little girl with pet

Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών, να είναι πολύτιμος φίλος και υποστηρικτής τους και σε πολλές περιπτώσεις να λειτουργήσουν θεραπευτικά για αυτά. Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως ο τρόπος με τον οποίο η συγκατοίκηση και η φροντίδα ενός κατοικιδίου αποβαίνει ευεργετική για το παιδί και η έρευνα στο πεδίο αυτό συνεχίζεται, οι μελετητές καταλήγουν σε συμπεράσματα που δείχνουν ότι τα κατοικίδια ζώα βοηθούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς και συναισθηματικής ωριμότητας, καθώς και συμπτωμάτων που εμπίπτουν στο φάσμα του αυτισμού και στις αγχώδεις διαταραχές.(1,2)

Είτε προϋπάρχει κάποιο κατοικίδιο ζώο στο σπίτι πριν τον ερχομό του μωρού είτε ενταχθεί αργότερα στην οικογένεια, υπάρχουν μερικοί απλοί κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να τηρούνται, ώστε η συμβίωση να είναι ασφαλής. Οι δυνητικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να συνοψιστούν κυρίως στη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων στον άνθρωπο από τα ζώα και στην εκδήλωση αλλεργιών.

Από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμάται ότι 6 από τα 10 λοιμώδη νοσήματα του ανθρώπου μεταδίδονται από τα ζώα (όχι μόνο τα κατοικίδια). Η μετάδοσή τους μπορεί να γίνει με το σάλιο, τα κόπρανα, τα ούρα, το αίμα και άλλες εκκρίσεις του ζώου. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τη λύσσα, τη σαλμονέλλωση (φαίνεται ότι όλα τα ερπετά έχουν σαλμονέλλα), τις λοιμώξεις από καμπυλοβακτηρίδιο, τη λεπτοσπείρωση, την ερλιχίωση (από τα τσιμπούρια), τις παρασιτώσεις, την τοξοπλάσμωση, τη νόσο εξ ονύχων γαλής και τις μυκοβακτηριδιακές λοιμώξεις (ήπιες λοιμώξεις από τα ψάρια).(3)

Από την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής έχει συνταχθεί οδηγός με οδηγίες προς τους γονείς που έχουν ή επιθυμούν να αποκτήσουν κατοικίδιο ζώο. Αυτές περιλαμβάνουν τη συχνή κτηνιατρική παρακολούθηση του ζώου με τους απαραίτητους εμβολιασμούς, αποπαρασίτωση, απεντόμωση και διατήρησή του καθαρού με τακτικό ψαλίδισμα των νυχιών. Συστήνεται όλα τα μέλη της οικογένειας να πλένουν συχνά τα χέρια τους (τα μικρά παιδιά με την επιβλεψη των μεγαλύτερων) και να αποφεύγουν την επαφή με τις εκκρίσεις του ζώου. Καλό είναι να αποφεύγεται η παραμονή του ζώου στην κουζίνα ή στους χώρους παρασκευής του φαγητού. Kαθημερινά πρέπει να καθαρίζονται οι χώροι υγιεινής του ζώου και τα σκεύη που χρησιμοποιούνται από αυτό σε χώρο που δεν χρησιμοποιείται για την παρασκευή του φαγητού. Συστήνεται να αποφεύγεται η επαφή των ανοσοκατεσταλμένων παιδιών και των μικρότερων από 5 χρονών με τα ερπετά.

Το άλλο σημαντικό ζήτημα στη συνύπαρξη των παιδιών με τα κατοικίδια ζώα αφορά στην ανάπτυξη ή επιδείνωση αλλεργιών. Ουσίες από τις εκκρίσεις του ζώου μπορεί να εισέλθουν με την εισπνοή στον ανθρώπινο οργανισμό και να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Τα αλλεργιογόνα, όπως ονομάζονται αυτές οι ουσίες, προέρχονται κυρίως από τη γάτα και το σκύλο και παραμένουν στα έπιπλα και υφάσματα του σπιτιού αρκετά χρόνια μετά την απομάκρυνση του ζώου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα αλλεργιογόνα αυτά ανιχνεύονται και σε ρούχα και σε σπίτια και αυτών που δεν έχουν κατοικίδια ζώα.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

mother and daughter

Αξίζει να σημειωθεί  ότι τις τελευταίες δεκαετίες διεξάγονται πολυάριθμες μελέτες τα αποτελέσματα των οποίων δείχνουν προστατευτικό ρόλο των κατοικίδιων στην εμφάνιση του άσθματος και του εκζέματος κατά την παιδική ηλικία.(4) Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν τα κατοικίδια στην πρόληψη των αλλεργιών και να δωθούν αντίστοιχες οδηγίες.

Σε περίπτωση πάντως διαπιστωμένης αλλεργίας του παιδιού στο σκύλο ή τη γάτα, συστήνεται το ζώο να μένει έξω από την κρεβατοκάμαρα ή καλύτερα έξω από το σπίτι. Το ζώο πρέπει να πλένεται τακτικά, ενώ το σπίτι πρέπει να καθαρίζεται συχνά με ηλεκτρική σκούπα με ειδικά φίλτρα που συγκρατούν τα αλλεργιογόνα. Βαριές κουρτίνες, μάλλινα και χνουδωτά υφάσματα πρέπει έτσι κι αλλιώς να αποφεύγονται για τη μείωση και άλλων αλλεργιογόνων. Απομάκρυνση του ζώου συστήνεται μόνο όταν ο ειδικός γιατρός τεκμηριώσει ότι η παρουσία του ζώου επιβαρύνει παρά βελτιώνει την κατάσταση του παιδιού και όταν οι θεραπείες είναι αναποτελεσματικές.

Κλείνοντας, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι τετράποδοι φίλοι μας μόνο αρωγοί μπορεί να είναι στην καλή ανατροφή των παιδιών μας. Προσφέροντας απλόχερα την αγάπη τους με την παιχνιδιάρικη διάθεσή τους και την αμέριστη συντροφικότητα και πίστη βοηθούν το παιδί να ωριμάσει συναισθηματικά. Του δίνουν την ευκαιρία (πάντα με τη βοήθεια των μεγαλύτερων) να γίνει περισσότερο υπεύθυνο και δοτικό. Ακόμη και η γνώση και ο σεβασμός των κανόνων υγιεινής που προαναφέρθηκαν,  το μαθαίνουν να φροντίζει την υγεία του και να σέβεται τον εαυτό του και τους άλλους.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Janelle Nimer &Brad Lundahl (2007) Animal-Assisted Therapy:A Meta-Analysis, Antrozoos, 20:3, 225-238
  2. Molly K Crossman, Alan E Kazdin (2018) The Influence of Interactions with Dogs on Affect, Anxiety and Arousal in Children. Journal of Clinical Child & Adolescent Phychology
  3. Centers forDisease Control and Prevention. One Health. January 17,2018
  4. Daniel J DeNoon, A is for animals, Z is for zoonoses. Diseases From Animals: A Primer, WebMD Feature Reviewed by Charlotte E. Grayson Mathis, MD on July 08, 2003
  5. aap.org
  6. Nicky Broyd. Do Dogs Help Prevent Eczema and Asthma? Medscape – Oct 30,2017.
Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.