kid wearing sweater

Ως η πιο κοινή μορφή εκζέματος1, η ατοπική δερματίτιδα εμφανίζεται σε πάνω από το 20% των παιδιών στις ανεπτυγμένες χώρες2 με τα συμπτώματά της να δυσκολεύουν την ποιότητα της καθημερινότητάς τους από πολλές απόψεις. Ας δούμε αναλυτικά σε ποια «κομμάτια» της ζωής τους έχει αντίκτυπο και πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε maximum ανακούφιση στους junior φίλους μας.

 

Ο ύπνος γίνεται άθλος: η αίσθηση κνησμού που είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα σε ένα ατοπικό δέρμα εμφανίζεται και όταν το βρέφος ή το παιδί κοιμάται. Όμως η διαρκής ανάγκη του παιδιού για ξεσμό, διαταράσσει και διακόπτει τον ύπνο του παιδιού που είναι εξαιρετικά πολύτιμος για την ανάπτυξή του σε αυτό το ηλιακό στάδιο. Το γεγονός μάλιστα ότι η κίνηση του ξυσίματος γίνεται αντανακλαστικά και ασυναίσθητά την ώρα που το παιδί κοιμάται, δημιουργεί ενδεχομένως περισσότερο ερεθισμό στο δέρμα του, καθιστώντας το ευάλωτο σε μολύνσεις. Είναι άλλωστε και ο λόγος που στα μωρά με εικόνα ατοπίας στην επιδερμίδα, συστήνεται η χρήση ειδικών βρεφικών γαντιών κατά τον ύπνο.

 

Κνησμός ίσον γκρίνια: η τάση ξυσίματος δημιουργεί στο παιδί εκνευρισμό και υπερένταση. Πολλώ δε μάλλον σε ένα βρέφος που δεν ξέρει πώς να αντιδρά στα συναισθήματα δυσφορίας ούτε κατέχει ακόμα τον λεκτικό τρόπο επικοινωνίας, ώστε να πληροφορήσει τους γονείς για την ταλαιπωρία του. Στην πρώτη περίπτωση, οι γονείς έχουν να διαχειριστούν ένα παιδί που επειδή νιώθει την ακατάσχετη ανάγκη να ξύνει διαρκώς το δέρμα του, γκρινιάζει και διαμαρτύρεται (πιθανότατα και για άλλα θέματα που δεν σχετίζονται με τη δερματική του κατάσταση). Στην περίπτωση του κνησμού σε ένα βρεφικό δέρμα με ατοπική δερματίτιδα, το μωράκι συνήθως αντιδρά με έντονο και παρατεταμένο κλάμα που συχνά προκαλεί ανησυχία στους γονείς, παρ’ ότι γνωρίζουν την αιτία προέλευσής του. Η μείωση της τάσης ξεσμού που επιδεινώνει και επιβαρύνει την ξηρή επιδερμίδα με ατοπική προδιάθεση είναι «κλειδί», για να επανέλθει η ηρεμία στην καθημερινότητα του παιδιού.  (ΛΙΝΚ ΣΕ ATOPREL EMOLLIENT CLASSIC)

 

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Family having good time together

Μπάνιο, αυτός ο εχθρός: η επαφή με το νερό επιβαρύνει ένα πολύ ξηρό, ευαίσθητο, με ατοπική προδιάθεση δέρμα, κάνοντας το ακόμα πιο ξηρό, τραχύ και με αίσθηση δυσανεξίας. Έτσι, η καθημερινή ρουτίνα μπάνιου του βρέφους και του παιδιού μετατρέπεται από μια ευχάριστη στιγμή χαλάρωσης σε μία «δύσκολη αποστολή». Ο μόνος τρόπος να αποτραπεί επιπλέον επιβάρυνση του δέρματος, είναι να επιλέξουμε για το μπάνιο μία καθαριστική φροντίδα που επιπλέον θα αναλιπάνει την ξηρή, εύθραυστη με ατοπική προδιάθεση επιδερμίδα.  (ΛΙΝΚ ΣΕ ATOPREL BATH CREAM)

 

Χειμώνας χωρίς πουλόβερ; Τα μάλλινα υφάσματα είναι sos ρούχα αποφυγής σε ένα  παιδικό δέρμα με σημάδια ατοπίας, αφού πυροδοτούν συχνά έξαρση των συμπτωμάτων δημιουργώντας ερυθρότητα, κνησμό και ερεθισμούς. Το να περάσει ένα παιδί όμως έναν ολόκληρο κρύο χειμώνα μακριά από κασκόλ, γάντια και πουλόβερ δεν είναι το ιδεατό σενάριο, αφού καθιστά το παιδί ευάλωτο σε κρυολογήματα. Με την κατάλληλη περιποίηση του δέρματος με ατοπική προδιάθεση ακόμα και σε φάσεις ύφεσης, μπορούμε να επιμηκύνουμε τα διαστήματα δερματικής άνεσης και ευεξίας, χωρίς περιορισμούς στα απαραίτητα «εφόδια» της χειμερινής του γκαρνταρόμπας.

 

Περιποιούμαστε, λοιπόν, το ξηρό με ατοπική προδιάθεση δέρμα του παιδιού με τα σωστά σχήματα φροντίδας, ανάλογα με τη φάση των συμπτωμάτων και την εποχή, και του χαρίζουμε μία ξέγνοιαστη, ανακουφισμένη και ήρεμη καθημερινότητα.

 

 

1.Atopic dermatitis (eczema) Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273
2.Does atopic dermatitis cause food allergy? A systematic review Teresa Tsakok e. al. The Lancet Journal. February 23, 2017. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)30491-9/fulltext