working mother with baby

Δεν είναι μόνο πως κερδίζετε χρόνο στις μετακινήσεις ή που βλέπετε πιο πολύ τα παιδιά ή που το «τι να φορέσω σήμερα;» απλοποιείται θεαματικά. Αν είστε μητέρα που εργάζεται από το σπίτι, έχετε να αποκομίσετε και άλλα οφέλη από το νέο μοντέλο τηλεργασίας που φαίνεται να εδραιώνεται παγκοσμίως, ακόμα και μετά την επιστροφή μας στην παλιά καθημερινότητα.

Ευελιξία ίσον ευεξία

Εάν δεν μιλάμε για ελεύθερο επάγγελμα, μπορεί στην πραγματικότητα αυτή η ευελιξία να μην είναι πάντα υπαρκτή, εφόσον η εργασία πραγματοποιείται στα στενά πλαίσια ενός συγκεκριμένου ωραρίου (του ίδιου που θα ακολουθούνταν και στο γραφείο). Όμως, έστω και αυτή η μικρή ελευθερία κινήσεων που επιτρέπει το να εργάζεται κανείς στον προσωπικό του χώρο, έστω και ο λίγος χρόνος που εξοικονομεί από την πρωινή προετοιμασία και φυσικά ο σημαντικός χρόνος που κερδίζει χωρίς τις μετακινήσεις από και προς τη δουλειά, αυτομάτως επιτρέπει λίγη παραπάνω άσκηση, όποια και αν είναι αυτή για κάθε μαμά. Ακόμα και το να σηκώνεστε συχνά από την καρέκλα (κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό στον φυσικό χώρο εργασίας) για να κάνετε express μικροδουλειές του σπιτιού, είναι μεγάλο plus για τη σωματική και εν τέλει και για την ψυχολογική σας ευεξία.

Ενός καλού μύρια έπονται

Η εργασία από το σπίτι φαίνεται πως μειώνει τα επίπεδα στρες σε όσους δουλεύουν από τον χώρο τους. Κάτι που επιβεβαιώνουν και οι ειδικοί με έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη χρονιά. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, η τηλεργασία μπορεί να μειώσει τις αντιδράσεις ψυχολογικού και σωματικού στρες*. Αυτό το distressing effect επεκτείνεται και σε άλλες εκφάνσεις της ζωής μιας εργαζόμενης μητέρας. Η μείωση των επιπέδων άγχους αφήνει χώρο για καλύτερη διάθεση και σωματική ενέργεια και χώρο για πιο ευεργετικές καθημερινές συνήθειες, π.χ. μαγείρεμα υγιεινών γευμάτων για την οικογένεια, αγχολυτικές δραστηριότητες, όπως γιόγκα, διαλογισμό κ.λπ.

Live μαθήματα εργατικότητας

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

KIDS DOING CRAFTS

Ακόμα και αν τα παιδιά σας γνωρίζουν πως «η μαμά δουλεύει», δεν είχαν πιθανότατα ποτέ ως τώρα τη δυνατότητα να σας παρακολουθήσουν με τα  ίδια τους τα μάτια εν δράσει. Όμως με την εργασία από το σπίτι, το επαγγελματικό σας έργο είναι ορατό στα παιδιά (αν γίνεται σε ώρες που έχουν επιστρέψει από το σχολείο ή αν είναι προσχολικής ηλικίας) και τους δίνετε ένα καλό παράδειγμα εργατικότητας. Αφενός τους μαθαίνετε την αξία και τη σημασία της εργασίας (ξέρουν πως η μαμά δεν μπορεί να παίξει τώρα γιατί δουλεύει) εμπνέοντάς τα να αγαπήσουν και εκείνα μελλοντικά την εργασία και την παραγωγικότητα αφετέρου τους διδάσκετε πως δεν είναι ρεαλιστικό το να μην κάνει κανείς απολύτως τίποτα όταν είναι στο σπίτι (π.χ. να βλέπει όλη μέρα τηλεόραση) καλλιεργώντας τους μία κουλτούρα δραστηριοποίησης και δημιουργικότητας.

Αν είστε και εσείς μία working from home mom, ίσως τα παραπάνω αγγίζουν «χορδές ταύτισης». Εάν πάλι πρόκειται να μεταβείτε σε ανάλογο μοντέλο απασχόλησης, έχετε μία πρώτη ιδέα για τα όχι και τόσο προφανή οφέλη θα αποκομίσετε.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8514617/. Akiyoshi Shimura1,2*, Katsunori Yokoi2,3, Yoshiki Ishibashi2,4, Yusaku Akatsuka2 and Takeshi Inoue11Department of Psychiatry, Tokyo Medical University, Tokyo, Japan. 2Department of Research and Development, Children and Future Co., Ltd., Tokyo, Japan. 3School of Medicine, International University of Health and Welfare, Chiba, Japan. 4Department of Preventive Medicine and Public Health, Keio University, Tokyo, Japan.