Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Κλασική λογοτεχνία για παιδιά: Πόσο σημαντική είναι;

little girl reading a book

Αρχίζετε να γεμίζετε τα ράφια της βιβλιοθήκης σας με σελίδες που αξίζει να διαβάσουν τα παιδιά σας; Οι ειδικοί συμφωνούν: ξεκινήστε από τα βασικά. Ξεκινήστε από τα κλασικά. Τα αγαπημένα βιβλία που δίδαξαν γενιές και γενιές παιδιών, άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου και απέδειξαν πως η ανάγνωσή τους μόνο οφέλη έχει να προσφέρει στους μικρούς μας φίλους.

  • Ένα παραθυράκι στο παρελθόν, μια πόρτα στο παρόν

Η σοφία των κλασικών βιβλίων δεν εξαντλείται στην εποχή τους. Γι’ αυτό δεν λέγονται άλλωστε και κλασικά; Οι ιστορίες από το παρελθόν που αφηγούνται είναι συχνά διαχρονικές και επίκαιρες ακόμη και στην εποχή μας και είναι συναρπαστικό για ένα παιδί να ανακαλύπτει αυτή τη σύνδεση του τότε και του τώρα.

  • Βγαίνουμε από τον μικρόκοσμό μας

Τα παιδιά πολύ συχνά πιστεύουν πως ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από αυτά. Διαβάζοντας κλασική λογοτεχνία, μαθαίνουν ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι στον κόσμο με άλλα βιώματα, ήθη και έθιμα, άλλον τρόπο σκέψης και ζωής αλλά και άνθρωποι με δυσκολίες και προβλήματα. Έτσι, εξασκούν την ικανότητα της ενσυναίσθησης, της κατανόησης και της συμπόνιας, αποκτώντας μια οικουμενική αντίληψη της ανθρώπινης ζωής και εμπειρίας.

  • Η αξία των αξιών

Μαθήματα ζωής μέσα από την ανθρώπινη ιστορία. Αυτά προσφέρει στα παιδιά η ανάγνωση κλασικών βιβλίων αφού συχνά επαναλαμβάνει τα ίδια μηνύματα ηθικής για το καλό και το κακό, τον σεβασμό, τη δικαιοσύνη, την αρετή, την υπομονή, την εργατικότητα, βοηθώντας τα παιδιά να κατανοήσουν τις βασικές αξίες της ζωής και να τις αφομοιώσουν ως ενήλικες.

  • Ένα μικρό ντοκιμαντέρ

Πώς ζούσαν οι άνθρωποι παλιότερα; Κάτω από ποιες συνθήκες; Πώς ήταν οργανωμένες οι κοινωνίες τους; Αυτά και άλλα ερωτήματα για την ιστορική, κοινωνική, οικονομική και πολιτική κατάσταση παλιότερων εποχών απαντά η κλασική λογοτεχνία για παιδιά, ενισχύοντας όσα διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο στο μάθημα της ιστορίας.

  • Ποιος είπε αυτή τη φράση;

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Kids Partying

«Είναι ο χρόνος που έχεις ξοδέψει για το τριαντάφυλλό σου που κάνει το τριαντάφυλλό σου τόσο σημαντικό» είπε η αλεπού στον Μικρό Πρίγκιπα και έγινε η φράση που επαναλαμβάνουν συχνά οι γονείς στα παιδιά τους, για να τονίσουν τη σημασία της αγάπης και της αφοσίωσης. Η κλασική λογοτεχνία για παιδιά είναι γεμάτη από τέτοια αποφθέγματα με βαθιά νοήματα που αξίζει να θυμούνται τα παιδιά και να κρατήσουν ως σημείο αναφοράς για την υπόλοιπη ζωής τους.

  • Μικροί στοχαστές

Η λογοτεχνία, κλασική ή σύγχρονη, βοηθά ούτως ή άλλως τα παιδιά να ασκήσουν την κριτική τους ικανότητα. Όμως τα κλασικά έργα περιέχουν συνήθως πιο πολλά «στρώματα» ανάγνωσης και ανάλυσης, βάζοντας τα παιδιά να «σκάψουν» βαθιά για να βρουν τα κρυμμένα νοήματα, να τα επεξεργαστούν, να τα κατανοήσουν και να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη.

  • Ένα λεξικό με πλοκή

Το λεξιλόγιο που περιέχει η κλασική λογοτεχνία για παιδιά είναι πλούσιο και περιέχει λίγο πιο σύνθετες λέξεις απ’ αυτές που χρησιμοποιούνται στον προφορικό λόγο, βοηθώντας τα παιδιά να διευρύνουν τους γλωσσικούς τους ορίζοντες και να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στη χρήση της γραμματικής.

Εφοδιάστε σήμερα τη βιβλιοθήκη των παιδιών σας με βιβλία κλασικής λογοτεχνίας και να είστε σίγουροι πως θα έχετε ανοίξει ένα σπουδαίο κεφάλαιο γνώσης και σοφίας που θα τα ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή.

Sensitive Kids

H υπεροχή είναι στην απλότητα!

Γνωρίστε την ολοκληρωμένη σειρά για την καθημερινή περιποίηση της παιδικής επιδερμίδας πατώντας εδώ.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Από την κοιλιά ακόμη διαβάζαμε παραμύθια και τώρα καθημερινά! Είναι ότι καλύτερο!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!