Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Ανάπτυξη μωρού: 6+1 ορόσημα και ο δικός σας ρόλος

baby learning how to walk fro the first time

Πόσες νέες ικανότητες μπορεί να αποκτήσει ένα τόσο δα μωράκι; Πόσο μπορεί να εκπλήξει τη μαμά και τον μπαμπά με τα νέα του κατορθώματα; Μάθετε παρακάτω ποια είναι τα «σημεία-σταθμοί» στην ανάπτυξη του βρέφους μέχρι να ολοκληρώσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του και πώς μπορείτε να βοηθήσετε εσείς, ως γονείς, σε αυτήν την πρωτόγνωρα υπέροχη μετάβαση! Μην ξεχνάτε βέβαια, πως κάθε μωρό έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης -που δεν υπακούει απαραίτητα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια- και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.

1.Σκάει χαμογελάκι

Μπορεί το νεογέννητο μωράκι σας να σας χάρισε το πρώτο του χαμόγελο, όμως πριν πετάξετε από τη χαρά σας για το μικρό πανέξυπνο πλασματάκι που τα καταλαβαίνει όλα από τόσο μικρό, θυμηθείτε πως αυτό το χαμόγελο είναι πιθανότατα αντανακλαστικό. Η συνειδητή αντίδραση του χαμόγελου ως ερέθισμα σε κάτι που βλέπει ή ακούει το μωρό, ξεκινά συνήθως από την 6η εβδομάδα και μετά. Οπότε μαμάδες και μπαμπάδες, ως τότε υπομονή!

2.Πέρα-δώθε τα ματάκια

Όσο βελτιώνεται η όραση του μωρού σας, θα μπορεί να ακολουθεί με το βλέμμα του αντικείμενα που του τραβούν την προσοχή. Βοηθήστε το λοιπόν να «σκανάρει» ακόμη πιο εύκολα ό,τι του κεντρίζει το ενδιαφέρον, ενθαρρύνοντας έτσι την ανάπτυξή του. Κουνήστε μπροστά στα μάτια του ένα πολύχρωμο παιχνίδι ή μια ζωηρή κουδουνίστρα και παρακολουθήστε το να συγκεντρώνει το βλέμμα του δεξιά και αριστερά.

3. Απ’ την κρεμούλα στην πατατούλα

Μετάβαση στις στέρεες τροφές. Το σπουδαίο ορόσημο στην ηλικία των 6 περίπου μηνών. Το μωράκι σας μαθαίνει να αναγνωρίζει νέες γεύσεις και υφές και να καλλιεργεί τη μασητική του ικανότητα, όσο εσείς φροντίζετε να κάθεται άνετα και με όρθια την πλατούλα για λόγους ασφαλείας, να επαγρυπνάτε για τυχόν κίνδυνο πνιγμού και βέβαια να… έχετε τα μάτια σας 14 στο δικό σας πιάτο γιατί, κυκλοφορούν και junior φαγητοληστές!

4. Στα καλά καθούμενα…

…το μωράκι σας μαθαίνει να κάθεται και εσείς ξετρελαίνεστε με τον θρίαμβό του! Αυτό, συμβαίνει συνήθως στην ηλικία των 4 με 7 μηνών, τότε που η πλάτη και οι μύες έχουν αρκετή δύναμη ώστε να στηρίξουν το μωρό σε καθιστή θέση με ίσια την πλάτη. Μέχρι να εξασκηθεί το αγγελούδι σας στο να κάθεται χωρίς να πέφτει, δεν έχετε παρά να του φτιάξετε το τέλειο καθισματάκι ασφαλείας με το ίδιο σας το σώμα: απλώς καθήστε στο πάτωμα οκλαδόν και βάλτε το μωρό να καθίσει πάνω στα πόδια σας, στηρίζοντας την πλάτη του στο στέρνο σας.

5.Λιλιπούτειο αρπακτικό

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

first steps

Σε ηλικία 4-8 μηνών περίπου, τα μωράκια αρχίζουν να πιάνουν δυνατά στα χέρια τους διάφορα αντικείμενα. Θέλετε να βοηθήσετε το δικό σας να δυναμώσει τη χούφτα του; Βάλτε δίπλα στα παιχνίδια του άδεια κουτιά, για να προσπαθήσει να κάνει τη μεταφορά. Επειδή όμως οι νέοι «πιάστες» τα σαρώνουν όλα στο πέρασμά τους, απομακρύνετε επικίνδυνα ή βαριά αντικείμενα στα οποία μπορεί να έχει πρόσβαση το μωρό, για να αποτρέψετε τυχόν ατυχήματα.

6. Ένα μικρό βήμα για τον μπέμπη/την μπέμπα…

…ένα τεράστιο χαμόγελο για τη μαμά και τον μπαμπά. Ένα από τα πιο συγκινητικά στάδια ανάπτυξης του μωρού σας είναι το πρώτο του περπάτημα. Τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να βαδίζουν σε ηλικία 9-12 μηνών και ως τους 15 μήνες τα καταφέρνουν χωρίς τη βοήθεια των γονιών τους. Βέβαια, κάθε μωρό έχει τον δικό του χρόνο ανάπτυξης γι’ αυτό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν και ο δικός σας μπόμπιρας ξεκίνησε ήδη το «ένα, δύο εν δυο», αρχικά κάντε το σπίτι ασφαλές -καλύπτοντας πρίζες και καλώδια, βάζοντας ειδικά προστατευτικά στις γωνίες των επίπλων, στερεώνοντας τα μεγάλα έπιπλα, κλείνοντας πρόσβαση σε σκάλες κ.λπ.- και βέβαια, δώστε του ένα κίνητρο για να κάνει τα πρώτα του βήματα. Για παράδειγμα, σταθείτε στην άλλη άκρη του δωματίου και πείτε του «έλα στη μαμά/στον μπαμπά» ή τοποθετήστε ένα αντικείμενο που αγαπά σε σημείο που απαιτεί περπάτημα, για να το πιάσει.

7. Μαμά είπε ή μπαμπά;

Δεν έχει σημασία! Το θέμα είναι ότι το μωρό σας ξέφυγε από τα μπαμπαλίσματα και είπε ξεκάθαρα την πρώτη του λεξούλα μέχρι την ηλικία των 12 μηνών -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι φυσιολογικό για ένα μωρό να μιλήσει αργότερα. Για να βοηθήσετε το αγγελούδι σας να πλάσει το λεξιλόγιό του, είναι σημαντικό να του μιλάτε συνεχώς, να του διαβάζετε παραμύθια και να επιλέγετε εκπαιδευτικά παιχνίδια που ενθαρρύνουν τη γλωσσική ανάπτυξή του.

Αναγνωρίστε κάθε πρώτη φορά του μωρού σας και χαρείτε στο μάξιμουμ όλα τα καινούργια στάδια της ανάπτυξής του. Μια φορά έρχονται μόνο και θα ’ναι σίγουρα μοναδική!

Baby Line

Αγνή βρεφική φροντίδα!

Γνωρίστε την ειδικά σχεδιασμένη σειρά για την καθημερινή περιποίηση του μωρού σας πατώντας εδώ.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

?????????????????????????????

bien !!!!!!

κάθε φορά που το μωρό κάνει κάτι καινούργιο είναι μαγεία!!!

Ενδιαφέρον, τέλειο άρθρο!!


Συνολικός αριθμών σχολίων:11

πολυ ωραιο αρθρο

Η πρώτη φορά που σου χαμογελάει και νιώθεις ότι το εννοεί! Λιώσιμο επιτόπιο σαν κερί!

Καθε μερα διαφορετικη!

Ανυπομονω για καθε νεο κεφαλαιο στο ταξίδι μας!! Καθετι εχει κ την γλυκα του 🙂

Μια φορα και μοναδικη ερχονται!!!

Υπέροχο το μεγάλωμα των μωρών μας!! ?

Είπαμε μπαμπαμπα! !!!!!!!!!!!! Τρελαίνομαι ??????

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!