pregnant woman touching her belly

Αναρωτιέστε πώς μεγαλώνει το μωρό σας κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης που περνά. Παρατηρείτε τις αλλαγές στο σώμα σας και το πώς ακριβώς μεγαλώνει η κοιλία σας. Συνήθως σκέφτεστε «πόσο μπορεί να  ζυγίζει το μωρό μου αυτή τη στιγμή;». Το βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένας σημαντικός δείκτης ανάπτυξης  για το έμβρυο.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε μωρό είναι μοναδικό και αναπτύσσεται με τους δικούς του ρυθμούς. Η ανάπτυξη του εμβρύου αφορά αποκλειστικά τη πορεία του μέσα στο ενδομήτριο περιβάλλον και όχι τη μετέπειτα πορεία στο πώς θα μεγαλώσει το μωρό σας αργότερα.

Πώς γίνεται η μέτρηση του βάρους του μωρού;

Το υπερηχογράφημα είναι το σύγχρονο εργαλείο για τη μέτρηση του βάρους ενός εμβρύου. Είναι σημαντικό οι υπέρηχοί σας να γίνονται από ειδικό υπερηχογραφιστή που να ειδικεύεται στην παρακολούθηση της εγκυμοσύνης.

Η αξιολόγηση της ανάπτυξης του εμβρύου πραγματοποιείται σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης και πιο ειδικά μετά τις 24 εβδομάδες κύησης αφού έχουν πραγματοποιηθεί οι βασικοί έλεγχοι, όπως η αυχενική διαφάνεια και έλεγχος ανατομίας. Ένας ακόμα σταθμός για το  ραντεβού σας για το υπερηχογράφημα είναι περίπου στις 32 εβδομάδες, με πιθανή επαναληπτική εξέταση στις 36 εβδομάδες, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες.

Υπάρχουν πολλά μοντέλα για τον προσδιορισμό του εμβρυϊκού βάρους που χρησιμοποιούν διαφορετικές μεταβλητές και φυσικά διαφέρουν σε ακρίβεια. Τα πιο δημοφιλή είναι κατά Hadlock ή κατά Warsof . Και τα δύο βασίζονται σε εμβρυϊκές μετρήσεις όπως η περίμετρος κεφαλής (HC), η διάμετρος της κοιλιάς (AC) και το μήκος του μηριαίου οστού (FL) προκειμένου να υπολογίσουν το βάρος.

Σε έναν τυπικό έλεγχο της ανάπτυξης του μωρού σας, οι μετρήσεις θα περιλάμβαναν τη μέτρηση της εμβρυικής κεφαλής, της κοιλίας και του μηριαίου οστού, ένα κόκκαλο του ποδιού. Το αποτέλεσμα θα μας έδινε το βάρος του μωρού σε γραμμάρια και θα γινόταν η τοποθέτηση σε ένα διάγραμμα με εκατοστιαίες θέσεις. Το διάγραμμα αυτό θα μας έδινε τις πληροφορίες για τη φυσιολογική ανάπτυξη του βάρους μέσα στο ενδομήτριο περιβάλλον.

Πάντα θα συνεκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες, όπως το αμνιακό υγρό, τα doppler της ομφαλικής αρτηρίας, το ιστορικό της κύησης και της μητέρας.

Πώς καταλαβαίνω ότι το βάρος του μωρού είναι φυσιολογικό;

Από μελέτες έχουμε διαθέσιμες καμπύλες για το πού κυμαίνεται το βάρος ανά εβδομάδα κύησης. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να έχουμε μία εικόνα σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης του εμβρύου. Με διαδοχικές μετρήσεις είναι δυνατόν να «χαρακτηρίσουμε» ένα έμβρυο υπολειπόμενο της ανάπτυξης (δηλαδή μεγαλώνει πιο αργά από το αναμενόμενο) ή ότι ταχύτερα αυξανόμενο από το προβλεπόμενο για συγκεκριμένη εβδομάδα της κύησης.

Πόσο βάρος παίρνει το μωρό τις πρώτες εβδομάδες της κύησης;

Μέχρι την 14η εβδομάδα, η πορεία της ανάπτυξης του μωρού δεν θα μετριέται με βάση το βάρος αλλά  με τη μέτρηση του μήκους του εμβρύου, το λεγόμενο CRL.  Η μέτρηση αυτή περιλαμβάνει το μήκος του μωρού από το κεφάλι μέχρι τον ποπό. Πιο ειδικά όμως στον πίνακα που ακολουθεί θα δούμε περίπου πόσο θα ζύγιζε το μωρό σας σε αυτές τις εβδομάδες:

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

tired pregnant

 

10 εβδομάδες = 35 γραμμάρια

11 εβδομάδες = 45 γραμμάρια

12 εβδομάδες = 58 γραμμάρια

13 εβδομάδες = 73 γραμμάρια

14 εβδομάδες = 93 γραμμάρια

 

Πόσο βάρος παίρνει  το μωρό στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης;

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα αρχίσεις να αισθάνεσαι το μωρό και θα παρατηρήσεις τις περισσότερες αλλαγές στο σώμα σου. Η κοιλιά κάνει τη εμφάνισή της και είναι ένα τρίμηνο που νιώθεις πιο ήρεμη και σίγουρη αφού νιώθεις καθημερινά το μωρό σου. Ο ρυθμός της ανάπτυξης του εμβρύου αρχίζει να μας απασχολεί συνήθως μετά τις 24 εβδομάδες. Θα γίνουν σημαντικές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα του Ελέγχου Ανατομίας στις 20 εβδομάδες και γύρω στις 24 εβδομάδες θα γίνει η δοκιμασία της ανοχής της γλυκόζης για έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη κύησης.

Η ερώτηση όμως που θα σε απασχολεί για ακόμη μια φορά είναι «πώς μεγαλώνει το έμβρυο;». Παρακάτω ακολουθεί ένα ενδεικτικό βάρος εμβρύου ανάλογα με τη εβδομάδα κύησης:

 

15 εβδομάδες = 117 γραμμάρια

16 εβδομάδες = 146 γραμμάρια

17 εβδομάδες = 181 γραμμάρια

18 εβδομάδες = 223 γραμμάρια

19 εβδομάδες = 273 γραμμάρια

20 εβδομάδες = 331 γραμμάρια

21 εβδομάδες = 399 γραμμάρια

22 εβδομάδες = 478 γραμμάρια

23 εβδομάδες = 568 γραμμάρια

24 εβδομάδες = 670 γραμμάρια

25 εβδομάδες = 785 γραμμάρια

26 εβδομάδες = 913 γραμμάρια

 

Πόσο βάρος παίρνει το μωρό στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης;

Το μωρό σας έχει μεγαλώσει αρκετά και σας χωρίζουν μόλις λίγες εβδομάδες από τη μεγάλη σας συνάντηση. Είναι γεγονός ότι απομένει πολύ λίγος χρόνος μέχρι τον τοκετό. Αυτή η περίοδος της εγκυμοσύνης σας, είναι η στιγμή που το βάρος του μωρού θα σας απασχολήσει, αλλά είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι η υπερηχογραφική εκτίμηση που έχετε θα έχει μια απόκλιση περίπου 20% πάνω ή κάτω. Μετά τη 32η εβδομάδα της κύησης, το μωρό σας θα έχει έναν σταθερό ρυθμό στη πρόσληψη του βάρους του, με έναν ρυθμό  περίπου 200 γραμμαρίων την εβδομάδα.

 

27 εβδομάδες = 1.055 γραμμάρια

28 εβδομάδες = 1.210 γραμμάρια

29 εβδομάδες = 1.379 γραμμάρια

30 εβδομάδες = 1.559 γραμμάρια

31 εβδομάδες =1.751 γραμμάρια

32 εβδομάδες = 1.702 γραμμάρια

33 εβδομάδες = 1.953 γραμμάρια

34 εβδομάδες = 2.377 γραμμάρια

35 εβδομάδες = 2.595 γραμμάρια

36 εβδομάδες = 2.813 γραμμάρια

37 εβδομάδες = 3.028 γραμμάρια

38 εβδομάδες = 3.236 γραμμάρια

39 εβδομάδες = 3.435 γραμμάρια

40 εβδομάδες = 3.619 γραμμάρια

41 εβδομάδες = 3.787 γραμμάρια

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.