mom with daughter going to school

Τι θα λέγατε αν το φετινό back to school δεν ήταν ένα απλό back to school;  Επειδή κάθε αρχή και… άγνωστη εξοπλίστε, ως γονείς, τα παιδιά με τα αναγκαία «πολεμοφόδια» για να  αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας σχολικής χρονιάς αποτελεσματικά. Οι παρακάτω 7 ενθαρρυντικές φράσεις είναι ό, τι χρειάζονται για αυτόν τον Σεπτέμβρη για να φτάσουν ακόμα πιο μακριά.

 

1.«Αν πιστέψεις πως μπορείς, μπορείς».

Μια φράση που δεν αφορά μόνο τις σχολικές επιδόσεις τους αλλά  τα πάντα. Μπορεί, για παράδειγμα, το παιδί να έχει βάλει στόχο να κάνει νέους φίλους στην τάξη. Θυμίζοντάς του ότι είναι στο χέρι του να τα καταφέρει, ενισχύετε την αυτοπεποίθησή του στο κατώφλι μιας νέας χρονιάς που μπορεί να κρύβει και άγνωστες εκπλήξεις που θέλουν πίστη και τονωμένο ηθικό.

2.«Δεν χρειάζεται να είσαι ο καλύτερος αλλά να κάνεις πάντα το καλύτερο που μπορείς».

Μία σοφή συμβουλή στη εποχή της τελειομανίας που διανύουμε, αφού απελευθερώνει το παιδί από την ανάγκη να είναι πάντα Νο1 και χτίζει ικανότητες υπομονής, επιμονής και προσπάθειας. Ειδικά για τα παιδιά που αγχώνονται λίγο παραπάνω, η παρακίνηση αυτή έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία.

3.«Σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός».

Το να χαίρεται το παιδί κάθε στιγμή της νέας σχολικής «διαδρομής» θα κάνει την πορεία του προς τον στόχο ακόμα πιο απολαυστική. Και αν ακόμα δεν καταφέρει να είναι ο τέλειος μαθητής, το πιο συνεργάσιμο παιδί στην τάξη ή ο πρώτος στις εξωσχολικές αθλοπαιδιές, αν έχει καταφέρει να ζήσει ευχάριστα κάθε στιγμή που αφιέρωσε σε όλα αυτά, θα έχει αποκομίσει το μεγαλύτερο κέρδος.

4.«Σου έχουμε εμπιστοσύνη».

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Mom and daughter washing their teeth

Τι πιο ενθαρρυντικό για ένα παιδί από το να του λένε οι άνθρωποι που αγαπά όσον κανένα στον κόσμο ότι πιστεύουν στις δυνάμεις του, στη σκέψη του, στην κρίση του, στις αποφάσεις του; Του δίνουν φτερά να κάνει αυτό που προτιμά ή που θεωρεί σωστό, νιώθοντας διαρκώς μέσα του την ηθική επιβράβευση.

5.«Ό,τι και να γίνει, εμείς είμαστε δίπλα σου».

Αυτό που στην πραγματικότητα εννοείτε είναι πως ακόμα και αν πέσουν απότομα οι σχολικές επιδόσεις του παιδιού ενώ ήταν υψηλές  ή δείξει μη αποδεκτή συμπεριφορά ή κάνει οτιδήποτε αρνητικό, θα εξακολουθείτε να το αγαπάτε, να το στηρίζετε και να το βοηθάτε να βελτιωθεί.

6.«Όταν κάνεις κάτι καινούργιο, συμβαίνουν μαγικά πράγματα».

Με τη φράση αυτή, μαθαίνετε στα παιδιά να βγαίνουν από τη ζώνη ασφαλείας τους, επιχειρώντας να κάνουν κάτι που δίσταζαν ή που τους δημιουργούσε φόβο ή ανασφάλεια και να ανακαλύπτουν ό,τι συναρπαστικό έχει να τους δώσει η νέα χρονιά. Γιατί το να νιώθεις άνετα με το να μη νιώθεις άνετα είναι μία ανεκτίμητη ικανότητα στη ζωή μας, όχι μόνο στα μαθητικά χρόνια αλλά και αργότερα, στην ενηλικίωση.

7.«Μπορείς να μας λες τα πάντα. Μα τα πάντα».  

Θα είναι ένα μυστικό;  Κάτι που συνέβη στο σχολείο και ανησύχησε ή άγχωσε το παιδί;  Μία πληροφορία που θέλει να μοιραστεί με κάποιον; Ένα καλό ή κακό νέο; Δείξτε στο παιδί ότι είστε εκεί να το ακούσετε με κατανόηση, χωρίς επίκριση, ώστε να μη διστάσει να κουβεντιάσει μαζί σας οτιδήποτε την καινούργια σχολική σεζόν.

 

Αξιοποιήστε την επιστροφή στα θρανία ως αφορμή για εμψυχωτικά moto που θα συνεχίσετε βέβαια να υπενθυμίζετε στο παιδί καθ’ όλη τη σχολική χρονιά και ίσως αυτό το back to school να είναι το πιο αισιόδοξο, δυναμικό και εμπνευστικό απ’ όλα τα back to school της ζωής του!