Κουταλιά κουταλιά, το μωράκι σας αρχίζει να γεύεται τις πρώτες στερεές τροφές και να μπαίνει στον κόσμο των «μεγάλων». Να μερικά tips που θα κάνουν τη μετάβαση στο νέο τρόπο διατροφής πιο εύκολη για όλους.

Πότε[1];

Το μωράκι σας μπορεί να δοκιμάσει στερεές τροφές όταν συμπληρώσει τους 6 μήνες. Αν το αντανακλαστικό του σπρωξίματος της γλώσσας έχει εξαφανιστεί και το μωρό σας στηρίζει το κεφαλάκι του, μπορείτε να ξεκινήσετε νωρίτερα, όχι όμως πριν τον 4ο μήνα.

Με τι ξεκινάμε;

Ξεκινήστε με ρυζάλευρο γιατί το ρύζι είναι η τροφή με τις λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσει αλλεργία. Βάλτε λίγη τροφή στο μικρό σας δαχτυλάκι και αφήστε το μωρό να δοκιμάσει το φαγητό από το δάχτυλό σας για να συνηθίσει τη γεύση. Μετά περάστε στο κουτάλι.

Πόσο;

Το πρώτο, όπως και αρκετά από τα γεύματα, θα τελειώσει με το τάισμα του μωρού και με γάλα. Με το κάθε τάισμα αυξάνετε την ποσότητα. Χρειάζονται μία έως τρεις εβδομάδες μέχρι το μωρό να μπορεί να καταναλώσει όλη την κρεμούλα του.

Λερωθείτε, κάνει καλό!

Το πιθανότερο είναι ότι τις πρώτες φορές το περισσότερο φαγητό που βρίσκεται στο κουτάλι θα καταλήξει στο πιγούνι ή στη σαλιάρα του μωρού. Αφήστε το να απολαύσει την ώρα του φαγητού, χαλαρώστε και ακολουθήστε τους δικούς του ρυθμούς.

Μιλήστε

Μιλάτε στο μωρό σας με ενθαρρυντικά λόγια και βεβαιωθείτε ότι κάθεται άνετα, είτε στο καρεκλάκι, είτε στην αγκαλιά σας. Δείξτε του ότι η εμπειρία αυτή είναι διασκεδαστική, χαμογελώντας του και κοιτάζοντάς το στα μάτια.

Τι έχει το μενού;

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

baby gymnastics

Μετά το ρυζάλευρο σειρά έχουν φρούτα, τα λαχανικά και αργότερα κρέμα από δημητριακά και γάλα. Προτιμήστε κρέμες με γάλα βιολογικό και χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Ακολουθήστε τις οδηγίες του παιδιάτρου σας για την εισαγωγή των υπόλοιπων τροφών στο διαιτολόγιο του μωρού.

Μόνο μου

Αφήστε το μωράκι σας να πειραματιστεί με το κουτάλι και την τροφή του και φροντίστε να τρώτε παρέα, στο ίδιο τραπέζι. Καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά μπροστά του, γιατί λειτουργείτε ως παράδειγμα.

 

Extra tip:

Κάθε μωράκι είναι διαφορετικό. Οι παραπάνω πληροφορίες είναι ενδεικτικές. Ως γονείς, οφείλετε να ακολουθήσετε τις οδηγίες του παιδιάτρου σας.

[1] Μέχρι τώρα οι ειδικοί υποδείκνυαν στους γονείς να εξαντλούν τουλάχιστον το εξάμηνο διότι συσχετίζονταν η πρώιμη έναρξη της θρέψης με στερεές τροφές με την εμφάνιση τροφικών αλλεργιών. Ωστόσο σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση του Υπουργείου Υγείας, αυτός ο συσχετισμός αμφισβητείται με επιστημονικά ευρήματα και αποδεκτή ή προτεινόμενη είναι η ηλικία 4-6 μηνών.