Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Νέα μαμά: συμβουλές που θα σας ξεαγχώσουν

pregnant woman touching her belly

Είναι η υπέρτατη ευτυχία να κρατάς για πρώτη φορά το μωρό σου στη αγκαλιά. Όμως ακόμα και τα πιο συναρπαστικά ταξίδια κρύβουν την ανησυχία και την έγνοια για το άγνωστο. Αν είστε ή θα γίνετε σύντομα νέα μαμά, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να γίνουν ένας χρήσιμος οδηγός για τις στιγμές που αγχώνεστε λίγο παραπάνω για το πώς θα τα «κάνετε όλα σωστά».

Συμβουλή 1: δεν χρειάζεται να ακούτε (όλες τις) συμβουλές

Πριν ακόμα περάσετε το κατώφλι του μαιευτηρίου, θα ακούσετε συμβουλές για τις πρώτες μέρες με το νεογέννητο που γεμίζουν έναν τόμο βιβλίου! Φυσικά, είναι θεμιτό να θέλουν να σας καθοδηγήσουν σωστά φίλοι, συγγενείς, γνωστοί, συνάδελφοι και αγαπημένα σας πρόσωπα όμως δεν σημαίνει ότι οφείλετε να τους ακούσετε όλους. Κάτι που «δουλεύει» για μία οικογένεια δεν είναι απαραίτητο να είναι αποτελεσματικό ή ωφέλιμο για μία άλλη. Ακούστε αρχικά το μητρικό σας ένστικτό (φυσικά και το διαθέτετε, παρ’ ότι νέα μαμά!), συζητήστε με τους ειδικούς (μαιευτήρα/γυναικολόγο, παιδίατρο, μαία) για το ποια βήματα μπορεί να μειώσουν τις αγωνίες σας και να διευκολύνουν τη νέα καθημερινότητα με το μωράκι σας και όλα θα πάνε καλά.

Συμβουλή 2: ομοιομορφία δεν σημαίνει επιτυχία

Ταΐζετε, κοιμίζετε, νανουρίζετε το μωρό σας με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι οι μαμάδες που γνωρίζετε; Ακολουθείτε ένα διαφορετικό πρόγραμμα τη μέρα (και τη νύχτα) με το νεογέννητο από αυτά που είθισται να ακολουθεί μια νέα μαμά; Αν το «διαφορετικό μοντέλο» που ακολουθείτε, λειτουργεί στην οικογένειά σας, δεν έχετε κανένα λόγο να νιώθετε ότι κάτι δεν κάνετε καλά. Δεν χρειάζεται να μπαίνετε σε καλούπια. Κάντε το σωστό με τον τρόπο που ταιριάζει στην προσωπικότητα, τις εμπειρίες και την ιδιοσυγκρασία σας (πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου σας και των ειδικών) και ανοίξτε το δικό σας μονοπάτι στον δρόμο της μητρότητας.

Συμβουλή 3: ο δεσμός μαμάς-μωρού δεν γεννιέται με το «μαγικό ραβδί»

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

woman applies cream on her shoulder

Στο «κεφάλαιο νέα μαμά: συμβουλές» αξίζει να κρατήσετε και αυτή: δώστε χρόνο στο δέσιμο με το μωρό σας. Υπάρχουν μητέρες που συνδέονται πιο γρήγορα με το μωράκι τους και άλλες που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να το γνωρίσουν καλύτερα, να αφουγκραστούν τις ανάγκες του,  να το φροντίσουν και να  χτίσουν τον δεσμό μαζί του. Όπως όλες οι σχέσεις των ανθρώπων, η σχέση μαμάς-μωρού θέλει χρόνο και προσπάθεια. Επίσης, οι πρώτες εβδομάδες και οι πρώτοι μήνες με το νεογέννητο με την κούραση και την αϋπνία να καταβάλλουν τη νέα μαμά, μπορούν να γίνουν εμπόδιο στο σπουδαίο bonding με το μωρό της και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Συμβουλή 4: η βοήθεια φτιάχτηκε για να δίνεται  

To πρώτο διάστημα με το μωρό στο σπίτι είναι ιδιαίτερα απαιτητικό για τη νέα μητέρα. Ειδικά αν στη φροντίδα του μωρού προστίθεται και η ενασχόληση με τις οικιακές εργασίες (μαγείρεμα, καθάρισμα κ.λπ.) η καθημερινότητα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο. Γι΄αυτό, μην ντρέπεστε και μη νιώθετε αμήχανα να ζητήσετε βοήθεια για τα πρακτικά από όποιον προτίθεται να σας την προσφέρει, ακόμα και αν ως τώρα ήσασταν απολύτως αυτάρκης και αυτοεξυπηρετούμενη. Κανείς δεν θα σας παρεξηγήσει ούτε θα σας θεωρήσει ανεπαρκή. Επίσης, αν η ψυχολογία σας ως νέα μαμά περνάει από διάφορα στάδια, είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για εσάς, για το μωρό σας και για την αρμονία όλης της οικογένειας, να ζητήσετε την καθοδήγηση ενός ειδικού ψυχικής υγείας χωρίς φόβο και ταμπού. Εκατοντάδες χιλιάδες νέες μητέρες βοηθήθηκαν με αυτόν τον τρόπο πριν από εσάς και βγήκαν μόνο κερδισμένες.

Θυμηθείτε!

Το εγχειρίδιο της τέλειας νέας μαμάς δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξει. Τα αχαρτογράφητα νερά όπου κινείστε τώρα ως νέα μητέρα θα βρουν σύντομα συντεταγμένες και θα μπείτε σε νέα «ρότα» αυτοπεποίθησης και σιγουριάς, πριν καν το καταλάβετε.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Το ένστικτο της μητέρας είναι αλάνθαστο!!! Να ακούτε να συμβουλευεστε όμως να κάνετε αυτό που λέει το ένστικτο σας!!!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!