fried sole

Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και… πιάτα νοστιμίζει! Επιλέξτε φρέσκα ή κατεψυγμένα φιλέτα γλώσσας καθαρισμένα από τα κόκκαλα, προμηθευτείτε απ’ τον μανάβη σας και τα αγαπημένα σας ζαρζαβατικά και ετοιμάστε για τα παιδιά ένα λαχταριστό ψαρο-μενού.  Θυμηθείτε πως η γλώσσα έχει ούτως ή άλλως πιο λεπτή και ήπια γεύση από άλλα ψάρια, οπότε συνδυαστικά και με νόστιμα λαχανικά θα πείσει και θα εντυπωσιάσει εύκολα ακόμη και τους αμετανόητους ψαροεπαναστάτες.

 

Γλώσσα αλλιώς παναρισμένη, κριτσανιστή και λατρεμένη

Υλικά:

  • 2 φιλέτα γλώσσας
  • 1 αβγό
  • ½ κούπας κορν φλέικς (κλασικά, χωρίς γεύση και χωρίς ζάχαρη)
  • Αλεύρι
  • Αλάτι
  • Γλυκιά πάπρικα
  • Ρίγανη ή θυμάρι

 

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C
  • Τοποθετείτε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί
  • Κόβετε κάθε φιλέτο γλώσσας σε δύο κομμάτια
  • Αλέθετε τα κορν φλέικς στο μούλτι και προσθέτετε το αλάτι την πάπρικα και τη ρίγανη ή το θυμάρι
  • Σε ένα μπολ ρίχνετε το αβγό, σε ένα άλλο το αλεύρι και σε ένα τρίτο τα θρυμματισμένα κορν φλέικς. Βουτάτε κάθε κομμάτι της γλώσσας πρώτα στο μπολ με το αλεύρι, μετά σ’ αυτό με το αβγό και μετά στα κορν φλέικς
  • Τοποθετείτε το παναρισμένο ψάρι στη λαδόκολλα και ψήνετε για 20΄
  • Σερβίρετε με σαλάτα ή ρύζι

 

Γλώσσα με πορτοκάλι για junior γκουρμεδολάγνους

Υλικά:

  • 2 φιλέτα γλώσσας
  • 2 πορτοκάλια
  • 1 κοτσάνι σέλινο (κομμένο σε λεπτές φέτες)
  • 2 καρότα (κομμένα σε λεπτές φέτες)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 1 κλωναράκι φινόκιο (ψιλοκομμένο)

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C
  • Τοποθετείτε τα φιλέτα του ψαριού σε ένα αντικολλητικό ταψί ή σε ταψί με λαδόκολλα
  • Προσθέτετε τις φέτες σέλινου και καρότων και το ψιλοκομμένο φινόκιο και αλατοπιπερώνετε
  • Στείβετε τα πορτοκάλια και περιχύνετε με τον χυμό τους το μείγμα
  • Ψήνετε για 20΄

 

Γλώσσα με άρωμα από Φλωρεντία και γεύση… mama mia

Υλικά:

  • 2 φιλέτα γλώσσας
  • 5 ½ κούπας σπανάκι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ¼ ψιλοκομμένα κρεμμύδια
  • 1 καρότο (ξύσμα)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • ¼ κούπας παρμεζάνα

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C
  • Αφού έχετε πλύνει και στραγγίξει το σπανάκι, το τοποθετείτε σε ένα ταψί χωρίς νερό (θα «κατεβάσει» από μόνο του νερό στο ψήσιμο), τοποθετείτε από πάνω τα φιλέτα γλώσσας και τα ραντίζετε με ελαιόλαδο
  • Σοτάρετε σε μία κατσαρόλα με ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το ξύσμα καρότου, προσθέτετε αλατοπίπερο και τα ρίχνετε στο ταψί πάνω απ’ το ψάρι.
  • Τρίβετε από πάνω λίγη παρμεζάνα και ψήνετε για 20΄

Με τόσο τέλειο ψαράκι στον φούρνο είναι βέβαιο πως όλες οι παιδικές γλώσσες «να φάμε γλώσσα σήμερα, μαμά!» θα φωνάζουν.