Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Κακή Σχέση Μάνας Κόρης: Τι Μπορώ να Κάνω;

mother and daughter yoga

Η σχέση μητέρας-κόρης είναι μια σχέση δυνατή και θα αποτελέσει τη βάση για πολλές από τις ενήλικες σχέσεις. Συγχρόνως  μπορεί να είναι γεμάτη εντάσεις και ανταγωνισμό και από τις δυο πλευρές ιδιαίτερα στη περίοδο της εφηβείας.

Στην αρχή της ζωής η μητέρα είναι ο καθρέφτης για  τα παιδιά της (Winnicott,1971). Στη συνέχεια όμως  στα κορίτσια λόγω του ίδιου φύλου θα είναι το πρόσωπο που θα ταυτιστεί μαζί της. Η μητέρα γίνεται  το θηλυκό πρότυπο για το μικρό κορίτσι από τα πρώτα βήματα της ζωής του, καθώς ταυτίζεται μαζί της και προσπαθεί να της μοιάσει ενώ παράλληλα την εξιδανικεύει. Από καθημερινά απλά πράγματα όπως στο ντύσιμο, μέχρι το ίδιο επάγγελμα μερικές φορές. Η κόρη καθρεφτίζεται και αναγνωρίζει τον εαυτό της μέσα από τα μάτια της μητέρας της. Αλλά και η  μητέρα βλέπει τον εαυτό της μέσα  στην κόρη της. Πολλές φορές προβάλλει τις επιθυμίες της στην κόρη της και θέλει να της μοιάσει στην εξωτερική εμφάνιση, στο χαρακτήρα της  και τις ηθικές αξίες έχοντας μια βαθύτερη επιθυμία να γίνει η συνέχειά της. Θέλει να την οδηγήσει  σύμφωνα με τις εμπειρίες που είχε η ίδια, και να γίνει μια ιδανική γυναίκα, μητέρα και σύζυγος. Κάποιες  μητέρες βέβαια υπερβάλουν και έχουν την τάση να επιβάλλονται στη κόρη τους και να γίνονται επικριτικές.

Όταν η μητέρα ξεκινά το γονεϊκό της ρόλο έρχονται στην επιφάνεια μνήμες από  τη σχέση με τη δική της μητέρα, με τις καλές και κακές στιγμές που είχε. Για παράδειγμα αν μια μητέρα ένοιωσε στέρηση και απογοήτευση  από τη δική της μητέρα θα έχει την τάση να το επαναλάβει  με τη  κόρη της. Οι περισσότερες μητέρες βέβαια είναι δημιουργικές και ξεφεύγουν από το να επαναλάβουν τις δυσκολίες της δικής τους ιστορίας, θέλουν να γίνουν καλύτερες και προσαρμόζονται σε  αυτό που  χρειάζεται  η κόρη τους.

Όλα τα παιδιά έχουν την ευκαιρία μέσα από το παιχνίδι τους από την πολύ  μικρή ηλικία να επεξεργάζονται τη σχέση που δημιουργούν και αναπτύσσουν με την μητέρα τους.  Το αγαπημένο παιχνίδι των περισσότερων κοριτσιών είναι να παίζουν το παιχνίδι μαμά – μωρό. Έχουν την ευκαιρία να φροντίσουν το ‘μωρό-κούκλα,´ να ταυτιστούν με τη μητέρα, να αναπληρώσουν τις ελλείψεις της, να προετοιμαστούν για την ενήλικη ζωή ως μητέρες. Πολλές φορές τα μικρά κορίτσια ζητούν και από τη μητέρα τους να παίξουν μαζί αυτό το παιχνίδι και να κάνουν αυτά τη μαμά και η μαμά τους να γίνει το μωρό. Μέσα από αυτό το παιχνίδι, όπως τονίζει ο ψυχαναλυτής παιδιών Αλεξανδρίδης(2017), είναι  ένας τρόπος να της δείχνουν  τυχόν  λάθη που κάνει και να εκφράζουν  τις ανάγκες τους.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

DAUGHTER WITH MOM PLAYING

Στην ηλικία των  3 ετών όλα τα παιδιά μπαίνουν   σε μια περίοδο που αναπτύσσουν ρομαντικά συναισθήματα για το γονέα του αντίθετου φύλου (το οιδιπόδειο σύμπλεγμα σύμφωνα με την ψυχανάλυση). Το  μικρό κορίτσι αρχίζει να στρέφεται προς το πατέρα του. Από την πλευρά των γονιών χρειάζεται μια ισορροπία και η μητέρα να έχει κατανόηση  να αντέξει και να μην μπει σε ανταγωνισμό με τη μικρή της κόρη. Αλλά και ο πατέρας δεν πρέπει να κάνει όλα τα θελήματα στη μικρή του κόρη  και  να ξέρει ότι αυτά τα συναισθήματα θα καταλαγιάσουν και το μικρό κορίτσι θα περάσει  στη σχολική   ηλικία θα στραφεί στα μαθήματα, στη δημιουργικότητα και στους φίλους της.

Η κόρη χρειάζεται τη μητέρα της συναισθηματικά και ξέρει ότι και να γίνει μπορεί να τρέξει σε εκείνη και να την εμπιστευτεί. Όμως το κορίτσι που αγαπάει τη μητέρα του στην παιδική ηλικία αλλάζει όταν μπαίνει στην εφηβεία. Η εφηβεία είναι η πιο δύσκολη περίοδος για τα παιδιά και τους γονείς τους και σε αυτή τη φάση η κόρη μπορεί να γίνει επικριτική με τη μητέρα της , να τα βλέπει όλα αρνητικά , και να τονίζει  τα ελαττώματά της.

Είναι ένα στάδιο στη σχέση μητέρας-κόρης που από τη κοντινότητα μπορεί να περάσει στην απόσταση. Είναι μια αναγκαία συνθήκη όπου η κόρη πρέπει να ωριμάσει, να δημιουργήσει τη δική της προσωπικότητα να ανεξαρτητοποιηθεί. Αν και οι δυο αντέξουν αυτή την αλλαγή στη  σχέση  αργότερα θα πάρει το δρόμο του σεβασμού και της εκτίμησης.

Συμβουλές για μια καλή σχέση

  • Προσπαθήστε οι μητέρες να μη θεωρείτε την κόρη σας σαν προέκταση του εαυτού σας και επιτρέψτε της να εκφράζει τις διαφορετικές επιθυμίες της.
  • Μη περιμένετε οπωσδήποτε η κόρη σας να μοιάσει στο χαρακτήρα σας, τις αξίες, τη συμπεριφορά σας.
  • Αν καμιά φορά η σχέση σας περνάει δυσκολίες προσπαθήστε να εστιάσετε στις θετικές πλευρές και μην εγκλωβίζεστε σε διαμάχες ή απομάκρυνση. Όσο συγκρουσιακή κι αν είναι η σχέση σας, η έλλειψη της είναι πιο τραυματική.
  • Περάστε χρόνο και κάνετε πράγματα μαζί από τη μικρή της ηλικία και αυτή θα τα κάνει κτήμα της και θα τα ενσωματώσει στη δικιά της προσωπικότητα.
  • Όσο περισσότερο φροντίσετε τη σχέση σας με το σύζυγο και έχετε μια καλή σχέση οι γονείς τόσο πιο ισορροπημένη θα είναι και η σχέση με την κόρη σας.
  • Μην περιμένετε ανταλλάγματα από την κόρη σας. Θα σας ανταμείψει με την αγάπη της και την εκτίμηση της όταν μεγαλώσει.
Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

Βιβλιογραφία

  1. Αλεξανδρίδης, Α.(2017). Παιδικοί έρωτες , Σχολή Ανήσυχων Γονέων, ´Ικαρος, Αθήνα.
  2. Winnicott, D.(1971). Playing and Reality Ελλ. μετ.  Το παιδί, το παιχνίδι και η πραγματικότητα, Καστανιώτης, Αθήνα, 1980.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Αρκετά ενδιαφέρον

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!