Σε μια περίοδο που οι influencers γίνονται τα πρότυπα που εμπιστεύονται εκατομμύρια νεαρά κορίτσια, έχει ιδιαίτερη αξία η συζήτηση με ένα πρόσωπο που είναι ούτως ή άλλως η πιο επιδραστική φιγούρα στη ζωή τους. Αν είστε μητέρα με κόρη στην προεφηβεία ή λίγο πριν, υπάρχουν 4 σημαντικά θέματα να κουβεντιάσετε μαζί της.

 

1.«Ας μιλήσουμε για τις αποτυχίες»   

Τις περισσότερες φορές οι γονείς, θέλοντας να γίνουν τα παιδιά τους το καλύτερο που μπορούν, εστιάζουν στην αξία της επιτυχίας. Όμως είναι σημαντικό να ξέρουν τα κορίτσια  και τα αγόρια πως και η αποτυχία είναι πάντα «μες στο παιχνίδι» και είναι τις περισσότερες φορές ο «δρόμος» απ’ όπου περνά η επίτευξη των στόχων, ένας δρόμος γεμάτος πολύτιμα «μαθήματα». Για να κατανοήσει η κόρη σας πως η αποτυχία είναι ρεαλιστική, αναπόφευκτη αλλά και επιθυμητή, μοιραστείτε ανοιχτά μαζί της δικές σας ιστορίες αποτυχημένων επιλογών ή κινήσεων: πείτε της, για παράδειγμα, για τότε που δεν καταφέρατε να είστε η ιδανική φίλη και στεναχωρήσατε την κολλητή σας ή για τότε που είπατε ένα σοβαρό ψέμα που «πληρώσατε ακριβά» ή για εκείνη τη φορά που αποτύχατε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας κ.λπ. Μέσα από αληθινά παραδείγματα της πραγματικής ζωής, και μάλιστα προεχόμενα από την πιο οικεία φυσιογνωμία της ζωής της, η κόρη σας θα μπορέσει να συνειδητοποιήσει πως η «αποτυχία» είναι κομμάτι της ίδιας μας της ύπαρξης.

2. «Η κουβέντα για τα πρότυπα και τις «κακές επιρροές»

Στην προεφηβεία, οι φίλοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή των παιδιών. Πολύ συχνά τα παιδιά εναλλάσσουν τις παρέες τους, προσπαθώντας να ενταχτούν ταιριαστά σε μία ομάδα και θεωρούν έναν/μία φίλο/η ως πρότυπο (συμπεριφοράς, εμφάνισης κ.λπ.). Συζητώντας με την κόρη σας για τους ανθρώπους που προτιμά να συναναστρέφεται στη φάση αυτή της ζωής της, θα τη βοηθήσετε να κατανοήσει αν έχει θετικές επιρροές στον φιλικό και κοινωνικό της κύκλο ή αν επηρεάζεται πολύ από άτομα με δύναμη μεν επιρροής αλλά όχι καλοπροαίρετη διάθεση. Όσο πιο πολύ σας «ανοιχτεί» τόσο πιο αποτελεσματικά θα τη βοηθήσετε να ακολουθήσει υγιή πρότυπα.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

laughting father tickling his daughter

3. «Δυο λόγια περί τεχνολογίας»

Τα κορίτσια στην εφηβεία κατακλύζονται σήμερα από τον κόσμο των social media και της διαδικτυακής επικοινωνίας. Έτσι, είναι σημαντικό να γνωρίζουν πως η τεχνολογία έιναι ένα υπέροχο «εργαλείο» επικοινωνίας και εκπαίδευσης που έχουν στη διάθεσή τους αλλά μπορεί και να γίνει εμπόδιο στις υγιείς ανθρώπινες σχέσεις. Εξηγήστε στην κόρη σας ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αντανακλούν την πραγματική ζωή των ανθρώπων, ακόμα και αν συνδέονται με άτομα τα οποία η ίδια γνωρίζει προσωπικά. Εξηγήστε της την ανάγκη και τα μέσα προστασίας συμβουλευόμενη και κάποιον ειδικό στην τεχνολογία, αν δεν διαθέτετε τις γνώσεις, και τονίστε της την αξία που έχει η κριτική ικανότητα όταν χρησιμοποιεί κανείς την τεχνολογία.

4. «Να συζητήσουμε το ποια είσαι, πώς είσαι, πώς φαίνεσαι, πώς νιώθεις»

H «αποδοχή του εαυτού μας» είναι φυσικά ένα θέμα που δεν εξαντλείται σε μία μόνο συζήτηση μαμάς-κόρης. Κι αυτό γιατί στη φάση της προεφηβείας/εφηβείας τα κορίτσια συχνά παθαίνουν εμμονή με το σώμα και την εμφάνισή τους και συγκρίνουν την εικόνα τους με αυτή άλλων κοριτσιών. Ως μητέρα, έχετε τη δύναμη να ενθαρρύνετε μοναδικά την κόρη σας προς τη κατεύθυνση της αυτοαποδοχής και να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή της. «Περισσότερο από τη δυναμική άλλων σχέσεων στην οικογένεια, η σχέση μητέρας-κόρης είναι η πιο καθοριστική στο να διαμορφώσει η κόρη ικανότητες διαπροσωπικών σχέσεων και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση» όπως υποστηρίζει έρευνα του Πανεπιστημίου της Georgia1.

Αξιοποιήστε τον ρόλο-κλειδί που παίζετε στη ζωή της δικής σας κόρης, αναζητήστε και την καθοδήγηση από κάποιον ειδικό για τις πιο «δύσκολες κουβέντες» και, οι mom influencing αρετές σας θα δώσουν ούριο άνεμο στο   «γεμάτο αναταράξεις» ταξίδι προς την εφηβεία.

1.Arroyo, A. Communications Monographs, published online Sept.17, 2013.

Analisa Arroyo, PhD, assistant professor, University of Georgia, Athens, GA.