Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

little girl inside museum

Τι κερδίζει ένα παιδί που επισκέπτεται ένα μουσείο; «Γνώση, φυσικά».

 

Αν αυτή είναι η πρώτη απάντηση που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε μουσεία για παιδιά, καλύτερα να διαβάσετε παρακάτω, αφού η μουσειακή αγωγή προσφέρει πολλά περισσότερα από απλές πληροφορίες.

 

1. Μαγικό ταξίδι στον χρόνο

Φανταστείτε μία μηχανή του χρόνου που μπορεί να μεταφέρει τα παιδιά πίσω στην ιστορία. Μπορεί να τα προσγειώσει σε συναρπαστικούς παλιούς κόσμους, να τους γνωρίσει διαφορετικούς ανθρώπους που ντύνονται, μιλάνε, φέρονται και ζουν διαφορετικά από εμάς, να τους αποκαλύψει πρωτόγνωρα τοπία, διαφορετικά κτήρια, παράξενα ζώα που δεν ζουν πια ανάμεσά μας… Αυτή η μηχανή του χρόνου είναι το μουσείο, κάθε μουσείο για παιδιά που τα βάζει σε ένα άλλο υπέροχο σύμπαν. Ακόμα και το διάβασμα μιας επιγραφής, αρκεί για να ξεκινήσει αυτό το υπέροχο ταξίδι σύνδεσης με το χθες. Κι αν ισχύει το «αγαπώ ό,τι με συναρπάζει», τότε το αγγελούδι σας θα έχει χτίσει μια σίγουρη σχέση λατρείας με την ιστορία.

 

2. Διακρίνω, συγκρίνω και κρίνω

Ποικιλομορφία. Αυτό θα δει κανείς στους διαδρόμους και τους τοίχους ενός μουσείου για παιδιά. Διάφορες χρονικές εποχές, πολλές τεχνοτροπίες και στιλ, διαφορετικούς καλλιτέχνες με διαφορετική θεματολογία… όλο αυτό το μείγμα συνθέσεων, βάζει το παιδί αυτόματα σε μία διαδικασία να εντοπίσει τις διαφορές ανάμεσα στα εκθέματα, να συγκρίνει τις ομοιότητές τους, να καταλάβει τις χρονικές περιόδους στις οποίες ανήκει το καθένα και να αυξήσει τελικά την κριτική του σκέψη.

 

3. Χωρίς «γιατί;» δεν προχωράμε

«Γιατί μαμά/μπαμπά, το ένα άγαλμα είναι μαρμάρινο και το άλλο χάλκινο;». Η βόλτα στο μουσείο γεννά αμέτρητα ερωτήματα στο μυαλό ενός παιδιού, αφού είναι πολλές οι εικόνες και οι πληροφορίες που πρέπει να αφομοιώσει ξαφνικά. Το «ποιος, τι, πού, πότε, γιατί» είναι απόλυτα λογικό και αναμενόμενο και δεν θα πρέπει να νιώθετε άβολα, αν δεν ξέρετε όλες τις απαντήσεις. Όλο και κάποιος υπάλληλος του μουσείου ή κάποιος ξεναγός, θα βρεθεί στον δρόμο σας για να απαντήσει στα δύσκολα. Το σημαντικό είναι να αφήσετε τον μικρό σας εξερευνητή να εκφράσει όλες του τις απορίες. Άλλωστε βρίσκεστε σε ένα μουσείο που φτιάχτηκε για τα παιδιά! Η περιέργεια πήγε τον κόσμο μπροστά, έτσι δεν λένε;  Ίσως αυτοί που το είπαν, πήγαιναν συχνά στα μουσεία!

 

4. Σαν τον Ηρακλή θέλω να γίνω

Τα παιδιά πάντα ψάχνουν ένα μοντέλο-πρότυπο. Κάποια ξεχωριστή προσωπικότητα με την οποία μπορούν να ταυτιστούν, για να πάρουν ιδέες, έμπνευση και κίνητρο και να φτάσουν και εκείνα ψηλά πετυχαίνοντας τους στόχους τους. Σκέφτεστε καλύτερο πρότυπο για το παιδί σας,  από όλους τους σπουδαίους καλλιτέχνες του μουσείου ή όλους τους ξακουστούς ήρωες που αποτυπώνονται στα έργα τους;

 

5. Φροντιστήριο νέων γλωσσών

Ένα μοναδικό λεξικό γνώσης! Αυτό είναι το μουσείο, ανεξαρτήτως περιεχομένου εκθεμάτων. Στην αρχαιολογία, τις μοντέρνες τέχνες, τη φυσική ιστορία, την αστρονομία, τη φωτογραφία, σε κάθε τομέα τα μικρά παιδιά θα έχουν την ευκαιρία, να αναγνωρίσουν λέξεις που έχουν ήδη μάθει ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά θα μπορούν να διευρύνουν το λεξιλόγιό τους. Για την ακρίβεια, το ίδιο θα μπορούν και τα πολύ-πολύ μεγαλύτερα παιδιά, αφού κι εσείς, ως γονείς, δεν μπορεί να ξέρετε απ’ έξω όλη τη γλωσσική μουσειακή εγκυκλοπαίδεια!

 

6. Και πιο εκπαιδευμένοι και πιο «δεμένοι»

Πόσες ευκαιρίες έχετε μέσα στο φορτωμένο πρόγραμμα της βδομάδας να κάνετε κάτι κοινό ως οικογένεια που θα σας φέρει κοντά; Με μια επίσκεψη στο μουσείο, όχι μόνο θα περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας αλλά θα μπορείτε να γνωρίσετε καλύτερα ο ένας τον άλλον, να μοιραστείτε τις σκέψεις σας, τις απόψεις σας, να γελάσετε και να χαλαρώσετε παρέα και να ανοίξετε εποικοδομητικές συζητήσεις για τις τέχνες, τις επιστήμες και την ιστορία. Αν μάλιστα επιλέξετε κάποια από τα προγράμματα των μουσείων για παιδιά που είναι αφιερωμένα στην οικογένεια, θα επωφεληθείτε ακόμα παραπάνω από τέτοιες δημιουργικές δραστηριότητες.

Την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείτε τι ωραίο μπορείτε να κάνετε οικογενειακώς, για να συνδυάσετε το τερπνόν μετά του ωφελίμου, βγάλτε εισιτήρια για το κοντινότερο μουσείο και  βάλτε μπρος για μια συναρπαστική περιήγηση που… θα αφήσει ιστορία.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

first time dad
meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Πολύ δημιουργική επίσκεψη. Το παιδί αποκτά ερεθίσματα και η επίσκεψη του μένει αξέχαστη!!!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!