little girl with respiratory mask looking out

Τι είναι η COVID-19;

Είναι η νόσος που οφείλεται στον νέο κορωνοϊό. Ο ιός αυτός πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019 προκαλώντας αρχικά επιδημία και έπειτα την πανδημία (παγκόσμια επιδημία) που βιώνουμε σήμερα.

Νοσούν τα παιδιά;

Ναι, τα παιδιά μπορεί να μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό και να νοσήσουν εμφανίζοντας συμπτώματα παρόμοια με τα συμπτώματα που παρατηρούνται σε πλήθος άλλων ιώσεων, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης που έγινε σε 2143 παιδιατρικούς ασθενείς στην Κίνα προκειμένου να μελετηθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία και το μοντέλο μετάδοσης της νόσου και πρόκειται να δημοσιευτούν  στο έγκριτο περιοδικό Pediatrics, τα παιδιά όλων των ηλικιών είναι πιθανό να μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό. Σε ένα ποσοστό 4,4% αυτά μπορεί να παραμείνουν ασυμπτωματικά (χωρίς κλινικά σημεία και συμπτώματα και φυσιολογική ακτινογραφία θώρακος) με το ποσοστό να κυμαίνεται ανάλογα με την ηλικία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου στα παιδιά;

Τα συνήθη συμπώματα της νόσου είναι ο πυρετός, συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα και συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, περίπου τα μισά παιδιά εμφάνισαν ήπια νόσο με πυρετό, κόπωση, μυαλγίες, βήχα, πονόλαιμο, ρινοκαταρροή και φταρνίσματα. Μερικά από αυτά δεν είχαν ούτε πυρετό και εμφάνισαν μόνο συμπτώματα από το γαστρεντερικό (ναυτία, εμετό, πόνο στην κοιλιά και διάρροια). Σε ποσοστό 38,8% του συνόλου τους τα παιδιά εμφάνισαν πνευμονία με πυρετό και βήχα (αρχικά ξηρό και προοδευτικά περισσότερο παραγωγικό) και συριγμό (σφύριγμα). Τα συμπτώματα της νόσου είναι δηλαδή όμοια με αυτά πολλών ιογενών λοιμώξεων, όπως η γρίπη, το κοινό κρυλόγημα, η λοίμωξη από τον ιό αναπνευστικού συγκυτίου (RSV) και δεν είναι δυνατό από αυτά και μόνο να τεθεί η διάγνωση.

Εμφανίζουν τα παιδιά βαριά νόσο;

Από τον παιδικό πληθυσμό που μελετήθηκε στην Κίνα, σε ποσοστό περίπου 5% οι ασθενείς εμφάνισαν βαριά νόσο. Μία εβδομάδα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων που προαναφέρθηκαν τα παιδιά εμφάνισαν δύσπνοια, πτώση του οξυγόνου στο αίμα και εκδηλώσεις που σχετίζονται με χαμηλό οξυγόνο. 13 από το σύνολο των παιδιών που μελετήθηκαν (0,6%) βρέθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση εμφανίζοντας Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS),  νευρολογικές, καρδιαγγειακές ή άλλες επιπλοκές.

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται αν θα νοσήσει ένα παιδί;

Συγκριτικά με τους ενήλικες, οι κλινικές εκδηλώσεις της νόσου στα παιδιά φαίνεται ότι είναι λιγότερο σοβαρές, γεγονός που έχει αποδοθεί στη διαφορετικότητα του αναπτυσσόμενου ανοσοποιητικού συστήματος στα παιδιά. Από τη συγκεκριμένη μελέτη φάνηκε ότι το φύλο δεν παίζει κάποιο ρόλο στην εμφάνιση των κλινικών εκδηλώσεων της νόσου σε αντίθεση με την ηλικία του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, τα βρέφη είναι πιο ευπαθή στη νόσο και έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαρύτερα. Παιδιά με υποκείμενα νοσήματα ή αυτά που λαμβάνουν θεραπείες που επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού τους έναντι των λοιμογόνων παραγόντων είναι πιο επιρρεπή  (όπως άλλωστε και σε όλες τις λοιμώξεις).

Πώς θα προστατεύουμε τα παιδιά;

Η νόσος μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των εκκρίσεων (σάλιο, βλέννες, δάκρυα, κόπρανα). Η σχολαστική υγιεινή και η απομόνωση είναι ο μόνος τρόπος προστασίας από τον νέο ιό. Σε περίπτωση που το παιδί εμφανίσει συμπτώματα, θα πρέπει αυτά να αξιολογηθούν από τον παιδίατρο και να αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

 

Βιβλιογραφία:

  1. Epidemiological Characteristics of 2143 Pediatric Patients With 2019 Coronavirus Disease in China Yuanyuan Dong, Xi Mo, Yabin Hu, Xin Qi, Fang Jiang, Zhongyi Jiang and Shilu Tong Pediatrics originally published online March 16, 2020;
  2. COVID-19 in Children: Initial Characterization of the Pediatric Disease Pediatrics originally published online March 16, 2020;
Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Mom and daughter washing their teeth