Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

dad and little daughter looking at tablet

Τεχνολογία, Centennials (1997-2009) και Generation Alpha (2010- σήμερα). Τι να πει κανείς για αυτές τις γενιές; Είναι τα παιδιά τα οποία γεννιούνται μέσα στην τεχνολογία και γνωρίζουν τα πάντα για τα smartphones και τα social media, σαν να υπάρχει ήδη αυτή η πληροφορία στο DNA τους, όπως συχνά λέγεται!

Μήπως όμως νομίζουν πως τα ξέρουν όλα; Σίγουρα η χρήση και η πλοήγησή τους στον κόσμο του διαδικτύου είναι πολύ πιο εύκολη σε σχέση με προηγούμενες γενιές και ακριβώς γι’ αυτό, πολλοί είναι οι κίνδυνοι που κρύβονται πίσω από διάφορες ιστοσελίδες και εφαρμογές. Αυτό ακριβώς πρέπει να είναι το σημείο παρέμβασης και ελέγχου του γονέα. Όσο καλά κι αν θεωρούν τα παιδιά πως γνωρίζουν το διαδίκτυο, αυτό δεν ισχύει. Ευτυχώς υπάρχουν πλέον πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί ένας γονέας να έχει τον έλεγχο του περιεχομένου στο οποίο εκτίθεται το παιδί του.

1. Internet, ξέρω και εγώ πολύ καλά τι είναι

Εξαιτίας του γρήγορου χαρακτήρα και της μορφής του περιεχομένου που μονίμως μεταβάλλεται, καλό είναι και εμείς οι γονείς να ενημερωνόμαστε και να παρακολουθούμε τις νέες τάσεις, ιδέες και μόδες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο πριν επιτρέψουμε στο παιδί μας πρόσβαση σε αυτές. Γνωρίζοντας κάτι εκ των προτέρων, μπορούμε να το διαχειριστούμε καλύτερα και να το παρουσιάσουμε στο παιδί μας με μεγαλύτερη ευκολία. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως κυρίως ο γονέας είναι εκείνος που πρέπει να μαθαίνει πράγματα στο παιδί, ειδικά όταν αυτό βρίσκεται ακόμα σε μικρή ηλικία.

2. Δεν είναι ταμπού

Η χρήση ενός υπολογιστή και η πλοήγηση στο διαδίκτυο (surfing) δεν είναι κάτι κρυφό ή απαγορευμένο. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να συζητείται σε κάθε οικογένεια. Μην αποφεύγετε να κάνετε συζητήσεις για το Internet με όλα τα μέλη της οικογένειας. Όσο πιο πολύ μιλάτε γι’ αυτό, το παιδί θεωρεί πως είστε γνώστες και είναι πιο εύκολο να σας βλέπει σαν «ειδικό». Δεν πρέπει να θεωρείται κάτι το απαγορευμένο ή προνόμιο μόνο για μεγάλους. Άλλωστε, όσο πιο απαγορευμένο είναι κάτι τόσο πιο δελεαστικό φαντάζει!

3. Ιδιωτικότητα, το Α και το Ω

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Mom and daughter washing their teeth

Όταν το παιδί σας είναι πλέον σε ηλικία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα «έξυπνο» μέσο για να πλοηγηθεί στο διαδίκτυο, μην παραλείψετε να του μιλήσετε για τη σημασία που έχει η ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα. Ο ελεύθερος χαρακτήρας του διαδικτύου είναι η πύλη για πολλούς κινδύνους και υποκλοπές προσωπικών δεδομένων. Επιπλέον, μπορείτε να εγκαταστήσετε προγράμματα που αποτρέπουν την είσοδο σε συγκεκριμένες (ακατάλληλες και μη) ιστοσελίδες, για να υπάρχει ασφάλεια και να είστε πιο ήσυχοι. Μην αμελήσετε βέβαια να ενημερώσετε το παιδί σας γι’ αυτόν τον «έλεγχο».

4. Ναι στο σερφάρισμα με κανόνες

Ο κόσμος του διαδικτύου είναι πολύ όμορφος και δελεαστικός για κάποιον που ξεκινάει την πλοήγηση σε αυτόν. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι γονείς οφείλουμε να θέτουμε κάποια όρια στη χρήση του. Είναι λοιπόν επιθυμητό να γνωρίζουμε όλη τη δραστηριότητα και παρουσία του παιδιού στο διαδίκτυο, από κωδικούς σε social media μέχρι και τις αγαπημένες του ιστοσελίδες, για να μπορούμε να έχουμε τον πλήρη έλεγχο του περιεχομένου που «καταναλώνει». Επίσης, είναι ιδανικό να … να αποφεύγεται η χρήση κινητού ή tablet στο κρεβάτι. Η ώρα του ύπνου είναι ιερή και κανένας δεν χρειάζεται απόσπαση, ούτε εμείς ούτε το παιδί μας.

Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία να αποκλείσουμε πλήρως το παιδί από το διαδίκτυο. Άλλωστε δεν είναι θεμιτό. Το παιδί πρέπει να εκτίθεται και να ανακαλύπτει τον ηλεκτρονικό κόσμο, πάντα με τη συναίνεση και τον έλεγχο του γονέα. Λειτουργούμε ως πρότυπα και δάσκαλοι των παιδιών για καθετί νέο που κυκλοφορεί εκεί έξω, οπότε είναι δική μας ευθύνη να παρακολουθούμε και να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, για να είμαστε σε θέση να προλαμβάνουμε δυσάρεστες καταστάσεις και κινδύνους.

  • https://childdevelopmentinfo.com/children-media-safety/how-to-keep-children-safe-online-in-six-steps/#gs.hnie7w
  • https://www.psychologytoday.com/intl/blog/protecting-children-sexual-abuse/201803/top-5-things-parents-can-do-keep-their-kids-safe-online
  • https://www.verywellfamily.com/parental-controls-2634209
Sensitive Kids

H υπεροχή είναι στην απλότητα!

Γνωρίστε την ολοκληρωμένη σειρά για την καθημερινή περιποίηση της παιδικής επιδερμίδας πατώντας εδώ.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Πραγματικά άρτιο και κατατοπιστικό άρθρο, ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση ενός τόσο σημαντικού θέματος.

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!