mother and daughter

Με την επιστροφή στα θρανία, επιστρέφει και η αγωνία μην κολλήσουν τα κεφαλάκια ψείρες. Για να είμαστε τέλεια προετοιμασμένοι, χρειάζεται να είμαστε καλά ενημερωμένοι. Μαθαίνουμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη φθειρίαση καταρρίπτοντας διαδεδομένους μύθους, ώστε να μάθουμε να διακρίνουμε και να αντιμετωπίζουμε τις ψείρες αλλά και να τις προλαμβάνουμε.

 

1.Οι ψείρες δεν πετούν, περπατούν.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι πηδούν από κεφάλι σε κεφάλι αλλά στην πραγματικότητα μεταφέρονται περπατώντας με εκπληκτικά γρήγορες ταχύτητες από το ένα κρανίο στο άλλο. Γι’ αυτό και μεταδίδονται μέσω της κοντινής επαφής των κεφαλιών ή μέσω καπέλων, σκούφων, κασκόλ κ.λπ.

 

2.Αγαπούν τη ζέστη και την υγρασία.

Δεν θα τις βρούμε τόσο στο κέντρο του κεφαλιού όσο στο πίσω μέρος του λαιμού, στους κροτάφους και γύρω από τα αυτιά. Αυτά είναι και τα πρώτα σημεία που ελέγχουμε, όταν ψάχνουμε το κεφάλι για ψείρες.

 

3.Είναι διάφανες.

Όσο θρέφονται όμως, γίνονται καφέ προς το κόκκινο. Επειδή έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν το χρώμα τους στο χρώμα των μαλλιών, εντοπίζονται δύσκολα.

 

4.Τρέφονται με αίμα.

Το απομυζούν από το δέρμα της κεφαλής με την προβοσκίδα τους και αυτό προκαλεί κνησμό και ερεθισμό από την τάση ξεσμού (ξυσίματος).

 

5. Δεν μπορούν να επιβιώσουν μακριά από το τριχωτό της κεφαλής για περισσότερο από 24 ώρες, γιατί αφυδατώνονται και πεθαίνουν.

 

6.Ζουν περίπου 40 μέρες.

Το διάστημα αυτό γεννούν 100 έως 300 αβγά τα οποία μετά από 24 μέρες γίνονται ώριμες ψείρες.

 

7.Τα αβγά τους ονομάζονται κόνιδες.

Είναι πολύ μικρές κουκκίδες με κιτρινόλευκο χρώμα και μοιάζουν με πιτυρίδα.

 

8.Άλλο κόνιδες, άλλο νύμφες.

Οι δεύτερες είναι οι ψείρες που μόλις εκκολάφθηκαν από το αβγό και έχουν χρώμα κίτρινο ή μαύρο.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Happy family

 

9.Το χτένισμα με απλή χτένα δεν απομακρύνει τις κόνιδες.

Έχουν κολλήσει στην τρίχα και δεν μετακινούνται έτσι απλά. Χρειάζεται η ειδική χτένα για τις κόνιδες που περιλαμβάνεται στο ειδικό σύστημα εξάλειψης των ψειρών* που θα επιλέξετε ως αγωγή.

 

10.Η φθειρίαση εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες 5-12 ετών και είναι πιο συχνή στα κορίτσια.

 

11.Και οι ενήλικες όμως μπορούν να κολλήσουν ψείρες.

Ειδικά, αν έχουν παιδιά των παραπάνω ηλικιών, είναι ακόμα πιο ευάλωτοι.

 

12.Οι ψείρες δεν είναι δείγμα κακής υγιεινής.

Ίσα-ίσα που τα βρώμικα μαλλιά ίσως δυσκολεύουν την ψείρα να εκκολαφθεί και να βρει εύκολα πρόσβαση σε τροφή.

 

13.Δεν μεταδίδονται μέσα από τα κατοικίδια.

Ο σκύλος ή η γάτα μας δεν μπορεί να μας κολλήσει ψείρες.

 

14.Δεν επηρεάζουν την υγεία του παιδιού.

Οι ψείρες δεν είναι φορείς ασθενειών είναι ωστόσο πηγή ενόχλησης και μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο τριχωτό, από τον διαρκή κνησμό και ξεσμό.

 

15.Μπορούμε να προλάβουμε τις ψείρες.

Πριν το «αντιμετωπίζουμε τις ψείρες», υπάρχει πάντα η επιλογή να λάβουμε τα μέτρα μας δρώντας προληπτικά, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, οι μικροί αλλά και οι μεγάλοι.

 

Ενημερωνόμαστε σωστά γνωρίζοντας τι ισχύει και τι όχι και αντιμετωπίζουμε τις ψείρες έγκαιρα ή ακόμα καλύτερα, τις σταματούμε πριν καν φτάσουν στα κεφαλάκια των παιδιών.

*Ιατροτεχνολογικό προϊόν. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες για το προϊόν πριν από τη χρήση. Συμβουλευθείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.