fried egg

Το αβγό συγκαταλέγεται στις έξι περισσότερο αλλεργιογόνες τροφές παγκοσμίως, μαζί με το γάλα, τα σιτηρά, τους ξηρούς καρπούς, το ψάρι και τα θαλασσινά. Ζούμε στην εποχή της τροφικής αλλεργίας, που τείνει να λάβει διαστάσεις πανδημίας επηρεάζοντας μέχρι και το 13% του πληθυσμού. Στην Αυστραλία το 9% των παιδιών κάτω του έτους έχει αλλεργία στο αβγό. Το ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνουμε με αυτήν την τροφή; Πότε πρέπει να μπει στη διατροφή των βρεφών; Πρέπει οι έγκυοι και οι μητέρες που θηλάζουν να τρώνε αβγό; Πώς θα καταλάβει ο γονιός μια αλλεργία του παιδιού του  στο αβγό;

Ας ξεκινήσουμε αντίστροφα. Η αμέσου τύπου αλλεργία με κίνδυνο αναφυλακτικού επεισοδίου έχει συμπτώματα πολύ κραυγαλέα, δύσκολο να ξεφύγουν από τη προσοχή σας. Έτσι, αν το παιδί σας παρουσιάσει μέχρι και μία ώρα μετά τη χορήγηση αβγού εξανθήματα γύρω από το στόμα, έμετο, βραχνάδα, βήχα ή έντονη ανησυχία ή ληθαργικότητα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκδηλώνει μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Αν μέχρι και τρεις ώρες μετά εμφανίσει εμέτους και υπνηλία, υπάρχει η πιθανότητα έμμεσης αλλεργίας στην πρωτεΐνη του αβγού. Αν το παιδί έχει ατοπική δερματίτιδα, που επιδεινώνεται με το αβγό, πρέπει να απευθυνθείτε στον Παιδίατρο και εκείνος θα σας κατευθύνει σε πιο εξειδικευμένη εκτίμηση. Το βρέφος που θηλάζει, μπορεί να εκδηλώσει μια αλλεργία στο αυγό που η μητέρα του καταναλώνει, ως διάρροια με βλέννη και αίμα ή ως επιδείνωση της ατοπικής του δερματίτιδας.

Το ερώτημα αν η καθυστέρηση εισαγωγής του αυγού στη διατροφή προστατεύει από την εκδήλωση αλλεργίας, έχει απάντηση και αυτή είναι αρνητική. Οι μελέτες στο χώρο της ιατρικής δείχνουν, ότι ακόμη και αν ένα βρέφος έχει μια αλλεργία ή αλλεργική προδιάθεση από τους γονείς του, πρέπει να φάει τις περισσότερες τροφές κάτω του έτους, με εποπτεία του Παιδιάτρου του. Ο θηλασμός βοηθά στην εκπαίδευση του αμυντικού συστήματος του οργανισμού, διότι οι πρωτεΐνες των τροφών μέσα από το μητρικό γάλα, παρουσιάζονται ως «φιλικές» προς τον οργανισμό ουσίες. Η τακτική της περασμένης 20ετίας με εισαγωγή αβγού στη βρεφική διατροφή πάνω από τα 2 έτη, έχει αποδειχθεί λανθασμένη.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

first steps

Η αλλεργία στο αβγό είτε αμέσου είτε εμμέσου τύπου έχει ημερομηνία λήξης. Χρειάζεται όμως υπομονή και υπακοή στους ειδικούς, για να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις. Ο γιατρός σας θα κρίνει αν και πότε χρειάζεται ειδικότερο έλεγχο το παιδί ή αν θα χρειαστεί να το παραπέμψει σε Αλλεργιολογική διερεύνηση για διάγνωση και συμβουλές. Ένα παιδί που έχει αλλεργία σε μια τροφή, στις μέρες μας μπορεί κατά 40% να εκδηλώσει αλλεργία και σε άλλη τροφή. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή και παρατήρηση των αντιδράσεων κάθε φορά που εισάγετε νέα τροφή στο παιδί σας.

Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει η αλλεργία να αντιμετωπίζεται με φοβία και πανικό, αλλά με γνώση και επαγρύπνηση. Με τον τρόπο αυτό, μεταφέρουμε στο παιδί τη σιγουριά και τη θετική μας αντιμετώπιση. Και μην ξεχνάτε: Στο πλευρό σας βρίσκεται πάντα η βοήθεια του γιατρού σας!

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

  1. Gupta,R et al.The Pediatrician’s role in Management and Diagnosis of food allergy;Pediatric Annals ,2013
  2. Sampson H et al, Food allergy a practice parameter update ; JACI 2014