child theatre

Πολλοί δεν το γνωρίζουν όμως υπάρχουν θεατρικές παραστάσεις για νήπια, ακόμη και για βρέφη 4 μηνών. Ανακαλύψτε πώς είναι σχεδιασμένες και τι έχουν να  προσφέρουν στα παιδιά τόσο μικρής ηλικίας.

Θα «πιάσει» το story ένα παιδί ενός έτους;

Ναι! Κι αυτό γιατί στις βρεφικές/νηπιακές παραστάσεις δεν υπάρχει η πλοκή, όπως τη συναντάμε στις παραστάσεις ενηλίκων, αφού τα νήπια επικοινωνούν με άλλους κώδικες. Πρόκειται λοιπόν για παραστάσεις όπου κυριαρχούν η μουσική, τα χρώματα και τα σχήματα, τα οπτικά ερεθίσματα, οι ήχοι και οι κινήσεις, ώστε να «ξυπνήσουν» όλες οι αισθήσεις του παιδιού, να αυξηθεί η παρατηρητικότητά του και να αλληλοεπιδράσει με το περιβάλλον, εκδηλώνοντας τα συναισθήματά του. Επιπλέον, το θέατρο για μωρά και νήπια έχει διαδραστικό χαρακτήρα, επιτρέποντας στα βρέφη και τα νήπια να συμμετέχουν, για να κρατηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον τους. Πώς θα μπορούσαν, άλλωστε, να παρακολουθούν ακίνητα και αμέτοχα ένα θεατρικό τα αεικίνητα αυτά πλασματάκια; Τέλος, οι παραστάσεις αυτές είναι ειδικά μελετημένες και από άποψη χρόνου (διαρκούν γύρω στα 45 λεπτά) ώστε να μην κουράζονται οι λιλιπούτειοι θεατές.

Γιατί να δει θέατρο ένα παιδί νηπιακής ηλικίας;

Τα οφέλη που κερδίζει ένα νήπιο παρακολουθώντας μία θεατρική παράσταση είναι σημαντικά και ενισχύουν κάθε μορφή ανάπτυξής του.

  • Μαθαίνω να κινούμαι ή κινούμαι και μαθαίνω;

Χορός, μουσική, παντομίμα, αυτοσχεδιασμός, εκφραστικές κινήσεις… όλα όσα περιέχει μία παράσταση για νήπια γίνεται αφορμή για μία νέα εξερεύνηση. Τα παιδάκια μαθαίνουν να κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις και επίπεδα αποκτώντας μία πρώτη αίσθηση προσανατολισμού, έρχονται σε επαφή με νέους τρόπους κίνησης και καθώς πειραματίζονται με τις κινήσεις σε διαφορετικά μέλη του σώματός τους, ανακαλύπτουν τις δυνατότητές τους. Επιπλέον, επειδή οι παραστάσεις αυτές έχουν ζωηρούς ρυθμούς, τα υπερκινητικά νήπια έχουν τη δυνατότητα να εκτονώσουν την ενέργειά τους με παραγωγικό τρόπο.

  • H σπίθα που ανάβει τη φαντασία

Φανταστείτε το θέατρο για νήπια σαν ένα εικονογραφημένο βιβλίο οι σελίδες του οποίου ξαφνικά ζωντανεύουν μπροστά στο παιδί. Ένας κόσμος πολλαπλών  ερεθισμάτων ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του και εκείνο ξαφνικά συμμετέχει σε κάτι μεγάλο, αληθινό και συναρπαστικό, κάτι που ανοίγει νέες πόρτες στη φαντασία του.

  • Κοινωνικοποίηση από… κούνια

Στη βρεφική θεατρική παράσταση το παιδί δεν βλέπει την παράσταση, γίνεται μέρος της. Συμμετέχοντας σε αυτή ενεργά, μαθαίνει να αλληλεπιδρά με τους ηθοποιούς, με τα υπόλοιπα παιδιά-θεατές και με το περιβάλλον γενικότερα και καταλαβαίνει από πολύ νωρίς τι σημαίνει γίνομαι κομμάτι μίας ομάδας, ενός συνόλου, μίας κατάστασης. Εξάλλου στις παραστάσεις αυτές τα παιδάκια καλούνται συχνά να συνεργαστούν μεταξύ τους, για να βρουν τη λύση, να πάρουν αποφάσεις κ.λπ. Έτσι, εξασκούν την κριτική τους ικανότητα και μαθαίνουν να μπαίνουν στη θέση του άλλου, καλλιεργώντας τη λεγόμενη ενσυναίσθηση. Επίσης η δραματοποίηση σε αυτές τις ηλικίες γίνεται αβίαστα και φυσικά σαν ένα ελεύθερο παιχνίδι όπου τα νήπια εκφράζονται ελεύθερα και αποδέχονται τον ένα το άλλο.

  • Επικοινωνία «με σάρκα και οστά»

Ακόμη και αν τα παιδιά έχουν δει ηθοποιούς να παίζουν στην οθόνη, η εικόνα της live υποκριτικής είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Βλέποντας και ακούγοντας ζωντανά τον ηθοποιό μπροστά του να μιλά, να εκφράζεται και να χειρονομεί επί σκηνής, το παιδί της νηπιακής ηλικίας μαθαίνει να παρατηρεί τις ανθρώπινες συμπεριφορές και κινήσεις, να κατανοεί τον τρόπο ομιλίας και να μαθαίνει και το ίδιο να εκφράζεται γλωσσικά και να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τους γύρω του.

  • Όλα είναι τέχνη

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kid eating birthday cake

Δεν είναι μόνο  η τέχνη του θεάτρου που ανακαλύπτουν τα νήπια σε μία παράσταση σχεδιασμένη για την ηλικία τους. Ο χορός, η μουσική, τα εικαστικά της σκηνογραφίας, τα κοστούμια, τα φώτα, είναι όλα κομμάτια ενός συνόλου που δημιουργεί μία ενιαία μορφή έκφρασης και δημιουργίας. Είναι όλα αυτά που δημιουργούν την παράδοση και τον πολιτισμό και φέρουν το παιδί σε επαφή μαζί τους. Και επειδή η εικόνα πάντα μετράει, μία παράσταση με καλοδουλεμένα ντεκόρ βοηθά επιπλέον το παιδί να αναπτύξει εκλεπτυσμένη αισθητική, κοινώς καλό γούστο.

  • Πρόβα για τον έξω κόσμο

Με το θέατρο, τα παιδιά νηπιακής ηλικίας κατανοούν από νωρίς τον εαυτό τους και τον κόσμο στον οποίο καλούνται να ζήσουν. Άλλωστε η τέχνη δεν αντιγράφει τη ζωή; Όσο πιο πολύ εκτίθενται σε διαφορετικές πλοκές και καταστάσεις, έστω και φανταστικές, τόσο εξάπτεται η περιέργειά τους και η διάθεσή τους να ανακαλύψουν ό,τι υπάρχει εκεί έξω, στον κόσμο των μεγάλων.

Τελευταίο αλλά όχι αμελητέο, το πολύτιμο όφελος που κερδίζετε εσείς, ως γονείς, ωθώντας τα αγγελούδια σας στο υπέροχο σύμπαν του βρεφικού θεάτρου:  την ασύγκριτη ικανοποίηση να τα βλέπετε να διασκεδάζουν, να δημιουργούν, να ανοίγουν ορίζοντες, να εμπνέονται και να εξελίσσονται.

 

Βιβλιογραφία:

Γιανγκ, Κ. (2013). Ψυχαγωγώντας και εκπαιδεύοντας το μωρό σας. Εκδόσεις Πατάκη. Αθήνα.

Δαφέρμου, Χ., Κουλούρη, Π., Μπασαγιάνη, Ε. (2007). Οδηγός Νηπιαγωγού. Ελπαιδευτικού σχεδιασμοί. Δημιουργικά περιβάλλοντα μάθησης. Ο.Ε.Δ.Β. Αθήνα.