Kids playing treasure hunt at home

Πάντα υπάρχει χώρος για διασκέδαση. Ακόμα και σε λίγα τετραγωνικά! Εμπνευστείτε από τις παρακάτω ιδέες, για να παίξετε το κυνήγι του θησαυρού εντός των τειχών, τώρα που φθινοπώριασε.

 

Κρυμμένος θησαυρός autumn edition

 

Φτιάξτε μια λίστα με αντικείμενα που συνδέονται με το φθινόπωρο και έχετε στο σπίτι και κρύψτε τα σε διάφορες γωνιές του. Μπορεί να είναι μία γαλότσα, μία ομπρέλα, ένα μήλο, μία κολοκύθα, ένα αδιάβροχο πανωφόρι, ένα φύλλο απ’ τον κήπο κ.λπ. Σκορπίστε στο σπίτι διάσπαρτα χαρτάκια με στοιχεία, για να μαντέψει το παιδί τι πρέπει να ψάξει. Γράψτε για παράδειγμα στο μήνυμα που παραπέμπει στη γαλότσα: «στη βροχή με φοράς και στα νερά άφοβα πατάς» ή για το μήλο: «είμαι κόκκινο και τραγανό και το φθινόπωρο στα δέντρα κυκλοφορώ», ή για το φύλλο: «την άνοιξη πράσινο, το φθινόπωρο καφετί, έτσι κάθε χρόνο θα συμβεί».

 

 

Για μικρότερα παιδιά

 

Ψάξε-ψάξε με όλες τις αισθήσεις σου να με βρεις

Ένα παιχνίδι ιδανικό για μικρότερα παιδιά που τώρα αναπτύσσουν τις αισθητηριακές τους δεξιότητες. Βρείτε (χωρίς να κρύψετε) στο σπίτι αντικείμενα που σχετίζονται με την αφή, την ακοή, την κίνηση, το περπάτημα κ.λπ. Ζητήστε από το παιδί να ψάξει να βρει κάτι με το οποίο βλέπουμε εικόνες (π.χ. ένα tablet), ή κάτι με το οποίο τρέχουμε (π.χ. το πατίνι) ή κάτι πολύ μαλακό (π.χ. τον Τέντι). Όποιος τα βρει όλα, θα… νιώσει με όλες τις αισθήσεις του τι εστί νικητής!

 

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kid riding a horse

Χρωματοκυνηγοί εν δράσει

Η τέλεια δραστηριότητα, για να μάθουν καλύτερα τα χρώματα και τα σχήματα οι μικροί μας φίλοι. Δώστε σε κάθε παιδί από μία λευκή χάρτινη σακούλα. Στην μπροστινή όψη της σακούλας, σχεδιάστε με μαρκαδόρους το περίγραμμα τετραγώνων σε διαφορετικά χρώματα. Στη συνέχεια, ζητήστε από τα παιδιά να εντοπίσουν στο σπίτι αντικείμενα που έχουν  καθένα από τα χρώματα των περιγραμμάτων της χαρτοσακούλας. Δώστε στα παιδιά και έναν μαύρο μαρκαδόρο, ώστε κάθε φορά που εντοπίζουν το αντικείμενο στο συγκεκριμένο χρώμα, να βάζουν τικ στο πλαίσιο στη σακούλα. Το σίγουρο είναι ότι αυτό το κυνήγι θησαυρού έχει χρώμα…ανεμελιάς.

 

Κυνήγι προμηθειών sos

Φτιάξτε οι μεγάλοι του σπιτιού μια αυτοσχέδια σκηνή στο σαλόνι και μπείτε μέσα προσποιούμενοι πως είστε σε μία σπηλιά στο δάσος. Προηγουμένως,  θα έχετε αφήσει στα παιδιά μηνύματα με στοιχεία για το πού είναι οι προμήθειες που πρέπει να σας φέρουν, για να σωθείτε. Γράψτε για παράδειγμα  σε ένα χαρτάκι: «μέλι θέλω να μου φέρεις, ψάξε χαμηλά  και θα τα καταφέρεις», ώστε να το ψάξουν τα παιδιά στα κάτω-κάτω ντουλάπια της κουζίνας. Μόνο προσοχή στις αρκούδες του δάσους που θα θέλουν να κλέψουν το μέλι πριν φτάσει στα χέρια σας!

 

Ό, τι λάμπει είναι…θησαυρός 

Έχετε στο σπίτι ραβδιά που φωσφορίζουν στο σκοτάδι (glowsticks); Έχουμε «λαμπρή ιδέα» για νυχτερινό κυνήγι θησαυρού. Κρύψτε τα ραβδιά σε διάφορα σημεία του σπιτιού ώστε να φαίνεται το φως τους αλλά όχι τα ίδια. Στη συνέχεια, κλείστε φώτα, τραβήξτε κουρτίνες και αφήστε τα παιδιά να ψάξουν να τα βρουν. Εξηγήστε όμως ότι το τρέξιμο απαγορεύεται, για να αποφύγετε τραυματισμούς μέσα στο σκοτάδι.

Μια κουτάλα λείπει μόνο

Βρείτε μία συνταγή για γλυκό και κρύψτε τα υλικά της παντού στην κουζίνα αλλά όχι στα προβλέψιμα σημεία. Κρύψτε, για παράδειγμα, το αλεύρι στο ντουλάπι με τις κατσαρόλες και τη σοκολάτα στο συρτάρι με τα μαχαιροπίρουνα. Δώστε στους μικρούς κυνηγούς τη συνταγή και αφήστε τους να ξετρυπώσουν κάθε υλικό. Όταν βρουν και το τελευταίο, πιάστε μπολ και κουτάλες και φτιάξτε τη συνταγή, για να συνδυάσετε το yummy με το funny.

Παίξτε εναλλάξ τις διάφορες εκδοχές του κρυμμένου θησαυρού στο σπίτι. Και… μη σας  νοιάζει πόσα αντικείμενα θα ξετρυπώσετε! Φτάνει τη χαρά του παιχνιδιού να νιώσετε!