Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Πρώτη περίοδος: Μιλήστε άφοβα στην κόρη σας

Ούτε αμηχανία, ούτε άγχος, ούτε ντροπή. Τίποτα απ’ αυτά μη νιώθετε, αν ήρθε η ώρα να μιλήσετε με την κόρη σας για την πρώτη της περίοδο, γιατί είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Για να είστε όμως λίγο πιο προετοιμασμένη και να αποφύγετε τις «κακοτοπιές», συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές που θα σας φανούν σίγουρα χρήσιμες.

ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΣΗΜΕΡΑ, ΜΙΑ ΑΥΡΙΟ

Δεν χρειάζεται να τα εξηγήσετε όλα μεμιάς. Πρώτον γιατί η περίοδος είναι ένα θέμα με πολλές παραμέτρους που δεν αναλύεται στο πόδι και δεύτερον γιατί η λογική του «κάτσε κάτω να συζητήσουμε» μπορεί να αγχώσει υπερβολικά το παιδί και μάλιστα, για κάτι που είναι τόσο φυσιολογικό. Για να καλύψετε όλα τα πώς και τα γιατί της περιόδου, δοκιμάστε καλύτερα να κάνετε πολλές μικρές συζητήσεις, ανά διαστήματα, ανάλογα βέβαια και με τη διάθεση του παιδιού.

ΑΠΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ

Αν σκεφτείτε πόσοι μύθοι επικρατούν για την περίοδο -από το κλασικό «όταν έχεις περίοδο δεν πρέπει να γυμνάζεσαι» έως το εξωφρενικό «όταν λούζεσαι με σκυμμένο το κεφάλι στην περίοδο, μπορεί να τυφλωθείς!» -καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι να μιλήσετε στην κόρη σας με ανατομικούς και βιολογικούς όρους για να καταλάβει τι πραγματικά θα συμβεί στο σώμα της, όταν έρθει στη ζωή της η έμμηνος ρύση. Τα μικρά κορίτσια, συχνά νομίζουν ότι κατά την περίοδο υπάρχει ένα ατέλειωτο ποτάμι με αίμα που ξεχειλίζει απ’ όλο το σώμα της γυναίκας και έτσι μπορεί να αποκτήσουν φοβία με το αίμα. Αν όμως εξηγήσετε στην κόρη σας ότι η αιμορραγία της περιόδου δεν είναι παρά κάποιες σταγόνες μέσα στη μέρα, τότε θα συνειδητοποιήσει πως αυτές οι μέρες του μήνα δεν είναι κάτι τόσο φοβερό, όσο νόμιζε.

ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΚΟ

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kid with parent playing

Όπως και αν σκέφτεστε να αναπτύξετε το θέμα της περιόδου, σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσετε αρνητικές φράσεις, όπως «η κατάρα του να είσαι γυναίκα» γιατί έτσι, το παιδί θα ταυτίσει μία τόσο φυσιολογική διαδικασία με τον χειρότερο εφιάλτη. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να μιλήσετε για τις κράμπες και τον πόνο στην κοιλιά, το πρησμένο στήθος και τις μεταπτώσεις στη διάθεση. Αυτά είναι υπαρκτά συμπτώματα της περιόδου που τα κορίτσια πρέπει να γνωρίζουν.

ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ;

Το γνωστό ταμπού που θέλει τον άνδρα αμέτοχο στα γυναικεία θέματα, είναι ώρα να σπάσει. Εξάλλου, θα έρθει η στιγμή που το κορίτσι σας θα χρειαστεί να πει του μπαμπά ή του μεγαλύτερου αδελφού της: «να γυρίσουμε σπίτι γιατί ξέχασα τις σερβιέτες μου» χωρίς να νιώσει καμία απολύτως ντροπή ή την ανάγκη για διακριτικότητα. Εξάλλου, και οι ίδιοι οι άνδρες όταν ήταν στην εφηβεία ήρθαν αντιμέτωποι με ορμονικές αλλαγές στο σώμα τους: έβγαλαν σπυράκια, τρίχες στο πρόσωπο, έβαλαν κιλά, ένιωσαν αμηχανία με όλες αυτές τι αλλαγές, άρα έχουν μια ιδέα του τι μπορεί να σημαίνει περίοδος. Όταν λοιπόν έρθει η ώρα να κουβεντιάσετε το θέμα με την κόρη σας και αν νιώθει άνετα και εκείνη, εμπλέξτε και τον σύντροφό σας στον διάλογο.

ΜΠΕΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΚΙ ΕΔΩ

Όσο αναλυτική και αν είστε στην εξήγησή σας, θα υπάρχουν ακόμα άπειρες πληροφορίες που μπορεί να παραλείψετε, ειδικά σε ιατρικό επίπεδο. Αυτό το κενό, μπορεί άνετα να το καλύψουν τα βιβλία με θέμα την περίοδο ή το διαδίκτυο, γι΄ αυτό, παροτρύνετε την κόρη σας να στραφεί σε αυτές τις πηγές και βέβαια, μην αμελήσετε την επίσκεψη με τον παιδογυναικολόγο που είναι ο πλέον ειδικός για να λύσει κάθε απορία της.

Δώστε βάση σε όλα αυτά τα σημεία και το θέμα της κουβέντας για την περίοδο με την κόρη σας θα γίνει από μία αγχωτική εκκρεμότητα μία υπέροχη χαλαρή, γόνιμη και ενθαρρυντική κουβέντα μεταξύ δυο γυναικών που αγαπιούνται όσο κανείς στον κόσμο.

Καλή επιτυχία!

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Χρησιμο αρθρο


Συνολικός αριθμών σχολίων:3

Η μικρη μου 4,5 ετων απο τωρα με ρωταει! Φυσικα της εξηγω πως ειναι κατι φυσιολογικο και δε πρεπει να φοβατε και θα εχει και αυτη οταν μεγαλωσει πως ετσι πρεπει να γινει αφου θελει και αυτη δικο της μωρακι! Επισης πολυ βασικο της εξηγω πως ΔΕΝ ΠΟΝΑΕΙ..

Η μικρη μου ειναι 4,5 χρονων. Με ρωταει απο τωρα φυσικα! Κιομως της απαντω πως δεν ειναι κατι κακο και δε πρεπει να φοβατε και πως οταν μεγαλωσει και αυτη θα εχει γιατι ετσι πρεπει να γινει αφου θελει κιαυτβ το δικο της μωρακι!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!