό δωμάτιο, όπου διαβάζει το παιδί μας. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζουμε την απαραίτητη ησυχία και συγκέντρωση, αλλά και δείχνουμε πως σεβόμαστε την εργασία των παιδιών. Διδάσκουμε δηλαδή την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα απέναντι στην εκπαιδευτική διαδικασία, όχι μόνο με λόγια και συμβουλές, αλλά με τις πράξεις και τη στάση μας.
  • Φροντίζουμε να δείχνουμε θετική στάση απέναντι στο θέμα των κατ΄οίκον εργασιών, αλλά και στο δάσκαλο της τάξης. Οποιαδήποτε ένσταση ή απορία έχουμε σχετικά με αυτές καλό είναι να τη συζητάμε ιδιαιτέρως με τον εκπαιδευτικό και όχι με τα παιδιά. Καλό είναι να μη βάζουμε δικές μας επιπλέον εργασίες από αυτές του εκπαιδευτικού και να μην παρεμβαίνουμε στο έργο του.
  • Προσπαθούμε να βοηθάμε τα παιδιά μόνο εάν το ζητήσουν τα ίδια. Απαντάμε σε συγκεκριμένες απορίες ή ερωτήματα και όχι σε αιτήματα όπως “Πες μου όλο το μάθημα, γιατί δεν το κατάλαβα”ή “Πες το μου, και μετά να στο λέω εγώ.”

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kids playing

Πάνω από όλα όμως, θυμόμαστε ότι οι εργασίες για το σπίτι στοχεύουν στο να εμπεδώσουν τα παιδιά όσα διδάχτηκαν στο σχολείο και αποτελούν δικό τους αποκλειστικά καθήκον. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς οι γονείς είναι να εμπιστευόμαστε τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά μας.

Με λίγα λόγια, η σχέση γονέα – παιδιού δεν θα πρέπει να περνά από κανένα κανάλι επιδόσεων και σχολικής επιτυχίας γιατί τότε το παιδί μαθαίνει ότι το αγαπούν και το αποδέχονται με όρους.

lice icon
Αντιφθειρική Αγωγή

Για κεφαλάκια χωρίς ψείρες!

Γνωρίστε τη σειρά πρόληψης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των φθειρών, πατώντας εδώ.

Leave a comment header

Ολα σωστα

Μακάρι όλα τα παιδιά να είχαν τέτοιους γονείς, οι οποίοι ενδιαφέρονται και βοηθάνε.

Είμαστε εκεί για να τα ενθαρρύνουμε να πάρουν πρωτοβουλίες και να μελετούν μόνα τους αλλά όταν χρειαστεί είμαστε κοντά τους για βοήθεια..

Μεγάλο κεφάλαιο αυτό του διαβάσματος!
Άθλος και για τα ίδια τα παιδιά με τα ερεθίσματα που τους περιβάλλουν αλλά και τους γονείς.


Συνολικός αριθμών σχολίων:7

τι κανουμε οταν ζητανε συστηματικα βοηθεια?

Ωραίες συμβουλές αρκεί και οι δάσκαλοι να κάνουν σωστά την δουλειά τους. Να δίνουν στα παιδιά να καταλάβουν τις βασικές έννοιες του μαθήματος ούτως ώστε η δουλειά στο σπίτι να είναι λιγότερο κουραστική και αποτελεσματική.

Poli orees sinvules

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!