christmas cookie pie

Μπορεί να έχει όλον τον χρόνο θέση στην καρδιά (και την τουρτιέρα σας), όμως η μπισκοτόπιτα δεν είναι από τα πρώτα γλυκά που θα σας έρχονταν στο νου για τα Χριστούγεννα, σωστά; Επειδή όμως η απόλαυση δεν μπαίνει σε καλούπια, επειδή πάντα υπάρχει χώρος για φρέσκες ιδέες στην xmas patisserie και… κυρίως επειδή «τρελαίνεστε» για μπισκοτόπιτα είτε είναι γιορτές είναι όχι, διαλέξαμε και σας προτείνουμε μια τέλεια ιδέα για sugar cookie pie με αμερικανικές καταβολές αλλά με διεθνή απήχηση στους ουρανίσκους! Σημειώνετε;

 

Ένα γιγάντιο μπισκότο δημιουργεί την πιο λαχταριστή μπισκοτόπιτα

Υλικά:

  • 10 κ.σ. ανάλατο βούτυρο ελαφρώς μαλακό
  • ½ κούπα καστανή ζάχαρη
  • ¼ κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αβγό
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ κ.γ. κορν φλάουρ
  • ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/8 κ.γ. αλάτι
  • 1 κούπα σταγόνες σοκολάτας ημίγλυκες

Σοκολατένια επικάλυψη (προαιρετικά):

  • 3 κ.σ. ανάλατο μαλακό βούτυρο
  • 2 κ.σ. άγλυκο κακάο κοσκινισμένο
  • 1 ¼ κούπας ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1-2 κ.σ. γάλα
  • Πολύχρωμη τρούφα για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180o C. Βουτυρώνετε τα τοιχώματα ενός στρογγυλού ταψιού (διαμέτρου 24 εκ.) και απλώνετε στη βάση ένα αντικολλητικό χαρτί, κομμένο κυκλικά.
  • Χτυπάτε το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης για αρκετά λεπτά (με ένα μίξερ χειρός ή στον κάδο του μίξερ) μέχρι να γίνει ένα αφράτο αέρινο μείγμα. Προσθέτετε το αβγό και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάτε ξανά, ξύνοντας τα τοιχώματα του μπολ, όταν χρειάζεται.
  • Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Με το μίξερ στο χαμηλό, προσθέτετε σιγά-σιγά στον χυλό σας το μείγμα με τα στέρεα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Χτυπήστε για τουλάχιστον 1΄.
  • Προσθέτετε στο μείγμα όλες τις σταγόνες σοκολάτας εκτός από 1 κ.σ.
  • Βάζετε τη ζύμη σε μία πιατέλα και πιέζετε ομοιόμορφα, βρέχοντας αν χρειαστεί τα χέρια σας. Πασπαλίζετε τις υπόλοιπες σταγόνες σοκολάτας στην κορυφή της ζύμης πιέζοντάς τες ελαφρώς προς τα κάτω.
  • Ψήνετε για 23-25΄΄μέχρι να χρυσαφίσει η ζύμη στις άκρες αλλά το κέντρο να μείνει ελαφρώς πιο άψητο.
  • Αφήνετε την μπισκοτόπιτα να κρυώσει τελείως.
  • Αν κάνετε επικάλυψη σοκολάτας, χτυπάτε το βούτυρο, το κακάο, τη ζάχαρη άχνη, το εκχύλισμα βανίλιας και το γάλα για αρκετά λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε 1 ακόμα κ.σ. γάλα για να αραιώσει η επικάλυψη. Με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και ένα κορνέ, διακοσμείτε την μπισκοτόπιτα με το frosting στις άκρες και πασπαλίζετε την τρούφα.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Father and son

Διαφορετικό αλλά εξίσου λαχταριστό, το comfort food γλυκό σας θα γίνει το hit στο φετινό γιορτινό τραπέζι. Γλυκιά προσμονή μέχρι να το ετοιμάσετε!