Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

woman under the winter sun

Βόλτα με τα παιδιά στο πάρκο, πρωινές δουλειές στην πόλη, μετακινήσεις με το αυτοκίνητο για τις υποχρεώσεις της εβδομάδας… είστε μια δραστήρια, σούπερ οργανωμένη μαμά που δεν ξεχνά τίποτα χειμώνα-καλοκαίρι. Ή σχεδόν τίποτα, αφού, αν δεν είναι καλοκαίρι, ξεχνάτε ή αμελείτε την αντηλιακή σας προστασία, παρ’ ότι γνωρίζετε για την πρόωρη γήρανση του δέρματος και τους δερματικούς κινδύνους της ηλιακής ακτινοβολίας. Υπάρχουν όμως 3 ακόμη λόγοι να φοράτε αντηλιακό όλη τη χρονιά, που δεν είναι οι πρώτοι που σας περνούν απ’ το μυαλό αλλά είναι εξίσου σημαντικοί.

Ζημιά «με δόσεις»

Το ξέρατε ότι ο καθένας μας έχει μια συγκεκριμένη ποσότητα συνολικής ακτινοβολίας που μπορεί να δεχθεί στη διάρκεια της ζωής του, χωρίς να κινδυνεύσει το δέρμα και η υγεία του;  Είναι το λεγόμενο «ηλιακό κεφάλαιο» που προσδιορίζεται με βάση τον φωτότυπό μας. Όταν εξαντλήσουμε αυτά τα αποθέματά αντοχής στις υπεριώδεις ακτίνες που μας αναλογούν, η επιδερμίδα μας δεν μπορεί πια να προστατευθεί από τις βλαβερές επιπτώσεις του ήλου. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το μισό ηλιακό μας κεφαλαίο έχει σπαταληθεί στα πρώτα 15 χρόνια της ζωής μας! Φαντάζεστε λοιπόν ότι -ειδικά αν τα προηγούμενα χρόνια της ζωής σας εκτεθήκατε σε μεγάλο βαθμό στον ήλιο- κάθε μέρα που ξεχνάτε το αντηλιακό σας, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

 

Η συννεφιά που ξεγελά

Ακόμα και τις χειμερινές μέρες που ο ουρανός είναι γκρίζος, οι ακτίνες UVA έχoυν τον τρόπο τους να διαπερνούν τα σύννεφα και να φτάνουν στην ατμόσφαιρα και κατ’ επέκταση στο δέρμα σας. Κι αυτό, γιατί τα σύννεφα δεν μπορούν να φιλτράρουν όλη την υπεριώδη ακτινοβολία αλλά μόνο ένα μικρό μέρος της (ανάλογα με το ύψος που βρίσκονται και το πόσο πυκνά είναι). Ο μόνος τρόπος λοιπόν να προφυλαχθείτε από τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα σας αυτή η ακτινοβολία, είναι να είστε πάντα σε ετοιμότητα, φορώντας αντηλιακό στα σημεία που μένουν ακάλυπτα. Αν πάλι, προγραμματίζετε συχνά οικογενειακές εξορμήσεις στα βουνά για παιχνίδια στο χιόνι και στη φύση, χρειάζεται έξτρα προσοχή για να γλιτώσετε το έγκαυμα. Θυμηθείτε πως όσο αυξάνεται το υψόμετρο, τόσο αυξάνεται και το ποσοστό υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στη γη. Επιπλέον, το χιόνι και οι επιφάνειες με γρασίδι αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό την υπεριώδη ακτινοβολία και αυξάνουν την έντασή της επάνω στην επιδερμίδα μας. Κάτι ξέρουν οι σκιέρ που προστατεύονται για να γλιτώσουν τα εγκαύματα. Και τώρα, κάτι ξέρετε κι εσείς που θα θυμηθείτε να απλώσετε αντηλιακό στο πρόσωπο και τον λαιμό, πριν την εκδρομή στην Πάρνηθα.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

laughting father tickling his daughter

 

Μοντέλο προς μίμηση

«Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις» έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Λέτε να είχαν κατά νου εσάς, που μιλάτε μεν συνεχώς στα παιδιά σας για την αξία της ηλιοπροστασίας αλλά φοράτε αντηλιακό μόνο στην παραλία; Για να αφομοιώσουν τα παιδιά πόσο επιβλαβής είναι η ηλιακή ακτινοβολία (ειδικά σε μια χώρα που λούζεται από ήλιο 365 μέρες τον χρόνο) και να συνειδητοποιήσουν τη σημασία του «φοράω αντηλιακό χειμώνα-καλοκαίρι» πρέπει να δίνετε έμπρακτα ως γονείς το σωστό παράδειγμα. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως είστε πρότυπο για πολλά πράγματα στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας.  Όσο λοιπόν συνδυάζετε τη θεωρητική πληροφόρηση «ο ήλιος βλάπτει» με το πρακτικό κομμάτι «φοράω συνέχεια αντηλιακό» τα παιδιά θα λάβουν ξεκάθαρα το σωστό μήνυμα και θα αρχίσουν να μιμούνται αυτή σας την υγιή συνήθεια.

 

Και τώρα που έχετε τρεις ακόμα καλούς λόγους, για να θυμάστε το αντηλιακό σας όλο τον χρόνο, δεν έχετε καμία δικαιολογία, για να το βγάλετε από την τσάντα σας. Επιλέξτε ένα αντηλιακό προσώπου που να ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες και τον δικό σας φωτότυπο και συνεχίστε το υπερ-δραστήριο πρόγραμμά σας, οργανωμένες και… προστατευμένες.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Και φυσικα καταλληλη κρεμουλα…

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!