Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Μπούλινγκ στο σχολείο: Πώς να βοηθήσω το παιδί μου;

Μπούλινγκ στο σχολείο

Έρχεται κάποια στιγμή που διαπιστώνετε ότι κάτι δεν πάει καλά στο παιδί σας. Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στη μελέτη του, είναι ανήσυχο και εκνευρίζεται με το παραμικρό ή άλλες φορές αποσύρεται, δείχνει στεναχωρημένο και σκεπτικό.  Αυτές είναι κάποιες από τις αντιδράσεις που ξαφνικά εμφανίζουν τα παιδιά όταν κάτι αντίξοο συμβεί στο σπίτι ή στο σχολείο. Αν πρώτα σκεφτείτε το περιβάλλον του σπιτιού και πραγματικά είναι όλα καλά εκεί, τότε πρέπει να αναρωτηθείτε μήπως συμβαίνει κάτι στο σχολείο που έχει σχέση με τους συμμαθητές του και τη σχέση του μαζί τους. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να διαπιστώσετε και κάποιες ακόμα εκδηλώσεις άρνησης, όπως ότι κάποιες φορές δεν θέλει να πάει σχολείο, ιδιαίτερα όταν γίνεται μια εκδρομή ή άλλες φορές παριστάνει ότι είναι άρρωστο για να αποφύγει το σχολείο. Πολλές φορές χάνει το χαρτζιλίκι του ή γυρίζει σπίτι αναστατωμένο . Αν παρατηρήσετε κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές, ρωτήστε το παιδί σας και, όσο δύσκολο και αν του είναι, μπορεί να σας πει ότι κάτι συμβαίνει και πως κάποιοι συμμαθητές του του φέρνονται άσχημα. Τότε είναι πολύ πιθανό να δέχεται bullying.

Bullying ή εκφοβισμό χαρακτηρίζουμε πράξεις λεκτικής ή σωματικής βίας ή καταπίεσης, από κάποια επιθετικά παιδιά προς άλλα που γίνονται στόχος τους.

Οι αντιζηλίες, η ανάγκη για υπεροχή και έλεγχο ή ο καταπιεσμένος θυμός που μπορεί να κρύβει μέσα του ένα παιδί που επιτίθεται είναι μερικοί από τους λόγους μιας τέτοιας άσχημης συμπεριφοράς. Όλα αυτά συμβαίνουν στην καθημερινή ζωή των παιδιών αλλά όταν ξεπερνούν κάποια όρια τότε τα παιδιά που δυσκολεύονται να υπερασπιστούν τον εαυτό τους γίνονται θύματα των επιθετικών παιδιών. Κάποια από τα παιδιά-θύματα αποσύρονται στεναχωρημένα και φοβισμένα, κάποια άλλα στην αρχή μπορεί να προκαλούν τα επιθετικά παιδιά μέχρι να υποστούν μεγαλύτερη επίθεση, ενώ κάποια άλλα δείχνουν αδιάφορα σαν να μην τους αγγίζει συναισθηματικά η βία που δέχονται. Όμως και οι τρεις κατηγορίες παιδιών-θυμάτων  υποφέρουν βαθύτερα από το bullying  και διαμορφώνουν μια προσωπικότητα με καταπιεσμένο θυμό και άγχος που επηρεάζει την αυτοεκτίμησή τους, τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και τη σχέση τους με το σχολείο και τη μάθηση.

Ας δούμε όμως κάποιες συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν το bullying που κάνουν κάποια πιο επιθετικά παιδιά στους συμμαθητές τους:

  • απειλούν, κοροϊδεύουν, βρίζουν ακόμα και χτυπούν
  • διαδίδουν προσβλητικά ψέματα
  • στέλνουν προσβλητικά μηνύματα στο κινητό ή στο ίντερνετ
  • κλέβουν αγαπημένα αντικείμενα
  • εμποδίζουν τη συμμετοχή σε κοινές δραστηριότητες
  • εξαναγκάζουν σε συμπεριφορές που είναι ταπεινωτικές
  • παρενοχλούν με χυδαίες σεξουαλικές εκφράσεις

Αυτές και άλλες άσχημες συμπεριφορές τις συναντάμε ανάλογα με την ηλικία των παιδιών αλλά συνήθως συμβαίνουν προς το τέλος του Δημοτικού, σε όλο το Γυμνάσιο και ακόμα και στο Λύκειο. Σε αυτές τις καταστάσεις, κάποια παιδιά είναι θύτες και κάποια θύματα, αλλά υπάρχουν και κάποια παιδιά που στέκονται αμέτοχα ως παρατηρητές, χωρίς να παίρνουν μέρος σε αυτό αλλά ούτε και να εμποδίζουν αυτό που γίνεται. Όλα αυτά επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά και μπορεί να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να πέσουν στην αντίληψή σας, και πολλές φορές ακόμα και τότε είναι δύσκολο να τα πιστέψετε.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

DAUGHTER WITH MOM PLAYING

Χρειάζεται να παρέμβετε για να βοηθήσετε το παιδί σας, και για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να σταματήσει το bullying αλλά και να ξεπεράσει την αίσθηση της απελπισίας και του αβοήθητου που βιώνει:

  • Ακούστε το και κουβεντιάστε μαζί του, δίνοντάς του την αίσθηση ότι η γνώμη του είναι σημαντική. Ταυτόχρονα, περάστε του το μήνυμα ότι είναι δικαίωμά του να νιώθει ασφάλεια στο σχολείο και να μην επιτρέπει να του φέρονται άσχημα. Ενισχύστε το να συμμετέχει σε παρέες και σε ομάδες δραστηριοτήτων π.χ. σπορ , όπου η ίδια η ομάδα παρέχει  προστασία αλλά και προάγει τη φιλία, την ευγενή άμιλλα και τη συνεργασία.
  • Μην τα βάλετε μαζί του, αν δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει αυτά τα επιθετικά παιδιά. Μπορεί να φοβάται ότι, αν αντιδράσει θα του κάνουν μεγαλύτερο κακό ή αν το πει στους καθηγητές του, τότε θα το χαρακτηρίσουν οι συμμαθητές του «καρφί» ή «δειλό»  που ζητάει βοήθεια.
  • Δημιουργήστε του την πεποίθηση ότι είστε πάντα δίπλα του, φροντίστε να έχετε καλή σχέση μαζί του και διατηρήστε μια συστηματική επαφή με τους καθηγητές και τους άλλους γονείς του σχολείου .

Το bullying είναι ένα συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια  και χρειάζεται γονείς και εκπαιδευτικοί σε συνεργασία να ενημερώνετε τα παιδιά, να τους ενθαρύνετε να σας μιλούν και όταν πέσει στην αντίληψή σας να το διερευνάτε προσεκτικά για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα.

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

ποσο σημαντικο θεμα που θελει αμεση επιλυση!!

Ο γονιός πάντα πρέπει να υποστηρίζει και να είναι δίπλα στο παιδί του!

Οι γονείς από την στιγμή που αρχίζει να μιλάει το παιδί.. χτίζει σιγά σιγά ένα σύστημα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης.. όταν το παιδί αισθανθεί ότιδηποτε να ξέρει ότι πάντα είναι εκεί ο μπαμπάς και η μαμά να το ακούσει..

Μιληστε στα παιδια να ειμαστε φιλοι με τα παιδια μας για να μας εμπιστευονται και να μας ανοιγονται

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!